Menü

A spirulina hatásai

A spirulina a gyulladást csökkentő hatásairól is ismert. A spirulina jótékonyan hat az emésztésünkre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik.

Jót tesz a szemnek és csökkenti a gyulladást

A szemünk egészségéhez a legtöbbször az A-vitamint társítjuk, és a hagyományos megközelítés szerint nagy mennyiségű sárgarépa fogyasztásával megóvhatjuk a látásunkat. A spirulinában azonban legalább annyi A-vitamin található, mint a sárgarépába. A spirulinában található zeaxanthin emellett a makuladegenerációtól is védi a szemünket.

A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél ugyanis gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket. A spirulina a gyulladást csökkentő hatásairól is ismert.

A spirulina jótékonyan hat az emésztésünkre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik. Ezek a baktériumok nemcsak az egészséges emésztéshez járulnak hozzá, de többek között az immunrendszerünk működését, sőt a hangulatunkat is befolyásolják. A rostok emellett segíthetnek bizonyos, elsősorban a bélrendszert érintő daganatos betegségek elleni küzdelemben is.

A klorofill , a növények zöld színét adó anyag segíthet abban, hogy a szervezetünkből eltávolítsuk a méreganyagokat, például a káros hatású nehézfémeket. Egyes szakemberek szerint a radioaktív izotópok ellen is hatékonyan veszi fel a küzdelmet a spirulina.

A NASA szakemberei szerint a spirulina az egyik olyan élelmiszer, melyet az űrhajósoknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert segít megakadályozni például olyan betegségeket, mint a vashiányos vérszegénység. A vas elengedhetetlen az oxigént szállító vörösvérsejtek előállításához.

A spirulinát magunkhoz vehetjük étrend-kiegészítő kapszula vagy tabletta formájában, de porként keverhetjük joghurtba vagy turmixba is. Mielőtt spirulinát kezdenénk szedni, kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét is, különösen akkor, ha folyamatosan kell szednünk valamilyen gyógyszert.

A testsúly szabályozása

Étkezés előtt 2-3 gramm Spirulina elfogyasztása ajánlott fogyókúrás szempontból is, mivel a Spirulina csökkenti az étvágyat, kiváló fehérje forrásként pedig „felpörgeti” az anyagcsere-folyamatokat.

Asztma és Allergia ellen

Mivel a Spirulina segíti a szervezetben a megfelelő immunválasz kialakulását így az allergiás reakciók redukálására is alkalmazható. Az allergiás tünetek és reakciók kialakulását javarészt a megfelelő immunválasz hiánya okozza.

A Spirulina antihisztamin hatását is sikerült már kimutatni laboratóriumi kísérletek során. Mindez azért jelentős, hiszen a hisztamin a szervezetben szintén felelős az allergiás reakciók (tüsszögés, orrfújás stb.) kialakulásáért. A Spirulinában megtalálható mangán például elősegíti a tüneteket kiváltó hisztamin lebomlását.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.