Menü

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Ha nem alszol eleget, reggel könnyen nyúlsz egy édes, finom tejeskávéért, és kisebb eséllyel állsz neki edzeni, futni, tornázni, nem figyelsz oda kellő mértékben az étkezésekre, és utána későn is fekszel le emiatt.

Ha ez a kaszkád évi néhányszor történik meg, az természetesen nem gond. A baj az, ha ebből rendszer lesz, ha így élsz. Sajnos a világ jelenlegi beállítottsága ebbe az irányba visz minket, így nehéz ellenállni. Az étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás egyenlő mértékben fontos az egészséghez.

Ha spórolsz az alvással, az agyad hajlamosabb rossz döntéseket hozni, ugyanis ez a frontális lebeny aktivitását tompítja, ami az impulzuskontrollért és a döntéshozatalért felelős. Tehát egy kicsit olyan, mintha részeg lennél. Nincs meg az a mentális tisztaság, ami a helyes döntések megszületéséhez elengedhetetlen.

Plusz, ha túl fáradt vagy, az agyad jutalmazó központja felpörög, így hamar nekiállsz, és keresel valamit, ami jó érzéssel tölt el, például édességet vagy más cukorforrást. Ezért ha kipihenten meg is tudod állni a nassolást, az alvástól megfosztott agyaddal nem tudsz nemet mondani.

Kutatások bizonyítják, hogy a ki nem pihent agy megnöveli az éjszakai nassolás mértékét, és ez sokszor magas szénhidráttartalmú élelmiszereket jelent. Egy másik kutatás szerint ilyenkor inkább a kétszer olyan zsíros termékeket választjuk. Ezen felül nagyobb adagokat fogyasztunk el, ami szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Szóval csak eszünk, eszünk, de nem minőségi élelmiszert, miközben még a nemet mondás képességét is elvettük saját magunktól.

Az alvás az agy számára olyan, mint a testnek az étel. A legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha túl keveset alszol, az a szervezetben egy kortizol csúcsot idéz elő. Ez egy stresszhormon, ami ebben az esetben jelzi a testnek, hogy energiát tároljon az ébrenléti órákhoz.

Mindössze négy nap nem kielégítő alvás bizonytalanná teszi az anyagcserét. Például a szervezet ilyenkor nem képes az inzulin megfelelő előállítására és az ezzel kapcsolatos folyamatok lebonyolítására, tehát nem tudja a cukrokat, a keményítőt jól lebontani és energiát gyártani belőlük. Ez pedig többek között azért is rossz, mert ha a szervezet nem megfelelően reagál az inzulinra, nem fogja megkötni a zsírt a véráramból, így azt a test zsír formájában raktározni fogja.

Néhány trükk és tipp a jobb alvásért:

Lefekvés előtt semmi kékfény: Kapcsold ki a számítógépet, a mobilt ne vidd be a hálószobába, és lefekvés előtt legalább egy, de inkább két órával már ne nézz képernyőt.
Legyenek nyugodtak az esték. Ne ilyenkor akard megoldani a nagy problémákat. Inkább végy egy forró fürdőt vagy zuhanyt, meditálj, olvass.
Ha teheted, ugyanakkor feküdj és kelj minden nap. Hétvégén is.
Figyelj oda mit és mikor eszel. Este ne egyél nehezet, és ne fogyassz alkoholt. A koffein akár 5-6 óráig is képes a szervezetben maradni, ezért nem ajánlatos a tea, a kávé és a csokoládé fogyasztása sem a lefekvés előtti néhány órában.
Legyen sötét a szobában. Kapcsold ki a mesterséges fényeket. Ez elősegíti az alváshormon, azaz a melatonin termelődését, tehát könnyebben fogsz álomba szenderülni, és jobban fogsz aludni.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!