Menü

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Ha nem alszol eleget, reggel könnyen nyúlsz egy édes, finom tejeskávéért, és kisebb eséllyel állsz neki edzeni, futni, tornázni, nem figyelsz oda kellő mértékben az étkezésekre, és utána későn is fekszel le emiatt.

Ha ez a kaszkád évi néhányszor történik meg, az természetesen nem gond. A baj az, ha ebből rendszer lesz, ha így élsz. Sajnos a világ jelenlegi beállítottsága ebbe az irányba visz minket, így nehéz ellenállni. Az étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás egyenlő mértékben fontos az egészséghez.

Ha spórolsz az alvással, az agyad hajlamosabb rossz döntéseket hozni, ugyanis ez a frontális lebeny aktivitását tompítja, ami az impulzuskontrollért és a döntéshozatalért felelős. Tehát egy kicsit olyan, mintha részeg lennél. Nincs meg az a mentális tisztaság, ami a helyes döntések megszületéséhez elengedhetetlen.

Plusz, ha túl fáradt vagy, az agyad jutalmazó központja felpörög, így hamar nekiállsz, és keresel valamit, ami jó érzéssel tölt el, például édességet vagy más cukorforrást. Ezért ha kipihenten meg is tudod állni a nassolást, az alvástól megfosztott agyaddal nem tudsz nemet mondani.

Kutatások bizonyítják, hogy a ki nem pihent agy megnöveli az éjszakai nassolás mértékét, és ez sokszor magas szénhidráttartalmú élelmiszereket jelent. Egy másik kutatás szerint ilyenkor inkább a kétszer olyan zsíros termékeket választjuk. Ezen felül nagyobb adagokat fogyasztunk el, ami szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Szóval csak eszünk, eszünk, de nem minőségi élelmiszert, miközben még a nemet mondás képességét is elvettük saját magunktól.

Az alvás az agy számára olyan, mint a testnek az étel. A legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha túl keveset alszol, az a szervezetben egy kortizol csúcsot idéz elő. Ez egy stresszhormon, ami ebben az esetben jelzi a testnek, hogy energiát tároljon az ébrenléti órákhoz.

Mindössze négy nap nem kielégítő alvás bizonytalanná teszi az anyagcserét. Például a szervezet ilyenkor nem képes az inzulin megfelelő előállítására és az ezzel kapcsolatos folyamatok lebonyolítására, tehát nem tudja a cukrokat, a keményítőt jól lebontani és energiát gyártani belőlük. Ez pedig többek között azért is rossz, mert ha a szervezet nem megfelelően reagál az inzulinra, nem fogja megkötni a zsírt a véráramból, így azt a test zsír formájában raktározni fogja.

Néhány trükk és tipp a jobb alvásért:

Lefekvés előtt semmi kékfény: Kapcsold ki a számítógépet, a mobilt ne vidd be a hálószobába, és lefekvés előtt legalább egy, de inkább két órával már ne nézz képernyőt.
Legyenek nyugodtak az esték. Ne ilyenkor akard megoldani a nagy problémákat. Inkább végy egy forró fürdőt vagy zuhanyt, meditálj, olvass.
Ha teheted, ugyanakkor feküdj és kelj minden nap. Hétvégén is.
Figyelj oda mit és mikor eszel. Este ne egyél nehezet, és ne fogyassz alkoholt. A koffein akár 5-6 óráig is képes a szervezetben maradni, ezért nem ajánlatos a tea, a kávé és a csokoládé fogyasztása sem a lefekvés előtti néhány órában.
Legyen sötét a szobában. Kapcsold ki a mesterséges fényeket. Ez elősegíti az alváshormon, azaz a melatonin termelődését, tehát könnyebben fogsz álomba szenderülni, és jobban fogsz aludni.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.