Menü

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Azok, akik rágják a körmüket, valamilyen ok miatt teszik, hiányzik valami az életükből, frusztráltak, stresszesek vagy idegesek, valamin „agyalnak”, elfojtott dolgokon, problémákon.

A körömrágás nagyon sok élethelyzetben ránk törhet akár stressz, akár munkahelyi nehézségek okán, de szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a kényszer cselekvések közé sorolható és a szorongásainkkal függ össze. Ha valaki már egész nap a körmét rágcsálja, az bizony kóros és káros is, mielőbb meg kell találni a megoldást a leszokásra, mielőtt komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hiszen esetenként komoly lelki bajt jelezhet, kellemetlen is, hiszen bizonyos szituációkban illetlen, udvariatlan szokás, mindenkinek szemet szúr és nem is túl higiénikus, ráadásul körömágygyulladást is okozhat, a felázott körömágy pedig fertőzések melegágya lehet, ami a kézről a szájba jutva fogászati és ínyproblémákat vetíthet elő.

Hogyan lehet leszokni a körömrágásról?

Kaphatóak a gyógyszertárakban kifejezetten a körömrágásról való leszokást segítő ecsetelők illetve olyan áttetsző, színtelen körömlakkok, amelyek szintén segítenek ebben, ugyanis rágás esetén nagyon rossz ízűekké válnak és ezzel segítenek a leszokásban.

Mivel a stresszes életmód is közrejátszik a körömrágás kialakulásában, ezért a megfelelő stresszkezelési technikák is segítenek ennek a megoldásában, mindig az a legfontosabb, hogy megállapítsuk, mi a kiváltó ok.

A tapasztalatok szerint az utazás, a pihenés és a nyaralás segít a leszokásban, hiszen ilyenkor kevesebb a stressz és a szorongás az életünkben.

Sokaknak segít a műköröm és a rendszeres manikűr, a lakkozás is.

Ha a körmöket pedig ollóval rövidre vágjuk, szintén kevesebb eséllyel kezdünk neki a körömrágásnak.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyermekeknél jelentkező körömrágás esetén hasonló okok húzódhatnak meg a háttérben, melynek számos lelki oka lehet. Ha ez nem múlik el pár hónapon belül, akkor mindenképp érdemes szakembert felkeresni a problémával.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hanem lelki problémákat, szorongást jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni. Mindenképp kezelést igényel, megkeresve kialakulásának okát és megoldásának menetét.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.