Menü

Elegendő vizet fogyasztunk?

Az emberi test több, mint felét víz alkotja, egészen pontosan a férfiak esetében a testtömeg 60 százalékát, nők esetében pedig 50 százalékát teszi ki. A víznek számos fontos szerepe jut szervezetünk működése szempontjából. Egyrészt reakcióközeget biztosít a testünkben zajló biokémiai folyamatokhoz, másrészt ez szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. Ezen kívül a méregtelenítésben és salakanyagok kimosásában is elengedhetetlen résztvevő, valamint a víznek köszönhetjük azt is, hogy az ízületeink rugalmasak, nem pedig merevek.

A víz tehát létfontosságú szerepet tölt be életünkben, így nem meglepő, hogy kifejezetten fontos, hogy megfelelő mennyiségűt fogyasszunk belőle. De mégis milyen vizet fogyasszunk? Röviden a válasz az, hogy teljesen mindegy, mivel a fogyasztásra alkalmas vizek közül mind tökéletesen megfelel a célnak. Gyakori tévhit, hogy azt gondoljuk, az ásványvizek egészségesebbek az egyszerű csapvíznél. Az emberi testnek ugyan szüksége van ásványi anyagokra, azonban azokat nem képes a vízből kivonni, csak szerves formában tudja felhasználni, így tulajdonképpen bár jó ízű az ásványvíz, éppen annyira egészséges, mint bármelyik másik, fogyasztásra alkalmas ivóvíz.

A másik nagy kérdés a mennyiség. Mennyi vizet érdemes fogyasztani, hogy testünket is megfelelően hidratáljuk kívül-belül, azonban ne a mosdóba szaladgáljunk egész nap? Erre nincs tűpontos válasz, ugyanis függ az életkorunktól, a testtömegünktől, a fizikai aktivitásunktól és az általános egészségügyi állapotunktól is, azonban egy megközelítőleges mennyiséget meg tudunk határozni. Egy átlagos felnőtt ember napi folyadékigénye nagyjából 2-2,5 liter között mozog.

Mi történik, ha nem iszunk elegendő vizet? Ennek számos tünete lehet, az egészen apró, szinte észre sem vehetőktől a komoly egészségügyi problémák. A legelső és legegyértelműbb tünet a csökkent vizeletürítés. Természetes, hogy ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor nem is választunk ki elegendő folyadékot, ami távozhatna. A túl kevés víz fogyasztása könnyen székrekedést is okozhat vagy egyszerűen lelassult bélmozgást, szilárdabb székletet eredményez. Az emésztőrendszerre gyakorolt hatás mellett előfordulat az is, hogy a bőrünk száraz és repedezett lesz, rugalmatlanná válik, esetleg hámlani kezd. Ezt legjobban a kézfejeken figyelhetjük meg.

Gyakori jelenség a cukoréhség is dehidratáció esetén. Akár találkozhattunk is már azzal a tanáccsal, hogy ha éhesnek érezzük magunkat, próbáljunk meg inni egy pohár vizet, majd, ha ezután elmúlik, akkor csak a dehidratáció miatti cukoréhség volt a felelős, azonban, ha továbbra is éhesek vagyunk, akkor valóban ennünk kell valamit. E mögött a jelenség mögött az áll, hogy megfelelő mennyiségű folyadék hiányában a test nehezebben jut hozzá a glükózraktárakhoz, ahonnan az energiát szerzi, így éhséggel – pontosabban cukoréhséggel – jelzi a hiányt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.