Menü

Mire jó a kömény?

A köményt az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon, ugyanis régészeti leletekben is megtalálható volt, amit Kr. e.3. évezredre datáltak. A növény a szélsőséges időjárásokhoz könnyen alkalmazkodott, így a világ több pontján is megtalálható. A köménymag illata kellemes, íze nagyon karakteres, és a legértékesebb része apró, aromás magja. Rokona a kapor, ánizs, édeskömény, római kömény, de ezeket a növényeket máshogy használják.

A köménymagban szinte a teljes vitamin készlet megtalálható, mivel A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, emellett pedig sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de nagy mennyiségben található benne cink, kálium és nátrium is. A karakteres ízét a magas illóolaj tartalmának köszönheti. A növény gyógyászati hatása régóta ismert, éppen ezért a népi gyógyászat is gyakran használja.

A köménymag kifejezetten jó hatással van az emésztésre. Segít a hasfájáson, hasmenésen, hányingeren, de a puffadás is elmúlhat általa. Gondoljunk csak bele, hogy már csecsemőknek is köményteát javasolnak a gyermekorvosok, ami nagy segítség a kicsiknek, amikor emésztési gondjaik támadnak. Ezek az apró magok megnövelik az emésztőenzimek aktivitását a szervezetben, felgyorsítva ezzel az emésztési folyamatokat. A köménytea azonban felnőtteknek is nagy segítség lehet, mivel bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot.

A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is segítségünkre lehetnek. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a teát.

Emlékezzünk vissza nagymamáink köménymaglevesére. Betegség esetén mindig ezzel kínálták a családtagokat, sőt kifejezetten ajánlották a „gyenge gyomorra”. Hiszen étvágyjavító és emésztéskönnyítő hatással is bír. Ez az egyszerű és olcsó leves sok háztartásban ma is az asztalra kerül.

A kömény továbbá nagyszerű gyulladáscsökkentő, segíthet a vércukorszint szabályozásában. Lúgosít, ezért szabályozza a gyomorsavat. Féreghajtó hírében is áll, de ha álmatlanság gyötri az embert, akkor is segítségére lehet. A magas vastartalom miatt, a vérszegénységre is kifejtheti jótékony hatását.

A konyhában mire használjuk? Pogácsa és kenyér tésztájához keverve, vagy tetejére, illetve tojásleves nélkülözhetetlen fűszere. Káposztás ételek, sültek, fasírtféleségek, pörköltek, pástétomokhoz adva használják. Elrágcsálva csodás íze felfrissíti az embert. A zeller és a kömény jól kiegészítik egymást, ezért jól kombinálhatóak. Az, hogy ételeinkbe egészben vagy őrölve használjuk, az már egyénfüggő.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.