Menü

Hajápolás nyáron

Miért kell külön cikket szentelni a nyári hajápolásnak, miben más ez, mint az év többi napján? Mire figyeljünk napozás előtt, alatt és után? Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan is ápoljuk helyesen a hajunkat az év legforróbb hónapjaiban, mindenképp érdemes elolvasni mai cikkünket!

Nyáron a nap erősen igénybe veszi a hajat. Akár a nyaralunk, akár strandolunk, akár az utcán sétálunk, a szabadgyökök rendkívül kiszárítják a hajat, így a töredezni, károsodni fog, kivéve, ha megfelelő ápolással gondoskodunk hajkoronánk védelméről.

Napozás előtt az UV sugárzás elleni védelem kulcsfontosságú, erre léteznek már különböző fényvédő sprayk, melyekkel felkészíthetjük a hajunkat a napozásra. Ezek a készítmények, akárcsak a bőrvédelemnél, UV szűrőiknek köszönhetően nem engedik át a káros sugarakat.

Napozás közben nemcsak a hajunkra, hanem bőrünkre is figyelni kell, a napszúrás és a káros sugarak ellen célszerű széles karimájú kalappal védeni magunkat, ezek nemcsak hasznosak, de igen divatosak is.

A fejfedő védi a hajszálakat, ezért jó, ha világos kalapot viselünk, különösen a tengerparton. Jól szellőző textilből vagy szalmából készült verziót válasszunk erre a célra.

Napozás után hajunkra a jól bevált hajápoló szereiket alkalmazhatjuk, de érdemes beszerezni és kipróbálni a napozás utáni termékeket, melyek egy kicsit eltérnek a „megszokottól“, ugyanis eltávolítják a strandolás utáni káros maradványokat, mint például a só, homok és klór és hidratáló hatásuknak köszönhetően helyreállítják a haj és a fejbőr nedvességét is.

A napozó ápolók általában extra tápláló összetevőket és vitaminokat tartalmaznak, melyeket kifejezetten a napozás utáni ápolásra fejlesztettek ki.

Nyáron is használjunk hajmaszkot vagy hajpakolást, melyek értékes tápanyagokkal töltik fel a tincseket, és gátolják a kiszáradást. A meleg hónapokban hetente egyszer érdemes felkerülnie a hajápolónak.

Mivel nyáron gyakrabban mosunk hajat, ezért célszerű a kímélő samponokra váltani, melyeket kifejezetten gyakori használatra fejlesztettek ki.

Ami a nyári hajformázást illeti, olyan frizurát érdemes választani, mely a nagy melegben praktikus, kényelmes viselet és nem igényel sok munkát az elkészítése, így ilyenkor részesítsük előnyben a lazább stílust, kisebb kontyokat, laza copfokat.

A nyári hajápolás külön kategóriának nevezhető, mivel a környezeti ártalmak, a klóros vagy sós víz és az erős napsugárzás ilyenkor jobban próbára teszi a hajszerkezetet, ezért külön gondoskodást igényel, mint a többi évszakban.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.