Menü

Miért fontos a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigyünk, bár szervként tekintünk rá, valójában egy külső elválasztású, idegen szóval exokrin mirigy, melynek egy része belső elválasztású mirigy. Furcsán hangozhat elsőre, azonban, ha megértjük működését, máris értelmet nyer ez az ellentmondás.

A hasnyálmirigy nagyobb része külső elválasztású mirigyekből áll, melyek különböző emésztőenzimeket termelnek, amik a vékonybélbe kerülve elősegítik a táplálék megemésztését, legyen szó akár fehérjéről, szénhidrátról vagy éppen zsírról. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az emésztésünk hatékony legyen és a táplálékból energiát tudjunk kinyerni, melyet a sejtek felhasználnak vagy elraktároznak. Érdekesség, hogy a fehérjebontó enzimek inaktív formában választódnak ki és majd csak a tápcsatornában válnak aktívvá. Ilyen enzim például a tripszin, azonban nem minden fehérjebontó enzim termelődik a hasnyálmirigyben. A gyomor is termel ilyen enzimeket, mint például a proteázokat.

A pancreas, vagyis a hasnyálmirigy másik – kisebbik – része hormonokat állít elő: ezt hívjuk Langerhans-szigeteknek, vagy másnéven szigetsejteknek. Ezek a hormonok a véráramba ürülnek és azon keresztül jutnak el a célsejtekhez, ahol kifejtik hatásukat. Ilyen hormon például az inzulin, ami a vércukorszintet (vagyis a vérben található glükóz szintjét) csökkenti, valamint a glükagon, ami ezzel ellentétes hatást fejt ki: tehát emeli a vércukorszintet. Ezen a két, vércukorszintet szabályozó hormonon kívül termelődik egy harmadik is, a szomatosztatin, melynek feladata az előző kettő szabályozása.

A hasnyálmirigy hosszúkás, halvány rózsaszínű szerv, ami a hasüreg hátsó falán helyezkedik el. A szélesebbik része összenőtt a patkóbéllel, valamint érintkezik a gyomorral és a vastagbéllel is.

Felépítése és az általa kiválasztott biokémiai anyagok szinte egyértelműek mutatják funkcióját.

Egyrészt az emésztésre van rendkívül nagy hatással, másrészt a vércukorszint szabályozására. Ha a hasnyálmirigyünk működésében valamilyen probléma lép fel, számos különböző emésztőrendszeri, illetve vércukorszintet érintő, azzal kapcsolatban álló egészségügyi probléma alakulhat ki. Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén például visszatérő hasi fájdalom, hasmenés, súlyveszteség, emésztési és felszívódási zavar jelentkezik, melyek közvetetten számos más szervünkre is kihatással vannak. Ha nem megfelelő mértékű a felszívódás, idővel a vitaminhiány tüneteit is észlelhetjük magunkon, illetve egyéb kellemetlen mellékhatások, mint például a hajhullás vagy a köröm elgyengülése is megjelenhetnek.

A hasnyálmirigy betegségeinek kezelése összetett, így, ha bármilyen, hasnyálmirigy problémára utaló tünetet tapasztal, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, illetve megfelelő szakorvossal.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.