Menü

Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól

Ahogy azt több kutatás és statisztikai adatok is kimutatták, a tavaszi óraátállítás jobban megviseli a szervezetet, mint az őszi módosítás, bár mindkét esetben problémákat okozhat a test cirkadián ritmusára negatívan ható változás.

Az amigdala az emberi agy mindkét féltekéjének halántéklebenyi részében megtalálható, kicsiny neuroncsoportosulás, ami főként az érzelmi válaszreakciókért felel és ami összeköttetésben áll az agy többi területével, például a prefrontális kéreggel is. A prefrontális kéreg, Walker leírása szerint, az agy vezérigazgatója, az egyik legfejlettebb része az agyunknak, ami a hierarchia csúcsán állva utasításokat oszt a többi régió számára és nagyban meghatározza, hogyan hozzuk meg a döntéseinket és hogyan reagálunk egy-egy élethelyzetben.

Ez játsza az legnagyobb szerepet a komplexebb, "magasabb rendű" viselkedési formákban, a személyiségünk kifejezésében és a társadalmi szokásainkban, vagyis a közösségekben mutatott magatartásunkban. Az amigdala szabályozásának feladata is rá hárul, így az érzelmi válaszreakcióink részben a két agyi terület közötti jól kiépült kapcsolódási rendszer működésétől függenek.

A szakértők szerint napi nyolc óra alvás szükséges az egészségesen működő test megőrzéséhez, nem csak az amigdala kordában tartása, hanem például a hangulatot, éhséget és alvást szabályozó hormonok termelésének szabályozása és a kórokozókkal szemben a szervezet védő természetes ölősejtek aktivitásának fenntartása miatt is. Ez az idő, főként egyhuzamban, soknak tűnik ugyan, de így tud megszakítás nélkül és hatékonyan lezajlani az egymást követő alvási fázisok sora, ami alatt a non-REM és a REM (rapid eye movement, gyors szemmozgás) szakaszok követik egymást.

Az alvásidő körülbelül 20%-át kitevő REM fázis különösen fontos lehet a pszichológiai jóllét tekintében, mivel ilyenkor álmodunk és az álmok egyfajta gyorssegélyt nyújtanak az érzelmileg megterhelő események feldolgozásához. Az álmodással töltött idő az egyetlen olyan szakasza a napnak, amikor az agy nem választ ki noradrenalin hormont, amit stresszhelyzet hatására termelődik és az üss vagy fuss reakciót, valamint az izgatottság és az aggodalom érzését idézi elő.

Amennyiben álmaink közben újraéljük a nap azon eseményeit, amelyek erőteljes érzelmeket váltottak ki belőlünk, de immár a negatív hormonális kíséret nélkül, akkor lehetőségünk nyílik rá, hogy nyugodtabb körülmények között újraprogramozzuk a válaszreakcióinkat és rögzítsük a pozitívabb vagy legalábbis kiegyensúlyozottabb érzelmi memóriát.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.