Menü

Gyógyító csodagyümölcs az avokádó

Az avokádó őshazája Mexikó. Innen hozták a spanyol hódítók Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Több mint 400 avokádófajta ismert. Színe zöldes fekete, héja sima vagy ráncolt. A gyümölcshús színe is változó, a szelíd zöldtől – az erős sárgáig. Az avokádó fa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magja nagyobb, mint egy dió.

Az avokádó több mint 14000 élelmiszer alkotót tartalmaz. Fehérjedús, gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A- és B-vitaminokban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas nátrium, valamint kalcium és magnézium.

Jótékonyan hat a szív és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Kiváló fehérjeforrás (10-15 %), így nagyon jó energiaforrás is egyben. Káliumtartalma magasabb a banánénál, de annál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz (cukortartalma csupán 2 %).

Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. Kalóriatartalma nem kevés, ám ez “jó kalória”, segít a fogyásban, így fogyókúrázók, diétázók, is bátran fogyaszthatják. Sőt vegetáriánusok hús helyett is fogyasztják. Az avokádó szuper lúgosító gyümölcs nyersen.

Megelőzi a születési rendellenességeket. Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsav-mennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

Megelőzi az ízületi gyulladást. Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

Szabályozza a vércukrot. Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Megvéd a rák ellen. Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

Javítja a szem egészségét. Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani