Menü

Az ülőmunka káros hatásainak megelőzése

A mai számítógépesített világban egyre több ember dolgozik irodákban, valamint számítógép előtt, ami legtöbbször együtt jár a tartós ülő életmóddal. Ennek hatására azonban a sok ülés káros hatással van a mozgásszervekre, a derékfájásban is nagy szerepet játszik. Egy idő után pedig a sok ülés növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és ezzel együtt a visszereket is. Az alábbi cikkben arra keresem a választ, hogy mit lehet tenni a tartós ülőmunka káros hatásai ellen, és hogyan lehet megelőzni a problémákat.

A monitor hosszú távon tönkreteheti az emberi szemet, hosszabb számítógép előtt töltött idő után sokszor fájhat a szemünk, pirosnak, törődöttnek érezzük azt, valamint a monitor használata az esti elalvást is megnehezíti. Az egészséges munkakörnyezet kialakítása minden irodai munkát végző ember számára fontos, és nemcsak időskorban, hanem fiatalon is, hiszen rengeteg későbbi problémától, mint például: gerincferdüléstől, ízületi panaszoktól, derékfájástól, visszerektől óvhatjuk meg magunkat általa.

A visszerek, és a kisebb mértékű elhízás az első jelei lehetnek a tartós ülőmunka káros hatásainak. Valamint gyakori az is, hogy az irodai munka egyszerűen ellustítja az embereket, és azt érezzük, hogy elfáradunk a sok ülésben, valamint a számítógép előtti munkavégzésben. Hosszabb távon pedig az elhízás, a szem romlása, és a különböző szívproblémák is megjelenhetnek, mint egyfajta tünet. A helytelen testtartás és a mozgás hiánya pedig számtalan kellemetlen tünetet produkál. Ennek egyik példája lehet a nyak- és hátfájás, valamint a derékfájdalom is.

Az elképzelt ideális helyzet

Ezer helyen lehet olvasni az ideális üléspozícióról, meg arról, hogy a görnyedt testhelyzet is rengeteg problémát okoz. Természetesen mindenki valamelyest máshogy beszél a szerinte ideálisnak vélt üléspozícióról. Összességében az ideális üléspozíció úgy írható le, hogy: a munkavégzés során használt eszközöket állítsuk be ergonómiailag megfelelő helyzetbe, a talpak mindig a talajon legyenek, és a térdekkel 90-100 fokos szöget zárjanak be. Emellett az üléspozícióban a combok legyenek megtámasztva, a derék esetén használhatunk deréktámaszt, és a hátunk is legyen megtámasztva.

A monitor szemmagasságban, vagy egy kicsivel alacsonyabban legyen elhelyezve, a billentyűzet és egér használata közben pedig az alkar is legyen megtámasztva, valamint hosszú távon ne használjunk laptopot, inkább rendes monitort nézzünk tartósan. Emellett a folyamatos mozgás, hajlongás esetén próbáljunk az egész testünkkel mozogni, és ne csak a nyakunkat mozdítsuk.

A fentebb említettek természetesen egy ideális helyzetben rövid ideig működhetnek is, viszont a mindennapi munkavégzésben, vagy akár munkán kívül is, mint például, ha valaki videójátékozik, akkor nagyon nehéz ezeket betartani és erre huzamosan figyelni. Gondoljunk bele, hogy miközben épp videójátékozunk, és egy izgalmas lövöldözős szituációban vagyunk, akkor nem az jár a fejünkben, hogy hogyan üljünk megfelelően a székünkben.

Mit tehetünk az ülőmunka káros hatásai ellen?

Ülőmunka esetén fontos, hogy legalább 1-1,5 óránként álljunk fel, tornáztassuk meg a lábunkat. A legtöbb munkahelyen, ahol tartósan monitor előtt dolgoznak az emberek, – mint például a különböző telefonos ügyfélszolgálatok – óránként jár 10 percnyi “monitorszünet”. Noha ezzel nem feltétlenül él mindenki, de mindenképp egy jó kezdeményezés az alkalmazottak részére. Emellett ülés közben is végezhetünk nyújtózó gyakorlatokat, és a bokákat ülve is átmozgathatjuk.

Ha lehetséges, akkor munkaidő után érdemes legalább egy fél órát sétálni, vagy egy órát kerékpározni, mindkettő jó mozgásforma. Valamint, ha van időnk, és hozzá vagyunk szokva a rendszeres testmozgáshoz, akkor a rendszeres sportolás, edzés is jó mozgásforma annak érdekében, hogy megelőzzük a rengeteg ülés káros következményeit. Valamint, ha lehetséges, akkor edzés közben több mozgásformát is végezzünk, ezáltal átmozgatva több izomcsoportot is.

Ha eddig nem tettük, akkor érdemes lehet változtatni korábbi szokásainkon és egészségesebb étkezéssel, több mozgással, – amelyeket akár munka közben is végezhetünk – segíthetjük a saját komfortérzetünket, és jobban érezzük magunkat utána. Összességében fontos, hogy figyeljünk a testünk visszajelzéseire, és ha egy-egy tünet nagyon súlyossá válik, akkor sokszor az erre szakosodott orvosok segíthetnek a továbbiakban, viszont némi odafigyeléssel sokáig el lehet kerülni az ülőmunka káros következményeit. A munka közbeni tornázás, az “ötperces gyakorlatok”, valamint a rendszeres testmozgás mind testileg, mind lelkileg segítenek abban, hogy a folyamatos irodai munka káros hatásait kezelni tudjuk.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

Az afta típusai és kezelése

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.