Menü

Jelek, hogy lelkileg elfáradtál

A stressz nem csak a testi-, de a lelki egészségedre is káros hatással van. Ha éveken keresztül feszültségben és stresszben élsz, ne csodálkozz, ha előbb-utóbb ingerült, fáradt, reménytelen, kiégett, majd depressziós leszel.

Számtalan stresszlevezetési technika létezik napjainkban, alkalmazd a számodra legmegfelelőbbet még mielőtt nagyobb lenne a baj. Az alábbi tünetek arra utalnak, hogy igencsak elfáradtál lelkileg, itt az ideje, hogy csökkentsd a stressz hatását az életedben.

1. Egész nap nincs semmihez kedved, állandó fáradtság gyötör, nincs kedved kikelni az ágyból, mindig csak pihennél. Éjszaka rémálmaid vannak, zaklatottan alszol, reggel izzadtan, fáradtan ébredsz.

2. Megmagyarázhatatlan testi fájdalmak gyötörnek: izomfájdalom, görcsök, fejfájás, gyomorfájás, szédülés és homályos látás.

3. Ha valaki megkérdezi, hogy mi a problémád, nem tudsz rá válaszolni, mert igazából te sem tudod. Csak azt érzed, hogy nincs motivációd és energiád semmihez.

4. Szétesettnek és figyelemhiányosnak érzed magad. A tested és az elméd egyáltalán nincs összhangban.

5. Állandóan fokozott érzelmi állapotban vagy, erős hangulatingadozások gyötörnek. Egyik percben még tele vagy szeretettel, míg a másik pillanatban az egész világot az ellenségednek érzed.

6. Enyhe pánikrohamok, és krónikus szorongások gyötörnek.

7. Hiába vesznek körbe emberek, mégis magányosnak érzed magad. Mindenkiben kételkedsz, csak az ellenséget látod az emberekben, állandó védekező álláspontban vagy.

8. Állandó negatív gondolatok, féltékenység, düh, harag, szomorúság, kétségbeesés gyötör. Gyakran érzed úgy, hogy az egész világ ellened szegült.

9. Fizikai gyengeség gyötör, görbe a tartásod, erőtlenek a lábaid. Hiába mész edzőterembe, alig tudod mozgatni a végtagjaid. Kötelező feladatnak érzed a mozgást, ami nem boldogít.

10. Gyakran érzel félelmet, bizonytalanságot a jövővel kapcsolatosan. Úgy érzed, hogy szeretnéd az egész eddig életedet elfelejteni, és új lappal kezdeni mindent, mert ez a személyiség, ami te vagy most egyáltalán nem képes a boldog, kiegyensúlyozott életre.

Figyelj: NAGYON fontos, hogy őszinte legyél önmagadhoz. Azután szelektálj. Ami rosszat tesz neked, iktasd ki, amennyire lehet. Kapcsold ki a telót. Ne találkozz az energiavámpír emberrel. Ne hajszold magad agyon a munkában.

Ami pedig jó neked, arra tegyél egy lapáttal. Menj el fürdőbe. Olvass egy klassz könyvet. Tölts sok időt a szabadban. Koncentrálj azokra a családtagjaidra, barátaidra, akik simogatják a lelkedet. Nevess, pihenj, keresd meg mindenben a jót. Ha ezeket megteszed, hidd el, hamar magad mögött hagyhatod a sötét, energiahiányos napokat, és rendbe fogsz jönni.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az elengedés fontossága

Ha valaki tanáccsal fordul hozzánk, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén, a párkapcsolatában, vagy egy baráttal, akkor mi sem egyszerűbb, mint azt tanácsolni neki, hogy engedje el, és lépjen tovább. Ha mégsem tesz így, egyáltalán nem értjük. Hiszen nincs ennél könnyebb!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!