Menü

Tavaszi méregtelenítés – így állj neki

A tavasz a megújulás, az új kezdet, felébred a természet az alvásból és bizony, a szervezetünknek is fel kell ébrednie, ehhez pedig jól jön egy kis méregtelenítés, hogy könnyebben induljuk neki a napoknak.

Nem kell azt gondolni, hogy testünk úgy működik, hogy gyűjti egy éven át a salakanyagokat, mérgeket és raktározza itt-ott, hanem minden nap löki ki magából, amire nincs szüksége. Ellenben segíthetünk magunknak azzal, hogy a tél folyamán a kevesebb mozgással, nehezebb ételek fogyasztásával bekerülő és ott magukat jól érző kis piszok méreganyagok könnyebben távozzanak. Ebben nagy segítségünkre lesznek az idény zöldségek és gyümölcsök, amiket a téli hónapokban inkább importcikként tudunk megvásárolni. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy méregtelenítő szerveink turbó fokozatba kapcsolhassanak.

Fontos odafigyelni arra, amit a dietetikusok ajánlanak, vagyis a méregtelenítés sorrendje legyen az, hogy először a beleket, azután a veséket és végül a májat támogassuk a tisztulásban. A máj megtisztulásához - aminek amúgy igen jótékony hatása van az egész szervezetünkre – elengedhetetlen az, hogy a belek és a vesék el tudják szállítani a méreganyagokat az epeutakból és a májtól.

Sokak számára ismert a húsvéti böjti időszak, aminek nem csak vallási oka lehet, hanem egészségügyi is. A hús elhagyása pozitív hatású, mivel a hús eltelíti hosszú órákra a gyomrot, ha pedig egy kicsit szüneteltetjük a fogyasztását, akkor gyomrunk és beleink koncentrálhatnak a többi tápanyag elszállítására, így könnyebben regenerálódik a szervezet. Nem muszáj ezt csak húsvétkor csinálni, hanem érdemes kisebb, akár egy napos kúrákat is beiktatni.

Egy egynapos léböjt kúra is már csodákra képes. Keressünk friss, hazai zöldségeket, gyümölcsöket készítsünk smoothiet, tumixot, a vitaminok is jól fognak jönni. Próbáljunk meg kevesebb alkoholt és kávét fogyasztani, kerüljük a nagyon cukros édességeket és minél több cukor és szénsavmentes vizet inni.

Támogatásképpen ihatunk gyógyteákat is. A máj tisztulásáért a gyermekláncfű és a máriatövis teát, az anyagcsere felpörgetéséért borsmenta és mályvalevél teát, a vesékért csalánlevél, aranyvesszőfű, és petrezselyemzöld teát, vértisztításhoz pedig diólevél, zsurlófű, bodzavirág teákat iszogassunk, de minden esetben figyeljünk, hogy ne lépjük át a napi ajánlott mennyiséget.

Méregtelenítő hatása van a sós vizes lábfürdőnek is, elég egy lavór, melegvíz és fürdősó. Menjünk el masszázsra, hiszen nemcsak a vérkeringést serkenti, hanem a nyirokkeringésre is jótékony hatással lesz. Mozogjunk sokat a friss levegőn, ha tehetjük, menjünk biciklivel vagy gyalog munkába vagy boltba. Ne feledkezzünk meg a pihenésről sem. Nem csak hajtani és elvásárokat kell állítani magunkkal szemben, hanem megfelelően ki is kell pihenni magunkat, ehhez pedig a legjobb a mély alvás.

A tavaszt kezdjük testünk megtisztításával, így elkerülhetjük a tavaszi fáradtságot, felturbózhatjuk szervezetünket, energikusabbak és egészségesebbek leszünk.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.