Menü

Miért legyen otthon ricinusolaj?

A ricinusolaj rendkívül népszerű és értékes alapanyag, a Jónás fa magjainak hideg sajtolásával nyerik és Kelet-Afrikából származik. Ezt a növényi olajat széles körben használják kozmetikumokban, szappanokban, masszázsolajokban, valamint haj-, köröm- és szempilla termékekben. Kozmetikumokban "Castor Oil" néven található meg a ricinusolaj és sokrétűen felhasználható, alkalmas például a fejbőr masszázsára és hajápolásra, bőrápolásra, különböző bőrproblémákra, illetve szempilla és szemöldök ápolásra.

A ricinusolajról tudni érdemes, hogy sok benne az E-vitamin , amely nagyon jó a sebek gyógyulásában, valamint antibakteriális hatású, omega-6 és omega-9 zsírsav-tartalma miatt pedig gyulladáscsökkentő is, emellett növeli a bőr ellenállóképességét. Kiválóan kezelhetjük vele a töredezett körmök és a beszakadt, repedezett körömágyat is.

Ha kisebb sebeket bekenünk ricinusolajjal, sokkal hamarabb és szebben fognak gyógyulni, de használhatjuk égési sérülések, műtéti sebek gyógyítására is.

A ricinusolaj emésztőrendszeri problémákra, székrekedésre, gyulladásos bélbetegség kezelésére, vese és húgyfertőzések, illetve asztma kezelése esetén is sikerrel alkalmazott gyógymód. Az egyik talán legismertebb gyógyászati felhasználási módja a természetes hashajtás. Fokozza a belek működését, ezzel segítve a salakanyagok távozását. Belsőleg használva a székrekedés megszüntetéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál az ajánlható adag.

Mindenképp legyünk óvatosak, mert míg kis dózisban biztonságosnak tekinthető, nagyobb mennyiségben már hasi görcsöket, hányingert, hányást és hasmenést okozhat, hosszútávon emiatt nem alkalmazható.

Én magam legjobban külsőleg szeretem használni, s leginkább azért, mert a szempilla, szemöldök hamarabb nő, ha rendszeresen bedörzsölöm esténként ricinusolajjal, illetve három gyerekes anyukaként gyakran alkalmazom a fiaimnál horzsolások, karcolások esetén is.

A ricinusolajról érdemes bővebben olvasni, ugyanis leírások ajánlják aranyér esetén is, de jól kezeli a szemölcsöket, a tyúkszemet és a bőrkeményedéseket is.

A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is használták áldásos hatásai miatt, így nem véletlen, hogy még manapság is igen népszerű és kedvelt gyógyászati szer.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.