Menü

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Ha nem alszol eleget, reggel könnyen nyúlsz egy édes, finom tejeskávéért, és kisebb eséllyel állsz neki edzeni, futni, tornázni, nem figyelsz oda kellő mértékben az étkezésekre, és utána későn is fekszel le emiatt.

Ha ez a kaszkád évi néhányszor történik meg, az természetesen nem gond. A baj az, ha ebből rendszer lesz, ha így élsz. Sajnos a világ jelenlegi beállítottsága ebbe az irányba visz minket, így nehéz ellenállni. Az étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás egyenlő mértékben fontos az egészséghez.

Ha spórolsz az alvással, az agyad hajlamosabb rossz döntéseket hozni, ugyanis ez a frontális lebeny aktivitását tompítja, ami az impulzuskontrollért és a döntéshozatalért felelős. Tehát egy kicsit olyan, mintha részeg lennél. Nincs meg az a mentális tisztaság, ami a helyes döntések megszületéséhez elengedhetetlen.

Plusz, ha túl fáradt vagy, az agyad jutalmazó központja felpörög, így hamar nekiállsz, és keresel valamit, ami jó érzéssel tölt el, például édességet vagy más cukorforrást. Ezért ha kipihenten meg is tudod állni a nassolást, az alvástól megfosztott agyaddal nem tudsz nemet mondani.

Kutatások bizonyítják, hogy a ki nem pihent agy megnöveli az éjszakai nassolás mértékét, és ez sokszor magas szénhidráttartalmú élelmiszereket jelent. Egy másik kutatás szerint ilyenkor inkább a kétszer olyan zsíros termékeket választjuk. Ezen felül nagyobb adagokat fogyasztunk el, ami szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Szóval csak eszünk, eszünk, de nem minőségi élelmiszert, miközben még a nemet mondás képességét is elvettük saját magunktól.

Az alvás az agy számára olyan, mint a testnek az étel. A legtöbb embernek 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha túl keveset alszol, az a szervezetben egy kortizol csúcsot idéz elő. Ez egy stresszhormon, ami ebben az esetben jelzi a testnek, hogy energiát tároljon az ébrenléti órákhoz.

Mindössze négy nap nem kielégítő alvás bizonytalanná teszi az anyagcserét. Például a szervezet ilyenkor nem képes az inzulin megfelelő előállítására és az ezzel kapcsolatos folyamatok lebonyolítására, tehát nem tudja a cukrokat, a keményítőt jól lebontani és energiát gyártani belőlük. Ez pedig többek között azért is rossz, mert ha a szervezet nem megfelelően reagál az inzulinra, nem fogja megkötni a zsírt a véráramból, így azt a test zsír formájában raktározni fogja.

Néhány trükk és tipp a jobb alvásért:

Lefekvés előtt semmi kékfény: Kapcsold ki a számítógépet, a mobilt ne vidd be a hálószobába, és lefekvés előtt legalább egy, de inkább két órával már ne nézz képernyőt.
Legyenek nyugodtak az esték. Ne ilyenkor akard megoldani a nagy problémákat. Inkább végy egy forró fürdőt vagy zuhanyt, meditálj, olvass.
Ha teheted, ugyanakkor feküdj és kelj minden nap. Hétvégén is.
Figyelj oda mit és mikor eszel. Este ne egyél nehezet, és ne fogyassz alkoholt. A koffein akár 5-6 óráig is képes a szervezetben maradni, ezért nem ajánlatos a tea, a kávé és a csokoládé fogyasztása sem a lefekvés előtti néhány órában.
Legyen sötét a szobában. Kapcsold ki a mesterséges fényeket. Ez elősegíti az alváshormon, azaz a melatonin termelődését, tehát könnyebben fogsz álomba szenderülni, és jobban fogsz aludni.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!