Menü

Inhalálás, de nem népi úton

Az inhalálás jelentése belélegzés, belélegeztetés. Célja pedig, hogy a gyógyító szereket bejutassuk a légutakba és tüdőbe. A legtöbb ember még mindig az otthoni praktikákra esküszik megfázás esetén és például inhalálással próbálja enyhíteni a bajt. Ezen a területen pedig nem is tévednek az emberek, ugyanis már szakemberek és orvosok is javasolják ezt a módszert. Sőt a gyermekgyógyászatban egyre elterjedtebb, mivel pici kórtól alkalmazható, mivel a gépi inhalátor használatához nem szükséges a beteg együttműködése.

A belégzéssel bejuttatható gyógyszerek egyre növekvő száma és az inhalálási technika fejlődése megváltoztatta az inhalálásról alkotott képet. Ma már nem csak vízgőzt, gyógynövényeket, illóolajokat használhatunk ily módon, hanem gyógyszerkészítmények is készülnek erre a technikára.

Miért hasznos?

Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a probléma helyére jutassuk az orvosságot, ezzel is kímélve és megakadályozva a gyomor-bél rendszert, valamint a májat érintő mellékhatásokat. Kíméletes terápia, akár természetes kezelése is lehet a légutaknak, ha tiszta fiziológiás sóoldattal vagy SALVUS vízzel inhalálunk. A terápiás szer a célzott területre jut el, így gyorsabban fejti ki hatását, és alacsonyabb gyógyszeres dózis is hatékony lehet.

Nagymamáink szerint megfázás esetén szárított kamillavirágzatot vagy kakukkfüvet kell forrásban lévő vízbe tenni, majd fölé hajolva a gőzt belélegezni. Fejünket pedig letakarni törölközővel vagy bármely hasonló eszközzel, ezzel kialakítva egy sátrat a fejünk körül. Ezt a módszert mindenki ismeri, és gyakran használja, de (kis)gyerekeknél ez kerülendő. Egyrészt a forrázás veszélye miatt, másrészt azért, mert a forró gőz irritálhatja a szemeket. Van azonban gyermekeknél is biztonságosan, hatékonyan kivitelezhető módja.

Újszülötteknél alkalmazható a szoba vagy a tartozódási helyet, speciális porlasztókkal való párásítása. Nagyobb gyermekeknél speciális maszkkal ellátott, vidám kinézetű inhaláló készülékek állnak rendelkezésre. Természetesen a legtöbb készülék mellé jár felnőtt maszk és pipa is, így akár a szülők is használhatják a gépet.

Milyen betegségekre használható?

A köhögés sokféle típusában lehet hatékony a terápia, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként. Jótékony hatását kifejti arcüreggyulladás, gégegyulladás, kruppos tünetek esetén, sőt asztmában, krónikus hörghurutban is. A krónikus légúti betegek gyakran használják az otthoni inhalálás lehetőségét, mert a betegség kialakulásának kezdetén a gyakori inhalálás okán elkerülhető az antibiotikus kezelés, a munkából történő kiesés. Akár a kisgyermek kórházba kerülését is megelőzhetjük ezzel!

Mi alapján válasszunk gépet?

Ha vásárolni szeretnénk inhalátor készüléket, akkor bizony jól fontoljuk meg választásunkat, ugyanis árban a határ a csillagos ég. Sok termék elérhető a boltokban, különböző igényeknek megfelelően. Nézzük meg pár szempontot, amit át kell gondolnunk vásárlás előtt:

Milyen betegségre fogjuk használni. A legfontosabb tényező a részecskeméret. A nagyobb szemcseméretű cseppek a felső, a kisebb szemcseméretű cseppek az alsó légutakban tapadnak meg hatékonyan. Ezért fontos olyan inhalátort választani, melynek szemcsemérete a betegség típusának megfelelő.
Ki fogja használni? Súlyosabb betegségeknél, mint például az asztma vagy krupp magas porlasztási arányú eszköz szükséges a nagyobb mennyiségű inhalációs gyógyszer hatékony beviteléhez.
Gyerekeknél minél alacsonyabb zajszintűt válasszunk. A kompresszoros készülékek elég hangosak, amitől a babák megijednek, így később is tarthatnak a hasonló kezelésektől.
Hol akarjuk használni? Ha sokat utazunk, vagy nem csak otthon szeretnénk használni, akkor ügyeljünk a méretre is. Vannak olyan készülékek, amik elég nagyok és nehezek, így ezek nem alkalmasak arra, hogy magunkkal vigyük az utazás során.

A gépi inhalátorok porlasztási technológia szerint két nagy csoportra oszthatók:

Ultrahangos technikával működő gépek, kis áramfogyasztás és csendes működés mellett dolgoznak. Viszonylag rövid kezelési idő (kb. 10 perc) jellemzi. Működési elv alapján megállapíthatjuk, hogy nagyfrekvenciás rezgésre késztetik a betöltött anyagot, amelyről mikroszkopikus méretű részecskék válnak le és keverednek a levegővel, amelyet aztán egy ventilátor fúj ki. A sok pozitivitás miatt mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk. Drágábbnak mondható készülékekről beszélünk.

Kompresszoros inhalátorok működési elve az, hogy sűrített levegőt irányítanak az inhalátumra, amelyről ennek következtében válnak le az apró részecskék. Mivel relatíve nagyobb szemcseméretet állítanak elő, ezért inkább felsőlégúti megbetegedések kezelésére ajánlható. A készülékek nehezek és nagyobb méretűek, magasabb zajszint mellett hosszabb, (15-20 perces) kezelési időre kell számítani. Ugyanakkor emiatt áruk kedvezőbb.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a készülékek helyes használatára és tisztítására! Betegség esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal és csak abban az esetben használjuk a módszert, ha az orvos is engedélyezte!

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.