Menü

Ezt tegyük, ha megégettük a szánkat

Forró levest vagy italt fogyasztva könnyen megégethetjük a nyelvünket vagy a szájpadlásunk egy részét. Mivel gyorsíthatjuk a folyamatot?

A hideg téli hónapokban egyre jobban kívánjuk a forró leveseket és teákat. Bár ezek a folyadékok kellemesen átmelegítenek, ha nem vigyázunk, könnyen megégethetjük a szánkat vagy a nyelvünket .A forró folyadék miatt a sérült szövet felhólyagosodik, és több napig fájdalmas, érzékeny lesz. Ha nem súlyosbítjuk, a sérülések két-három nap alatt meggyógyulhatnak, viszont érdemes megfogadni néhány jó tanácsot a panaszok gyorsabb enyhüléséért!

A szájpadlást ért égési sérülések leggyakrabban nem is forró folyadékok, inkább ételek fogyasztásakor keletkeznek. A frissen kisült pizza tetején lévő olvadt sajt sok ilyen balesetet okoz - ezek rendszerint első fokú égési sérüléseket eredményeznek, a bőr legfelső rétegét érintik. A nyelvet ért sérülések gyorsabban gyógyulnak, mint a szájpadláson keletkezett sebek, mivel a nyelvünk vérellátása a legjobb a testünkben. Viszont sokkal érzékenyebb is ez a szakasz, a bőr és a csontok között ugyanis nem található a test védelmét szolgáló zsírréteg. Ha kíméljük az adott területet, a szövet 2-3 nap alatt meggyógyul,

Fogyasszunk "puha" ételeket

A sebet nemcsak a magas hőmérséklettől javasolt megkímélni, de a fizikai sérülésektől is. A keményebb, több rágást igénylő ételek - dió , mogyoró - felsérthetik és ingerelhetik az égett területet, így érdemes inkább puha élelmiszereket fogyasztani ilyenkor. Jól eshet például a joghurt vagy a halhús.

Árthat a túl sok fűszer

A túl fűszeres életek is továbbirritálhatják a megégett bőrfelületet, és lassítják a gyógyulás menetét. Érdemes ebben a 2-3 napban kerülni a chipset és a túl sós vagy borsos fogásokat.

Kerüljük a savas italokat is!

Jobb, ha minimalizáljuk a savas italok fogyasztását is ilyenkor - ilyen a kávé, a bor , a szóda, illetve a különböző szénsavas üdítők. A fogorvos szerint a kávéba tett tej sem tudja semlegesíteni annak irritáló hatását, ezért ebben az 1-2 napban érdemes teljesen felhagyni fogyasztásával.

Tartsuk tisztán a szánkat!

A szánkban lévő baktériumok elszaporodása megfertőzheti a sebet, és elnyújthatja a gyógyulási folyamatot. Ügyeljünk az alapos szájhigiéniára, mossuk fogunkat rendszeresebben, és érdemes szájvizet is gyakrabban használni.

Súlyosabb égési sérülés esetén érdemes a patikákban is hozzáférhető valamilyen készítményt, például lidokaintartalmú fertőtlenítő szájvizet is használni.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.