Menü

A pikkelysömör tünetei és lefolyása

A pikkelysömör, vagy idegen nevén psoriasis tulajdonképpen a bőr szarutermelő sejtjeinek a túlburjánzása. A keratinocyták fokozott működése által a bőr lassan elszarusodik, így egy folyamatos száraz hámlást idézve elő. Rendkívül kellemetlen tud lenni, mivel bizonyos esetekben viszketéssel is járhat a bőrelváltozás.

A betegség nagyon jellegzetes helyeken jelenik meg a testen, illetve könnyű felismerni, így csak nagyon ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra, leggyakrabban egyszerű szemrevételezéssel felállítható a diagnózis. A tipikusan érintett testtájak a végtagok külső felszíne, a könyök, a térd, a fejbőr, a combhajlat, a nyak, a fül, a farpofák és a lábujjak. Túlsúllyal küzdő páciensek esetén a pikkelysömör előfordulhat a has alatti redőknél, a mellek környékén, esetleg a külső nemi szervek tájékán. Súlyosabb esetben érintettek lehetnek a tenyerek és az arc is, esetleg a végtagok belső felszíne.

A szarutermelő sejtek, vagyis a keratinocyták túlzott működése révén a bőrön fehéres pikkelyek, úgynevezett pörkök keletkeznek. Ezek szárazok, így nem okoznak idővel fekélyeket és nem is fertőznek vagy fertőződhetnek el.

A fentebb említett gyakori formáján kívül ismert olyan esete is a psoriasisnak, ahol a test egész felszínen jelennek meg a pörkök, akár 1-2 cm-es gócokból kiindulva. Ez a gyermekkori formája a pikkelysömörnek, ilyenkor viszketés is előfordul, valamint az elváltozás által érintett bőrfelület gyógyulás után gyakran pigmenthiányos lehet, vagyis világosabb, mint a bőr többi része. Előfordul az is, hogy a körmök is érintettek, ilyen esetben a körömgombához hasonló jelenséget láthatunk. A köröm megvastagodik és eldeformálódik.

A tünetekre jellemzően hatással van a hőmérséklet, télen például a tünetek rosszabbodásáról számolnak be a betegek, valamint a nők esetében a menstruációs ciklus is befolyásolja az aktuális állapotot, illetve általánosan a stressz is kedvez a tünetek felerősödésének.

A pikkelysömör bár nem gyógyítható, rendkívül jól kezelhető, szinte teljesen tünetmentes állapot is elérhető. A kezelés meghatározása azonban nem egyszerű feladat, mivel nagyon fontos, hogy milyen formája van jelen a betegségnek, illetve milyen behatások fokozzák a tüneteket – érzékeny-e az illető bőre a hőmérsékletre, fényre, bizonyos ételek felerősítik-e a szarusodást. Sokat segíthet az egészséges életmód és a bőr fokozott védelme a kiszáradás ellen, valamint a stressz csökkentése is elengedhetetlen.

Ma már rengeteg készítményt lehet kapni a pikkelysömör kezelésére, azonban mindenképpen érdemes bőrgyógyászunkkal is konzultálni, hogy segítségével gyorsan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb opciót. Fontos tudnunk, hogy a betegség jellemzően időről időre kiújul, azonban a célunk az, hogy a tünetmentes időszakok minél hosszabbak legyenek, a tüneteket pedig a lehető legenyhébbre csökkentsük.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?