Menü

5 dolog, amit már nem veszek meg a boltban

Az elmúlt időszak a szelektálás és a tárgybirtoklás értelmének jegyében telt. Van-e értelme, hogy ennyi mindennel vesszük körül magunkat? Sokszor úgy érzem, a rengeteg eszköz inkább csak hátráltat, semmint segítené a mindennapjainkat. Elgondolkodtam. Kicsit utánajárva a témának, jómagam – igaz, más megfontolásból – de már egy ideje a minimalizmus felé vezető útra léptem.

Enyhén szólva is megszállottá váltam az utóbbi napokban. Minden szabadidőmben a minimalizmusról olvasok vagy nézek videókat. Folyton értelmet keresek annak, miért szeretnék még egy polcot, még egy szekrényt, még egy komódot. Miért nem tudok kivenni egy könyvet a könyvtárból, miért van bennem az az érzés, hogy mindenképpen birtokolnom kell egy példányt, amit nagy valószínűséggel mindössze egyszer fogok olvasni, utána felteszem a polcra, és csak a takarításokat nehezítik majd meg az évek alatt felduzzadt könyvespolcok.

Lassan rájöttem, a rengeteg tárgy, dolog, kacat, eszköz igényli a még több és nagyobb bútordarabot a házba. Ez azonban megnehezíti a takarítást, a rendrakást, annak megtartását, tehát minden esetben még több terhet ró a hétköznapokra. De hiszen én egy olyan helyen szeretnék élni, ahol jól érzem magamat, és el tudom engedni magam! Ezt meggátolja azonban többek között az, ha az estéket folyamatos rendrakással kell töltenem.

Most összegyűjtöttem 5 dolgot, amit már nem veszek meg a boltban, ezzel időt, pénzt, energiát spórolok meg, és még a környezetre is jó hatással vagyok (igaz, a gazdasági növekedésre nem).

Bizsu

Ékszerből kevés is elég, és a legjobb darabok nagy valószínűséggel már a fiókunkban lapulnak. Nem szükséges engedni a kísértésnek, ugyanúgy öltöztet 2-3 jól összeválogatott darab is, amit nagyon szeretünk. Így az ékszertároló doboz árát is megspórolhatjuk.

Pólók felirattal

Tudom, az ünnepek táján a csapból is ez folyik, de nem jó ötlet feliratos pólót venni ajándékba! Inkább hagyjuk a szeretteinkre, mit szeretnének viselni, vagy ha mindenképpen ruhaneművel kívánjuk megajándékozni, a meglepetés helyett beszéljük meg vele, mire van szüksége. A legjobb anya, barátnő stb. felirat helyett inkább öleljük meg az adott személyt, és töltsünk több minőségi időt együtt!

Konyhai eszközök

Habár még nincs 10 éve, hogy saját háztartást vezetek, már annyi konyhai eszköz gyűlt össze, hogy a tartalékaim utánpótlása is a szekrényekben lapul (ezeknek nagy részét nem én vettem!). Ennek következtében viszont – mivel a nagyobb konyhabútor nem opció – gyakran felidegesítettem magam azon, mennyit kell pakolni, mire valamelyik kívánt eszközhöz hozzájutok. A tegnapi villámrendszerezés során 3 nagy kartondoboznyi konyhai eszközt sikerült kiselejteznem, amikhez az elmúlt egy évben egyáltalán nem vagy maximum egyszer-kétszer nyúltam hozzá azzal a gondolattal, hogy ha már van, használjam is (igaz, eddig is jól megvoltam nélküle). Úgyhogy a szelektálás egyik remek kezdőpontja lehet a konyha, garantáltan látványos eredménnyel végződik.

Hajápoló termékek

Nem az igénytelenség jele, ha nem veszünk meg mindenféle hajápoló terméket. Az én palettám mindösszesen egy szilárd samponból, egy hajápoló olajból (de ez lehet valamilyen hidegen sajtolt olaj is) és a rendszeres fodrászhoz járásból áll. Ez azt jelenti, hogy háromhavonta vágatok a végéből egy keveset. Így gyorsan nő, és mindig ápolt is. Nem elengedhetetlenül szükséges a rengeteg hajlakk, hajgöndörítő hab, fényvédő spray és még ki tudja, milyen termékek léteznek a piacon. Ezek is rengeteg vegyszert tartalmaznak, pedig abszolút elkerülhető lenne, hogy még a hajunkra is idegen anyagokat kenjünk.

Lepedő és ágynemű

A legtöbb lepedő és ágynemű 100% pamut, és kiváló minőségű anyagokból készülnek, ezáltal évtizedekig is kiszolgálhatják az igényeinket. Tudom, hogy rengeteg gyönyörű ágyneművel lehet találkozni a piacon, és én is imádom őket, mégis örömet okoz, hogy képes vagyok megállni, hogy időről időre vegyek egy újabbat. Elég, ha megtapintom őket, esetleg lefotózom, és már megyek is tovább. Nálunk minden ágyhoz tartozik 2 darab lepedő: egy, ami éppen fel van húzva és egy váltás. Így a vendégeknek is jut mindig.

Hihetetlen mennyiségű szükségtelen holmit vagyunk képesek pillanatok alatt felhalmozni, ezért érdemes meghúzni a saját határvonalainkat, és időről időre átnézni a portékánkat, mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, ami soha nem kerül elő. Tudom jól, hogy sokszor az érzelmi faktor is bonyolítja az elválást, de nyugodtan nyissunk egy dobozt, amibe az ilyen dolgokat pakoljuk. Valamint nem muszáj azonnal mindent eladni, elajándékozni sem. Hagyjuk őket a pincében, garázsban, padláson, és néhány hónap múlva nézzünk rájuk megint. Nagy valószínűséggel kevés olyan holmi lesz, amit vissza szeretnénk majd építeni az életünkbe, viszont ekkor már könnyebb lesz az elválás, mert látni fogjuk, valóban nem igényeljük az adott dolgok jelenlétét.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.