Menü

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, még rákszűrésre sem, a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a legtöbb nő halogatja, pedig pár perces, egyszerűen elvégezhető vizsgálatról van szó, mellyel komolyabb bajok előzhetőek meg.

Legtanácsosabb egy komplex nőgyógyászati rákszűrésen részt venni, lehetőleg rendszeresen, mely során az emlőrák mellett, petefészekrák és méhnyakrák egyidejű szűrése is megtörténik. Ez azért is nagyon fontos, mert nők ezrei, tízezrei veszítik életüket a világon olyan betegségben, melynek időben való felismerése csaknem 100%-os túlélési esélyt jelent!

A rákszűrést akkor is érdemes elvégeztetni legalább évente egyszer, ha semmi tünetünk, vagy panaszunk nincsen.

Hogyan történik a vizsgálat?

Citológiai mintavétel során a méhnyakról sejteket vesz le a nőgyógyász, melyet tovább küld a labornak, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

A hüvelyi ultrahang is része a rákszűrésnek, ekkor felderíthető a méh nyálkahártyája, esetleges miómák, illetve jól láthatóak a petefészek elváltozásai. A komplex rákszűréshez nélkülözhetetlen az ultrahangvizsgálat.

Az orvosunk kézzel végzett tapintásos vizsgálattal a méh és környezetének állapotát is kitapintja, majd sor kerül az emlők vizsgálatára is. 40 éves kortól a tapintásos módszert mammográfia, illetve ultrahang-vizsgálattal is javasolt kiegészíteni.

A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus közepén elvégezni, így nem befolyásolja semmi a vizsgálat eredményét. A rákszűrés évente legalább egyszer javasolt, ám panasz esetén külön vizsgálatra szükség van a tünetek megjelenésekor.

Mit kell tudni az eredményekről?

Rákszűrés esetében az az általános eljárás, hogy hívnak, ha gond van. ha azonban nem csörög a telefon 2-3 héten belül, akkor valószínűleg mindent rendben találtak.

A rákszűrés eredménye régen P1 és P5 közötti eredményt adott. A P1 és a P2 jelölés jelentette a negatív eredményt, a P3 valamilyen elváltozást, például gyulladásos állapotot mutatott. Mivel tág kategória, így azonnali további kivizsgálást igényelt. A P4 és a P5 már valamilyen rákos állapotot jelzett, ami azonnali beavatkozást igényelt. A köztudatban még mindig ezek a jelölések élnek, de az orvosok már nem ezt használják, illetve a korábbi P3-nak megfelelő eredményeket ma már sokkal jobban tudják konkretizálni.

Tudom, hogy senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé a szűrővizsgálatokra járás, kellemetlen is, időigényes is, izgul az ember az eredmények miatt is, ám ha nincs baj, megnyugodhatunk, ha pedig gond van, időben kiderül! Ne adjunk esélyt a ráknak! Rajtunk is múlik!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.