Elegendő vizet fogyasztunk?
- Dátum: 2023.04.17., 03:49
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- ásványvíz, bélmozgás, bőr, csapvíz, cukoréhség, egészség, éhség, emésztőrendszer, folyadék, folyadékigény, glükóz, hidratálás, ivás, ivóvíz, széklet, szomjúság, test, víz, vizelet
Az emberi test több, mint felét víz alkotja, egészen pontosan a férfiak esetében a testtömeg 60 százalékát, nők esetében pedig 50 százalékát teszi ki. A víznek számos fontos szerepe jut szervezetünk működése szempontjából. Egyrészt reakcióközeget biztosít a testünkben zajló biokémiai folyamatokhoz, másrészt ez szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. Ezen kívül a méregtelenítésben és salakanyagok kimosásában is elengedhetetlen résztvevő, valamint a víznek köszönhetjük azt is, hogy az ízületeink rugalmasak, nem pedig merevek.
A víz tehát létfontosságú szerepet tölt be életünkben, így nem meglepő, hogy kifejezetten fontos, hogy megfelelő mennyiségűt fogyasszunk belőle. De mégis milyen vizet fogyasszunk? Röviden a válasz az, hogy teljesen mindegy, mivel a fogyasztásra alkalmas vizek közül mind tökéletesen megfelel a célnak. Gyakori tévhit, hogy azt gondoljuk, az ásványvizek egészségesebbek az egyszerű csapvíznél. Az emberi testnek ugyan szüksége van ásványi anyagokra, azonban azokat nem képes a vízből kivonni, csak szerves formában tudja felhasználni, így tulajdonképpen bár jó ízű az ásványvíz, éppen annyira egészséges, mint bármelyik másik, fogyasztásra alkalmas ivóvíz.
A másik nagy kérdés a mennyiség. Mennyi vizet érdemes fogyasztani, hogy testünket is megfelelően hidratáljuk kívül-belül, azonban ne a mosdóba szaladgáljunk egész nap? Erre nincs tűpontos válasz, ugyanis függ az életkorunktól, a testtömegünktől, a fizikai aktivitásunktól és az általános egészségügyi állapotunktól is, azonban egy megközelítőleges mennyiséget meg tudunk határozni. Egy átlagos felnőtt ember napi folyadékigénye nagyjából 2-2,5 liter között mozog.
Mi történik, ha nem iszunk elegendő vizet? Ennek számos tünete lehet, az egészen apró, szinte észre sem vehetőktől a komoly egészségügyi problémák. A legelső és legegyértelműbb tünet a csökkent vizeletürítés. Természetes, hogy ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor nem is választunk ki elegendő folyadékot, ami távozhatna. A túl kevés víz fogyasztása könnyen székrekedést is okozhat vagy egyszerűen lelassult bélmozgást, szilárdabb székletet eredményez. Az emésztőrendszerre gyakorolt hatás mellett előfordulat az is, hogy a bőrünk száraz és repedezett lesz, rugalmatlanná válik, esetleg hámlani kezd. Ezt legjobban a kézfejeken figyelhetjük meg.
Gyakori jelenség a cukoréhség is dehidratáció esetén. Akár találkozhattunk is már azzal a tanáccsal, hogy ha éhesnek érezzük magunkat, próbáljunk meg inni egy pohár vizet, majd, ha ezután elmúlik, akkor csak a dehidratáció miatti cukoréhség volt a felelős, azonban, ha továbbra is éhesek vagyunk, akkor valóban ennünk kell valamit. E mögött a jelenség mögött az áll, hogy megfelelő mennyiségű folyadék hiányában a test nehezebben jut hozzá a glükózraktárakhoz, ahonnan az energiát szerzi, így éhséggel – pontosabban cukoréhséggel – jelzi a hiányt.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.