Menü

Az isiász – ülőideg gyulladás kínzó fájdalmat okoz

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás vagy ülőidegzsába erős deréktáji fájdalom, mely a farizmokba vagy a lábakba sugárzik. Gyakran „becsapós”, mert a derék egyáltalán nem fáj, csak a fenék mélyére és a lábra sugárzó fájdalom a panasz. A probléma gyökere azonban az ágyéki gerincnél van! Maga a fájdalom és a kiváltó ok is nagyon hasonlít a lumbágóhoz. Össze is keverhető vele.

Az isiász, a lumbágó és a gerincsérv tulajdonképpen azonos állapot. Ezek ma már „népbetegségek”, azaz nagyon sokakat érintenek. A legfőbb oka a túl sok ülés és a mozgásszegény életmód. A gerinctartó izmok meggyengülnek és nem tartják megfelelően a gerincet, így nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra. Ha ehhez még túlsúly vagy nehéz tárgy megemelése is társul, akkor könnyen megvan a baj. Az isiász, a lumbágó, a gerincsérv többnyire hirtelen, egyetlen mozdulatra alakul ki – hogy aztán hosszasan kínozza az „áldozatát”.

A Gerinctartó izmok és hátfájdalom

A hátfájdalom napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége. Egész nap a számítógép előtt gubbasztasz, majd a dugóban zötykölődsz a kocsiban-buszon és alig várod, hogy a karosszékbe huppanva nézd kedvenc sorozatod… Fizikai aktivitásod a nullához közelít… csodálkozol is, vajon mitől kezd fájni a hátad. Minél többet pihensz, annál inkább fáj… Az egész a gerinctartó izmok meggyengülése miatt van. De minél jobban fáj, annál kevesebbet mozogsz. Így nem is lehet megszabadulni a kellemetlen fájdalomtól.

A fájdalom korlátozódhat a deréktájra, de többnyire nem itt fáj, hanem lefelé sugárzik a fenék mélyére, a comb belső-hátsó felébe, a lábszárak hátsó és külső éle irányába. Enyhe esetben csak a fájdalom van, de mellette érzészavar és akár bénulás is előfordul.

A fájdalom helye becsaphat téged, sőt akár a tapasztalatlan orvost is! Mivel a lábadban érzed a fájdalmat, nem is jut eszedbe, hogy a derekad, gerinced az igazi ok. Bár a lábad fáj erősen, de ennek oka feljebb, az ágyéki gerincnél van!

Tehát nem is a lábat kell kezelni, hanem elsősorban az ágyéki gerincet! A kezelés célja az ülőideg „kiszabadítása” a „becsípődésből”, a porckorong lenyomása alól.

Tanácsok a megelőzéshez

Az isiász rendszeres testmozgással, hátizom-erősítő tornával megelőzhető.

Válassz olyan sportokat, amelyek erősítik a gerinctartó izmaidat és ezzel tehermentesítik a porckorongokat. Ideális mozgás az úszás, (szoba)kerékpározás, jóga, bármely hátizomerősítő torna.

A panaszokat gyakran a rossz munkahelyi ülés váltja ki. A széknek támasztania kell a deréktájad! A monitorodat emeld szemmagasságba. Ne ücsörögj egész nap, gyakran állj fel és végezz néhány deréklazító mozdulatot.

Tornázz rendszeresen, már napi 15-20 perc is csodákra képes.

Ha nehéz tárgyat kell megemelned, egyenes gerinccel, guggolásból indulva végezd.

Egyenletesen terheld a két testfeled. Ha mindig ugyanazon az oldalon cipeled a táskád, az aszimmetrikus terheléssel egyenetlenné válik az izomzatod is, mely kihat a gerincedre is.

Használj megfelelő fekvőbetétet az ágyadban. Ne legyen sem túl kemény, sem túl „süppedős”.

Az isiász otthoni kezelése

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keresd fel a háziorvosod. El kell küldjön ideggyógyászatra (neurológia) vagy gerincgyógyász központba. Ki kell deríteni a porckorong eltérés mértékét. Ha a porc ép, akkor konzervatív kezelést fognak javasolni. Ha azonban a porc kiszakadt, akkor az idegrendszeri tüneteid eleve súlyosak lehetnek, pl.: a fájdalom mellett érzészavar, izomgyengeség, mozgászavar, vizelet és széklettartási probléma is lehet. A kiszakadt sérvet csak műtéttel lehet megoldani.

Az isiászra jellemző, hogy időről időre ismétlődik, amit az okoz, hogy a panaszok ellenére sem erősíted meg a hátizmaid, nem változtatsz sem a munkádon, sem az életmódodon. Az ilyen ismétlődő panaszok esetén nem szükséges mindig újabb kivizsgálás (csak akkor, ha idegrendszeri tünetek lépnek fel).

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?