Menü

Mire jó a kömény?

A köményt az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon, ugyanis régészeti leletekben is megtalálható volt, amit Kr. e.3. évezredre datáltak. A növény a szélsőséges időjárásokhoz könnyen alkalmazkodott, így a világ több pontján is megtalálható. A köménymag illata kellemes, íze nagyon karakteres, és a legértékesebb része apró, aromás magja. Rokona a kapor, ánizs, édeskömény, római kömény, de ezeket a növényeket máshogy használják.

A köménymagban szinte a teljes vitamin készlet megtalálható, mivel A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, emellett pedig sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de nagy mennyiségben található benne cink, kálium és nátrium is. A karakteres ízét a magas illóolaj tartalmának köszönheti. A növény gyógyászati hatása régóta ismert, éppen ezért a népi gyógyászat is gyakran használja.

A köménymag kifejezetten jó hatással van az emésztésre. Segít a hasfájáson, hasmenésen, hányingeren, de a puffadás is elmúlhat általa. Gondoljunk csak bele, hogy már csecsemőknek is köményteát javasolnak a gyermekorvosok, ami nagy segítség a kicsiknek, amikor emésztési gondjaik támadnak. Ezek az apró magok megnövelik az emésztőenzimek aktivitását a szervezetben, felgyorsítva ezzel az emésztési folyamatokat. A köménytea azonban felnőtteknek is nagy segítség lehet, mivel bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot.

A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is segítségünkre lehetnek. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a teát.

Emlékezzünk vissza nagymamáink köménymaglevesére. Betegség esetén mindig ezzel kínálták a családtagokat, sőt kifejezetten ajánlották a „gyenge gyomorra”. Hiszen étvágyjavító és emésztéskönnyítő hatással is bír. Ez az egyszerű és olcsó leves sok háztartásban ma is az asztalra kerül.

A kömény továbbá nagyszerű gyulladáscsökkentő, segíthet a vércukorszint szabályozásában. Lúgosít, ezért szabályozza a gyomorsavat. Féreghajtó hírében is áll, de ha álmatlanság gyötri az embert, akkor is segítségére lehet. A magas vastartalom miatt, a vérszegénységre is kifejtheti jótékony hatását.

A konyhában mire használjuk? Pogácsa és kenyér tésztájához keverve, vagy tetejére, illetve tojásleves nélkülözhetetlen fűszere. Káposztás ételek, sültek, fasírtféleségek, pörköltek, pástétomokhoz adva használják. Elrágcsálva csodás íze felfrissíti az embert. A zeller és a kömény jól kiegészítik egymást, ezért jól kombinálhatóak. Az, hogy ételeinkbe egészben vagy őrölve használjuk, az már egyénfüggő.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.

Az uborka meglepő hatásai

Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.