Menü

Tanulj meg beszélgetni közléskényszer helyett

Az információk százai árasztják el életünk minden percét, akár akarjuk, akár nem. Eközben pedig elfelejtjük azt, ami emberré tett bennünket, a társalgás közben másokra odafigyelést.

Hogy ez ne így legyen, kezdjünk el változni és változtatni, tanuljunk újra illemet, és ismerkedjünk meg a valódi társalgás alapszabályaival: Ezeket lehet, hogy nehézkesen alkalmazunk majd, de hamarosan kinyílik a világ, és észrevesszük, hogy hamarosan megszűnnek az unalomból, irigységből, önzésből és gúnyolódásból fakadó súrlódásokat, s egy beszélgetés nem csak kötelező, de kellemes és hasznos szórakozássá válhat.

Beszéljen világosan és érthetően!

A gyors, kapkodó, magas hangfekvésű beszéd képtelen versenyezni a megfontoltan, lassan és természetes tónusban kimondott szavakkal. Ha megfigyelünk bármilyen beszélgető-csoportot, meggyőződhetünk, hogy a megfontolt, jól tagolt beszédű személy kapja mindig a legtöbb figyelmet. A mohó igazságközlőket, a heves vérmérsékletű vitázókat úgy veri vissza az ilyen stílus, mint szikla a rohamozó hullámokat. Egyre azonban ügyeljen: a megfontolt beszéd nem egyenlő a fontoskodó beszéddel. Átütőereje csak a természetes megfontoltságnak van, nem pedig a fontoskodó, kioktatóan „józan” stílusnak.

Ne szakítsa félbe a másikat! Ez nem jelenti azt, hogy ne vethetne közbe rövid olyan rövid megjegyzéseket, hogy „Milyen érdekes!”, „De sajnálom!” stb. Ezek ugyanis nem viszik más irányba a beszélgetés témáját. Ám ha váratlanul közbeszúrja saját véleményét, ez gyakran kellemetlen helyzetbe hozza a másikat, mert mondat közben kell megállnia és várnia. Persze van, hogy kellemetlenül sokáig tart a másik monológja, ilyenkor valóbban udvariasan meg kell próbálni új irányba terelni a beszélgetést.

Beszéljen minél kevesebbet a problémáiról, az egészségéről, az otthoni ügyeiről,– és soha ne tárgyalja ki másokkal a férjét vagy a feleségét (ha csak nem a legbizalmasabb barátjával beszélget). A személyes pletykák, és az önző magamutogatás lehetetlenné teszi a tárgyilagos beszélgetést, legyen szó a művészetekről, tudományokról, történelemről, a napi hírekről, a sportról vagy bármi másról. Az ilyen locsogás csak untatja a hallgatót, aki pedig beszél, az csupán azt ismétli, amit már különben is tud, így semmit sem tanul a másiktól.

Mutasson aktív érdeklődést! Ez arra ösztönzi a beszélőt, hogy igyekezzen a maximumot nyújtani. A figyeléshez nemcsak fülekre van szükség, hanem érdeklődő szemre, és megfelelő testtartásra és gesztusokra. Ha beszélgetés közben a szemük egy falon lévő képre tévedt, vagy dobolni kezdenek ujjukkal a térdükön, akkor biztos, hogy a másik mondanivalója nem köti le a figyelmüket. Semmi sem vált ki az emberekben nagyobb rokonszenvet, mintha érdeklődést mutat olyan dolgok iránt, amik érdeklik őket.

Ne sajátítsa ki a beszélgetés témáját! Lehet bármilyen lehengerlő, vicces, elbűvölő a személyisége, egy idő után a hallgatóság elkezd unatkozni, csak illendőségből mosolyog, s sóvárogva vágyik valami olyan beszédtéma után, melybe esetleg mindenki bekapcsolódhat.

A társaság „középpontja” csak azt éri el, hogy hamarosan mindenki kerülni fogja a vele való érintkezést.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.