Menü

Gyógyító csodagyümölcs az avokádó

Az avokádó őshazája Mexikó. Innen hozták a spanyol hódítók Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Több mint 400 avokádófajta ismert. Színe zöldes fekete, héja sima vagy ráncolt. A gyümölcshús színe is változó, a szelíd zöldtől – az erős sárgáig. Az avokádó fa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magja nagyobb, mint egy dió.

Az avokádó több mint 14000 élelmiszer alkotót tartalmaz. Fehérjedús, gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A- és B-vitaminokban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas nátrium, valamint kalcium és magnézium.

Jótékonyan hat a szív és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Kiváló fehérjeforrás (10-15 %), így nagyon jó energiaforrás is egyben. Káliumtartalma magasabb a banánénál, de annál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz (cukortartalma csupán 2 %).

Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. Kalóriatartalma nem kevés, ám ez “jó kalória”, segít a fogyásban, így fogyókúrázók, diétázók, is bátran fogyaszthatják. Sőt vegetáriánusok hús helyett is fogyasztják. Az avokádó szuper lúgosító gyümölcs nyersen.

Megelőzi a születési rendellenességeket. Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsav-mennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

Megelőzi az ízületi gyulladást. Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

Szabályozza a vércukrot. Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Megvéd a rák ellen. Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

Javítja a szem egészségét. Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.