Menü

Kötelező darab a gyógynövénykertben

Az istenfa, vagy másnéven ürömcserje az Artemisia nemzetségbe tartozik. Érdekesség, hogy Artemis a görög mitológiában a vadászat és íjászat szűz istennője, amellett pedig a várandós nők és gyermekek védőszentje. Ennek fényében már talán nem is olyan meglepő, hogy az istenfa többek között jó hatással van a menstruációra, valamint az ókorban vágykeltő szernek hitték. A népi hiedelem szerint, ha egy vemhes állatnál problémák adódnak ellés közben, istenfából készült főzetet itatnak vele, mivel az megindítja a méh összehúzódásait és segíti magát a folyamatot.

A növény maga bokros növekedésű cserje, jellemzően legalább 30 centiméter, azonban egy méternél nem nő magasabbra. Szárát és levelét összedörzsölve enyhe, de kellemes citromillatot áraszt, melynek köszönhetően nyugtató hatással bír. Többek között emiatt használják előszeretettel nyugtató és lazító gyógyfürdőkhöz. Levelei zöldes-szürkés színűek, felületük pihés, virágai pedig kicsik és sárgák, amiket ősszel hoz. Viszonylag igénytelen növény, szinte minden talajtípusban megél, a szárazságot is jól viseli, azonban sokkal szebben fejlődik öntözve, valamint a trágyázás is jó hatással van rá. Egyedül a szeles helyet nem viseli jól.

Széleskörű egészségügyi hatása ismert, bár itt érdemes megjegyezni, hogy ha kertészetekben keressük, két fajtájával fogunk találkozni, amiből csak az egyik, a virágot hozó verzió az, amelyikről a füveskönyvek annyi jót írnak, ráadásul szebb is, mint a virágot nem hozó alakja.

Használják többek között molyirtó és rovarriasztó szerként, valamint nyugtató hatású fürdőt is készítenek belőle. Régen, a rómaiak azt gondolták, hogy véd az impotencia ellen, valamint elősegíti a szakáll növekedését. Ezután nem meglepő, hogy potencianövelőként is megpróbálták alkalmazni, valamint vágykeltő hatást is tulajdonítottak neki.

Ami azonban valóban igaz, hogy az istenfa fertőtlenítő hatású, valamint bélférgek ellen is kiváló. Gyakran alkalmazzák a májfunkciók javítása céljából, de a lép- és gyomorproblémákra is jó hatással van. Ezen kívül a benne található hatóanyagok az epehólyag és epe betegségeinek kezelésében nyújtanak természetes segítséget, valamint külső sebek borogatására és fagyási sérülés kezelésére is alkalmas.

Érdekesség, hogy nem csak a benne található hatóanyagok lehetnek hasznosak számunkra, hanem a virágai is, melyből sárga színű festék vonható ki, amit jellemzően gyapjúfestéshez lehet felhasználni. Kiszárítva természetes molyirtóként működik a ruhásszekrényben, de akár a konyhában is felhasználhatjuk. Hogy hogyan? Általában mártások és sültek ízesítésére, salátákhoz, valamint italokhoz használják, ráadásul étvágygerjesztő hatása is van.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.