Menü

Miért legyen otthon ricinusolaj?

A ricinusolaj rendkívül népszerű és értékes alapanyag, a Jónás fa magjainak hideg sajtolásával nyerik és Kelet-Afrikából származik. Ezt a növényi olajat széles körben használják kozmetikumokban, szappanokban, masszázsolajokban, valamint haj-, köröm- és szempilla termékekben. Kozmetikumokban "Castor Oil" néven található meg a ricinusolaj és sokrétűen felhasználható, alkalmas például a fejbőr masszázsára és hajápolásra, bőrápolásra, különböző bőrproblémákra, illetve szempilla és szemöldök ápolásra.

A ricinusolajról tudni érdemes, hogy sok benne az E-vitamin , amely nagyon jó a sebek gyógyulásában, valamint antibakteriális hatású, omega-6 és omega-9 zsírsav-tartalma miatt pedig gyulladáscsökkentő is, emellett növeli a bőr ellenállóképességét. Kiválóan kezelhetjük vele a töredezett körmök és a beszakadt, repedezett körömágyat is.

Ha kisebb sebeket bekenünk ricinusolajjal, sokkal hamarabb és szebben fognak gyógyulni, de használhatjuk égési sérülések, műtéti sebek gyógyítására is.

A ricinusolaj emésztőrendszeri problémákra, székrekedésre, gyulladásos bélbetegség kezelésére, vese és húgyfertőzések, illetve asztma kezelése esetén is sikerrel alkalmazott gyógymód. Az egyik talán legismertebb gyógyászati felhasználási módja a természetes hashajtás. Fokozza a belek működését, ezzel segítve a salakanyagok távozását. Belsőleg használva a székrekedés megszüntetéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál az ajánlható adag.

Mindenképp legyünk óvatosak, mert míg kis dózisban biztonságosnak tekinthető, nagyobb mennyiségben már hasi görcsöket, hányingert, hányást és hasmenést okozhat, hosszútávon emiatt nem alkalmazható.

Én magam legjobban külsőleg szeretem használni, s leginkább azért, mert a szempilla, szemöldök hamarabb nő, ha rendszeresen bedörzsölöm esténként ricinusolajjal, illetve három gyerekes anyukaként gyakran alkalmazom a fiaimnál horzsolások, karcolások esetén is.

A ricinusolajról érdemes bővebben olvasni, ugyanis leírások ajánlják aranyér esetén is, de jól kezeli a szemölcsöket, a tyúkszemet és a bőrkeményedéseket is.

A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is használták áldásos hatásai miatt, így nem véletlen, hogy még manapság is igen népszerű és kedvelt gyógyászati szer.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.