Menü

Alternatív köretek

Bár semmi baj nincs a krumplival, a tésztával vagy a rizzsel, ha még ennél is egészségesebb köretre vágyunk vagy egyszerűen szeretnénk egy kis változatosságot vinni a konyhai rutinba, akkor jó helyen járunk. Rengeteg alternatív köret közül választhatunk, amik helyt állnak akár a hagyományos receptekben is.

A tészták vitathatók egészségügyi szempontból, azonban nem kell lemondanunk kedvenc olaszos ételeinkről, sem pedig a gyors ebéd lehetőségéről sem. A konjac tészta vagy másnéven shirataki tészta egy Japánból származó tésztaféle, mely a konjac gyökeréből készül, pontosabban az abból kinyert glükomannánból. Egyrészt kalóriatartalma szinte zéró, valamint rosttartalma igen magas, másrészt egyfajta probiotikumként működik a bélrendszer számára, ezért tökéletes választás a tésztával készült ételek alternatív köreteként. Akár bolognai spagettit, akár csirkeragut szeretnénk készíteni, biztosan találunk hozzá megfelelő konjac tésztát, ugyanis több fajta formában és kiszerelésben is lehet kapni.

A karfiolrizs vagy karfiolkuszkusz, ahogy a neve is mutatja a rizs egyik alternatívája lehet. Kalóriatartalma alacsony, rengeteg rostot tartalmaz, illetve tele van C- és B6-vitaminnal. Akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. Mindössze annyit kell tennünk, hogy lereszelünk egy karfiolt, vagyis annak rózsáit, majd még finomabb állagúra daráljuk, végül pedig megpároljuk, ízesítjük és már készen is van a tökéletes köret.

A krumplit is könnyedén helyettesíthetjük, mégpedig a zellerrel. De mégis hogyan hasonlít a zeller a krumplihoz? Nagyon egyszerű, mindössze pürésítenünk kell. A zellerpüré nem csak kellemes zamata miatt közkedvelt, hanem alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt is, ami a diétázók körében is növeli a népszerűségét. Kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítve különösen finom.

Ha szeretnénk valamilyen különleges ízvilágot, próbáljuk ki köretként a fokhagymás sült répát. Édeskés, könnyű és rendkívül puha, így garantált, hogy a család kisebb tagjai is rajongani fognak érte, valamint magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek is. Kalóriatartalma alacsony, így, ha óvatosan bánunk a zsiradékkal az elkészítésénél, tökéletes diétás köret.

Végül pedig egy újabb tészta alternatíva, ez pedig a vöröslencse-tészta. A vöröslencse-tésztának nem csak rosttartalma magas, hanem fehérjét is nagy mennyiségben tartalmaz, illetve rendkívül sokáig laktak, valamint a bélbaktériumoknak is kedvez. Akár hidegen, tésztasalátaként, akár melegen, valamilyen köretként szeretnénk fogyasztani, megállja a helyét, ráadásul mindössze pár perc alatt elkészíthető.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.