Menü

Tavaszi méregtelenítés – így állj neki

A tavasz a megújulás, az új kezdet, felébred a természet az alvásból és bizony, a szervezetünknek is fel kell ébrednie, ehhez pedig jól jön egy kis méregtelenítés, hogy könnyebben induljuk neki a napoknak.

Nem kell azt gondolni, hogy testünk úgy működik, hogy gyűjti egy éven át a salakanyagokat, mérgeket és raktározza itt-ott, hanem minden nap löki ki magából, amire nincs szüksége. Ellenben segíthetünk magunknak azzal, hogy a tél folyamán a kevesebb mozgással, nehezebb ételek fogyasztásával bekerülő és ott magukat jól érző kis piszok méreganyagok könnyebben távozzanak. Ebben nagy segítségünkre lesznek az idény zöldségek és gyümölcsök, amiket a téli hónapokban inkább importcikként tudunk megvásárolni. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy méregtelenítő szerveink turbó fokozatba kapcsolhassanak.

Fontos odafigyelni arra, amit a dietetikusok ajánlanak, vagyis a méregtelenítés sorrendje legyen az, hogy először a beleket, azután a veséket és végül a májat támogassuk a tisztulásban. A máj megtisztulásához - aminek amúgy igen jótékony hatása van az egész szervezetünkre – elengedhetetlen az, hogy a belek és a vesék el tudják szállítani a méreganyagokat az epeutakból és a májtól.

Sokak számára ismert a húsvéti böjti időszak, aminek nem csak vallási oka lehet, hanem egészségügyi is. A hús elhagyása pozitív hatású, mivel a hús eltelíti hosszú órákra a gyomrot, ha pedig egy kicsit szüneteltetjük a fogyasztását, akkor gyomrunk és beleink koncentrálhatnak a többi tápanyag elszállítására, így könnyebben regenerálódik a szervezet. Nem muszáj ezt csak húsvétkor csinálni, hanem érdemes kisebb, akár egy napos kúrákat is beiktatni.

Egy egynapos léböjt kúra is már csodákra képes. Keressünk friss, hazai zöldségeket, gyümölcsöket készítsünk smoothiet, tumixot, a vitaminok is jól fognak jönni. Próbáljunk meg kevesebb alkoholt és kávét fogyasztani, kerüljük a nagyon cukros édességeket és minél több cukor és szénsavmentes vizet inni.

Támogatásképpen ihatunk gyógyteákat is. A máj tisztulásáért a gyermekláncfű és a máriatövis teát, az anyagcsere felpörgetéséért borsmenta és mályvalevél teát, a vesékért csalánlevél, aranyvesszőfű, és petrezselyemzöld teát, vértisztításhoz pedig diólevél, zsurlófű, bodzavirág teákat iszogassunk, de minden esetben figyeljünk, hogy ne lépjük át a napi ajánlott mennyiséget.

Méregtelenítő hatása van a sós vizes lábfürdőnek is, elég egy lavór, melegvíz és fürdősó. Menjünk el masszázsra, hiszen nemcsak a vérkeringést serkenti, hanem a nyirokkeringésre is jótékony hatással lesz. Mozogjunk sokat a friss levegőn, ha tehetjük, menjünk biciklivel vagy gyalog munkába vagy boltba. Ne feledkezzünk meg a pihenésről sem. Nem csak hajtani és elvásárokat kell állítani magunkkal szemben, hanem megfelelően ki is kell pihenni magunkat, ehhez pedig a legjobb a mély alvás.

A tavaszt kezdjük testünk megtisztításával, így elkerülhetjük a tavaszi fáradtságot, felturbózhatjuk szervezetünket, energikusabbak és egészségesebbek leszünk.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.