Menü

Mire jó a kömény?

A köményt az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon, ugyanis régészeti leletekben is megtalálható volt, amit Kr. e.3. évezredre datáltak. A növény a szélsőséges időjárásokhoz könnyen alkalmazkodott, így a világ több pontján is megtalálható. A köménymag illata kellemes, íze nagyon karakteres, és a legértékesebb része apró, aromás magja. Rokona a kapor, ánizs, édeskömény, római kömény, de ezeket a növényeket máshogy használják.

A köménymagban szinte a teljes vitamin készlet megtalálható, mivel A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, emellett pedig sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de nagy mennyiségben található benne cink, kálium és nátrium is. A karakteres ízét a magas illóolaj tartalmának köszönheti. A növény gyógyászati hatása régóta ismert, éppen ezért a népi gyógyászat is gyakran használja.

A köménymag kifejezetten jó hatással van az emésztésre. Segít a hasfájáson, hasmenésen, hányingeren, de a puffadás is elmúlhat általa. Gondoljunk csak bele, hogy már csecsemőknek is köményteát javasolnak a gyermekorvosok, ami nagy segítség a kicsiknek, amikor emésztési gondjaik támadnak. Ezek az apró magok megnövelik az emésztőenzimek aktivitását a szervezetben, felgyorsítva ezzel az emésztési folyamatokat. A köménytea azonban felnőtteknek is nagy segítség lehet, mivel bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot.

A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is segítségünkre lehetnek. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a teát.

Emlékezzünk vissza nagymamáink köménymaglevesére. Betegség esetén mindig ezzel kínálták a családtagokat, sőt kifejezetten ajánlották a „gyenge gyomorra”. Hiszen étvágyjavító és emésztéskönnyítő hatással is bír. Ez az egyszerű és olcsó leves sok háztartásban ma is az asztalra kerül.

A kömény továbbá nagyszerű gyulladáscsökkentő, segíthet a vércukorszint szabályozásában. Lúgosít, ezért szabályozza a gyomorsavat. Féreghajtó hírében is áll, de ha álmatlanság gyötri az embert, akkor is segítségére lehet. A magas vastartalom miatt, a vérszegénységre is kifejtheti jótékony hatását.

A konyhában mire használjuk? Pogácsa és kenyér tésztájához keverve, vagy tetejére, illetve tojásleves nélkülözhetetlen fűszere. Káposztás ételek, sültek, fasírtféleségek, pörköltek, pástétomokhoz adva használják. Elrágcsálva csodás íze felfrissíti az embert. A zeller és a kömény jól kiegészítik egymást, ezért jól kombinálhatóak. Az, hogy ételeinkbe egészben vagy őrölve használjuk, az már egyénfüggő.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.