Menü

Szentendre látnivalói és nevezetességei

Szentendre igazi turisztikai különlegesség, Budapesttől mindössze 8 km-re a Dunakanyar és a Pilis hegység találkozásánál terül el a város, és HÉV-vel is könnyedén megközelíthető. Összességében a város egy egész évben pezsgő, kulturális ékszerdoboz, ami mindenki számára nagy élmény lehet. Az alábbi cikkben bemutatom a település legfőbb múzeumait és látnivalóit.

A város története és elhelyezkedése

Szentendre története egészen a római kor előttre visszanyúlik, nem véletlen, hogy rengeteg múzeumnak és régi épületnek ad helyet a város. Ráadásul a Visegrádi-hegység és a Duna közé beékelődött kis város hangulatát fokozza a Duna jelenléte, a természet közelsége és a város mellett lévő vulkanikus hegység maradványai is. Persze a múzeumok között is vannak kisebbek-nagyobbak, ezek közül mindig azt érdemes választani ami a saját ízlésünkhöz, érdeklődésünkhöz a legközelebb áll. A város a budapesti agglomerációhoz tartozik. Budapest északi részétől alig több, mint 8-10 kilométerre található. A települést másrészt a Dunakanyar kapujának is hívják, mivel a Visegrádi-hegység lábánál és a Szentendrei-Duna találkozásánál fekszik. Érdekesség, hogy régen a város több, korábban különálló kisebb településből állt. Ezek emlékét őrzik a város különböző elnevezésű részei, mint például Tyúkosdűlő, vagy éppen Boldogtanya.

Hogyan juthatunk el legkönnyebben Szentendrére?

Szentendrét Budapestről tömegközlekedéssel lehet a legkönnyebben megközelíteni. A Batthyány térről indul a H5-ös hév, amivel szűk egy óra alatt a város központjába érhetünk. Valamint a 880-as buszokkal is könnyedén eljuthatunk a város több pontjára is, majd onnan pedig gyalog néhány percre van a városközpont. Autóval pedig jó esetben valamivel rövidebb idő alatt el lehet jutni a városba, azonban a magas parkolási díj miatt egyáltalán nem éri meg vele közlekedni, mivel szinte Szentendre egész területén fizetős a parkolás, ezzel is inkább a tömegközlekedés felé terelve az embereket.

Szentendre Főtere

Szentendre Főtere önmagában is megér pár szabad órát. A kicsi háromszög alakú tér a történelem során és jelenleg is a város magja. A legtöbb vásárt, koncertet, zenei fesztivált itt tartják a településen. Emellett a főtér körül helyezkedik el az óvárosi rész, ahol a legtöbb épület megőrizte a barokk és rokokó időszak emlékeit is. A színpompás házak között sétálgatni olyan, mint egy időutazás, emellett a helyi szerb és görög épületek is jól illeszkednek a városképbe.

Szentendre óvárosa

Szentendre óvárosa a Főtér körül elterülő rész, aminek kialakulása a középkorban kezdődött el, és ahol jelentős mértékben megmaradtak a főleg 18. századi barokk és rokokó épületek. A főtér pedig a későbbi időkben alakult ki az itt futó kereskedelmi útvonalak miatt. Szerencsés módon, és a folyamatos rekonstrukciónak köszönhetően a barokk kapuk, a szűk kis utcák és a szorosan egymásra épülő házak megmaradtak, és mai napig funkcionálnak. Nyári időszakban az óváros rengeteg kulturális és művészeti programnak ad helyet, ez pedig még inkább vonzza a helyi turistákat.

Tömegközlekedési múzeum

A Szentendrén lévő Városi Tömegközlekedési Múzeumot 1992-ben alapították. Ha valakit érdekelnek a régi járművek, akár villamosok is, és szeretné megismerni, hogy a történelem során hogyan alakult a közlekedés a városokban és a vidéken, akkor ezt a múzeumot mindenképpen érdemes útba ejteni. A múzeum öt kiállítótérrel, szabadtéri kiállító területtel, és több, mint 60 felújított járművel várja az odalátogatókat. Ráadásul egy felnőtt belépőjegy mindössze 350 Ft-ba, míg egy diákjegy 280 Ft-ba kerül.

Ráby-ház

A jellegzetes barokk lakóházat Ráby Mátyás építette 1768-ban. Az épület jellegzetessége egy kazettás kapu, kőkeretes ablak és egy nyeregtető. Ez az épület őrzi és őrizte meg a leghitelesebben és a legépebben a barokk hétköznapokat és életvitelt. Érdekesség, hogy a viszonylag kicsi épület egy kettős ház, aminek viszont csak egy bejárata van. Fontos, hogy szinte minden időszakban az épület sajnos csak kívülről látogatható, viszont onnan is érdemes megnézni.

Belgrád Székesegyház

A Belgrád Székesegyház a török időkben idemenekülő görög, szerb és bosnyák letelepedők emlékét őrzi. A főtértől nem messze található barokk templom a magyarországi szerb ortodox egyház püspöki épülete, temploma. A torony 48 méteres magasságával kiemelkedik a szentendrei lapos kereskedőházak közül, azonban még így sem ez a legmagasabb a városban, viszont a legdíszesebb. A templom kapui pénteken, és hétvégén vannak nyitva, 10 és 17 óra között. Ha belülről is szeretnénk megnézni az épületet, akkor mindenképp ilyenkor érdemes érkezni, valamint a templom mellett közvetlenül található egyháztörténeti múzeum pedig belépővel látogatható.

MűvészetMalom

A városban található MűvészetMalom magyarországi viszonylatban is egy viszonylag nagy múzeumi kiállítóhely és egyben kulturális központ is. A “malom” elsősorban kortárs és modern művészeti galéria, de emellett előadások, társművészeti produkciók színhelye is. Ha kimondottan ebbe az épületbe szeretnénk ellátogatni, akkor érdemes előzetesen megnézni, hogy épp milyen kiállítás van az épületben, de alapból is egy több, mint 30 művész festményeiből, fotóiból álló kiállítást lehet megnézni.

Túrázás és vízi programok

Szentendrén a fentiek mellett rengeteg kisebb-nagyobb tanösvény, túraútvonal található, egy-kettő ráadásul elég kaptatós terepeken megy keresztül. Kisebb tanösvényekre jó választás lehet a Bükkös-patak tanösvény, vagy éppen a Petőfi-pihenő. Valamint a Duna közelsége miatt lehetőség van sétahajózásra, vízparti programokra is.

Szentendre összességében egy igazi kis ékszerdoboz Pest megyében a maga egyedi épületeivel. A belvárosi, óvárosi rész, és a városban fellelhető nevezetességek bőven adnak egy hosszú hétvégére programot. Autóval semmiképp sem éri meg a városba menni kivéve ha tudunk valahol ingyenesen parkolni, mivel a parkolás díj nagyon magas. Szentendrét sok kisebb városhoz hasonlóan mindenképp érdemes legalább egyszer meglátogatni, mert sokáig emlékezetes marad a város.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.