Menü

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, még rákszűrésre sem, a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a legtöbb nő halogatja, pedig pár perces, egyszerűen elvégezhető vizsgálatról van szó, mellyel komolyabb bajok előzhetőek meg.

Legtanácsosabb egy komplex nőgyógyászati rákszűrésen részt venni, lehetőleg rendszeresen, mely során az emlőrák mellett, petefészekrák és méhnyakrák egyidejű szűrése is megtörténik. Ez azért is nagyon fontos, mert nők ezrei, tízezrei veszítik életüket a világon olyan betegségben, melynek időben való felismerése csaknem 100%-os túlélési esélyt jelent!

A rákszűrést akkor is érdemes elvégeztetni legalább évente egyszer, ha semmi tünetünk, vagy panaszunk nincsen.

Hogyan történik a vizsgálat?

Citológiai mintavétel során a méhnyakról sejteket vesz le a nőgyógyász, melyet tovább küld a labornak, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

A hüvelyi ultrahang is része a rákszűrésnek, ekkor felderíthető a méh nyálkahártyája, esetleges miómák, illetve jól láthatóak a petefészek elváltozásai. A komplex rákszűréshez nélkülözhetetlen az ultrahangvizsgálat.

Az orvosunk kézzel végzett tapintásos vizsgálattal a méh és környezetének állapotát is kitapintja, majd sor kerül az emlők vizsgálatára is. 40 éves kortól a tapintásos módszert mammográfia, illetve ultrahang-vizsgálattal is javasolt kiegészíteni.

A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus közepén elvégezni, így nem befolyásolja semmi a vizsgálat eredményét. A rákszűrés évente legalább egyszer javasolt, ám panasz esetén külön vizsgálatra szükség van a tünetek megjelenésekor.

Mit kell tudni az eredményekről?

Rákszűrés esetében az az általános eljárás, hogy hívnak, ha gond van. ha azonban nem csörög a telefon 2-3 héten belül, akkor valószínűleg mindent rendben találtak.

A rákszűrés eredménye régen P1 és P5 közötti eredményt adott. A P1 és a P2 jelölés jelentette a negatív eredményt, a P3 valamilyen elváltozást, például gyulladásos állapotot mutatott. Mivel tág kategória, így azonnali további kivizsgálást igényelt. A P4 és a P5 már valamilyen rákos állapotot jelzett, ami azonnali beavatkozást igényelt. A köztudatban még mindig ezek a jelölések élnek, de az orvosok már nem ezt használják, illetve a korábbi P3-nak megfelelő eredményeket ma már sokkal jobban tudják konkretizálni.

Tudom, hogy senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé a szűrővizsgálatokra járás, kellemetlen is, időigényes is, izgul az ember az eredmények miatt is, ám ha nincs baj, megnyugodhatunk, ha pedig gond van, időben kiderül! Ne adjunk esélyt a ráknak! Rajtunk is múlik!

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.