Menü

Az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás

Ma már tény, hogy a rendszeres és túlzó alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás szorosan összefügg egymással. Évente több millió ember hal meg világszerte alkohol okozta magas vérnyomásban.

Amikor alkoholt fogyasztunk, akkor a vérnyomásunk folyamatosan emelkedik, elér egy szintet és ebben a magas tartományban marad. Akkor kezd újra normálissá válni, amikor a máj elkezdi lebontani a szervezetben az alkoholt. A hosszú távú és rendszeres alkoholfogyasztás krónikus magas vérnyomást okoz, ami viszont nagyon veszélyes az egészségre nézve, hiszen szív- és érrendszeri problémákat, szívinfarktust és stroke-ot is okozhat.

Az alkohol több módon is befolyásolja a vérnyomást. A rendszeres, túlzó mértékű alkoholfogyasztás érszűkületet is okozhat, ami arra ösztönzi a szívet, hogy sokkal erőteljesebben dolgozzon, még jobban pumpálja a vért az erekbe, hogy az összes sejthez eljuthasson – ez viszont a vérnyomás emelkedését eredményezi.

Az alkohol a központi idegrendszerre is befolyással van. Hatására adrenalin szabadul fel a szervezetben, ami pedig szapora pulzust okoz és még a szisztolés vérnyomást is megemeli.

Az alkohol nagyon sok kalóriát tartalmaz. Ez előbb-utóbb megnöveli a zsírsejtek számát, ami elhízáshoz vezethet és ettől is megemelkedhet a vérnyomás. De a triglicerid szintjét is megnöveli a vérben, ez pedig károsítja az artériák falait, amelyek végül megkeményedhetnek, rugalmatlanná válhatnak. A vér így sokkal nehezebben képes az ereken áramolni, ami szintén vérnyomás emelkedést okoz. Nem beszélve arról, hogy az artériák megkeményedése vérrögképződéshez is vezethet.

A magas vérnyomás megelőzésében kulcsszerepet tölt be, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt, ha egészségesen táplálkozunk és ha aktív életet élünk. A dohányzás abbahagyása is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében és normalizálásában – a tapasztalatok szerint ugyanis aki túlzó mértékkel fogyaszt alkoholt, nagy valószínűséggel dohányzik is, persze ez nem törvényszerű.

A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell. Ha valaki olyan tünetet tapasztal, mint fejfájás, fáradtság, légzési problémák vagy szívvel kapcsolatos gondok – szapora szívverés, magas pulzusszám – és ezek a tünetek rendszeresen megjelennek, akkor mindképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hogy a kezelés mihamarabb elkezdődhessen.

A vérnyomásmérés elengedhetetlen a diagnosztizáláshoz. A hipertónia megállapítását követően az orvos feladata, hogy meghatározza típusát (elsődleges hipertónia, másodlagos hipertónia) és a lehetséges okokat. Másodlagos hipertónia esetén elsősorban a háttérben álló betegség kezelésére van szükség.

Egyetlen vérnyomásmérés önmagában még nem elegendő a hipertónia megállapításához. A háziorvos több mérést is elvégez egy kijelölt időtartamon (pl. három különálló mérés egy hét alatt, nyugodt körülmények között) belül ahhoz, hogy pontos diagnózist állíthasson fel.

A vizsgálat részeként további kérdéseket tesz fel a páciens kórtörténetével és családi anamnézisével kapcsolatban.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?