Menü

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a trigliceridszintet?

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el.

Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, egy másik része azonban - a táplálék összetételétől függően - feleslegben van, nem kerül felhasználásra. A fel nem használt zsírok a zsírszövetben raktározódnak, a test legfontosabb energiaforrását biztosítják, továbbá védik a testet a kihűléstől, szigetelő funkciót töltenek be, védelmet biztosítanak a csontoknak és a belső szerveknek.

A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Érdemes tudni, hogy a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. Túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő, vagyis szintetizál.

Ha tartósan magas a vérzsírszint, nő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye, továbbá fokozódik a szívkoszorúér-, illetve agyi érelzáródás kockázata. Közvetetten azonban a túlsúly okozta gondokkal is számolni kell. Egyes tanulmányok szerint bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának is fokozódik a kockázata, pl.: vastagbélrák, petefészekrák, mellrák.

Mikor mérhetnek a normálisnál alacsonyabb trigliceridszintet?

Súlyosan alultáplált betegeknél.

Különböző eredetű, az emésztőrendszert érintő betegségekben, amikor zavart szenved a zsírok felszívódása.

Májelégtelenség esetén.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a trigliceridszintet?

Megfelelő táplálkozás. Csökkenteni kell a táplálékkal fogyasztott zsírok és szénhidrátok mennyiségét, de nem szabad túlzásokba esni, ugyanis a túlzott fehérjefogyasztás is egészségtelen. Tartózkodni kell a cukrok, valamint a hozzáadott cukrok bevitelétől (érdemes ellenőrizni az élelmiszerek címkéjét). Az alkoholos italok fogyasztása kerülendő.

A zsírok bevitelének optimalizálása. Az egészséges zsírokra szüksége van a szervezetnek, a transzzsírokat viszont kerülni kell. Vörös és feldolgozott húsok helyett fogyasszunk halat. Az omega-3 zsírsavak segítségünkre vannak a trigliceridszint csökkentésében, valamint fontos szerepet töltenek be az antioxidánsok is.

Rendszeres testmozgás. Próbáljon megszabadulni súlyfeleslegétől. Hetente 5 alkalommal legalább 30 perces edzés ajánlott, ami akkor tekinthető eredményesnek, ha emelkedik a pulzusszám.

Léteznek öröklött zsíranyagcsere-zavarok is, amikor a magas koleszterin-, illetve trigliceridszintet genetikai okok eredményezik. Ilyenkor gyógyszer nélkül nem lehet normalizálni az állapotot.

Ha már kialakult eltérésről van szó, akkor a kezelés elején szintén szükség van gyógyszerre a szövődmények elkerülése érdekében, de mindemellett ajánlott a rendszeres testmozgás és a táplálkozás megreformálása.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?