Menü

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Azok, akik rágják a körmüket, valamilyen ok miatt teszik, hiányzik valami az életükből, frusztráltak, stresszesek vagy idegesek, valamin „agyalnak”, elfojtott dolgokon, problémákon.

A körömrágás nagyon sok élethelyzetben ránk törhet akár stressz, akár munkahelyi nehézségek okán, de szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a kényszer cselekvések közé sorolható és a szorongásainkkal függ össze. Ha valaki már egész nap a körmét rágcsálja, az bizony kóros és káros is, mielőbb meg kell találni a megoldást a leszokásra, mielőtt komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hiszen esetenként komoly lelki bajt jelezhet, kellemetlen is, hiszen bizonyos szituációkban illetlen, udvariatlan szokás, mindenkinek szemet szúr és nem is túl higiénikus, ráadásul körömágygyulladást is okozhat, a felázott körömágy pedig fertőzések melegágya lehet, ami a kézről a szájba jutva fogászati és ínyproblémákat vetíthet elő.

Hogyan lehet leszokni a körömrágásról?

Kaphatóak a gyógyszertárakban kifejezetten a körömrágásról való leszokást segítő ecsetelők illetve olyan áttetsző, színtelen körömlakkok, amelyek szintén segítenek ebben, ugyanis rágás esetén nagyon rossz ízűekké válnak és ezzel segítenek a leszokásban.

Mivel a stresszes életmód is közrejátszik a körömrágás kialakulásában, ezért a megfelelő stresszkezelési technikák is segítenek ennek a megoldásában, mindig az a legfontosabb, hogy megállapítsuk, mi a kiváltó ok.

A tapasztalatok szerint az utazás, a pihenés és a nyaralás segít a leszokásban, hiszen ilyenkor kevesebb a stressz és a szorongás az életünkben.

Sokaknak segít a műköröm és a rendszeres manikűr, a lakkozás is.

Ha a körmöket pedig ollóval rövidre vágjuk, szintén kevesebb eséllyel kezdünk neki a körömrágásnak.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

A gyermekeknél jelentkező körömrágás esetén hasonló okok húzódhatnak meg a háttérben, melynek számos lelki oka lehet. Ha ez nem múlik el pár hónapon belül, akkor mindenképp érdemes szakembert felkeresni a problémával.

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hanem lelki problémákat, szorongást jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni. Mindenképp kezelést igényel, megkeresve kialakulásának okát és megoldásának menetét.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

Az afta típusai és kezelése

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Hátfájás ellen házilag

Hátfájás ellen házilag, otthon is sok mindent tehetsz akár a megelőzésről, akár a gyors tüneti kezelésről, akár hosszú távú, tartós megoldásról van szó. Még enyhe hátfájás esetén sem érdemes ölbe tett kézzel ülni, mert könnyen súlyosbodhatnak a panaszok, és megbosszulhatja magát, ha nem teszel valamit idejében a hátfájás ellen.