Menü

Mi ne maradjon itthon, ha elutazunk?

Amikor utazni készülünk, jól jön egy összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon, érdemes elmenteni egy állandó listát a szükséges holmikról, így a bepakolás már rutinos lesz.

Amikor a gyerekemnek bepakoltam tegnapelőtt táborra, bevallom, jól jött a lista és a célirányos pakolás, különben hirtelen „ez is kell és az is kell”, aztán amikor a hátára adom, alig bírja el. Ekkor jön a lényegtelen dolgok visszapakolása és a csomag újra tervezése.

Ami nagyon fontos és jó elsőnek bepakolni vagy odakészíteni a táskához, azok a szükséges irataink, papírok, útlevél, igazolványok, pénz és a gyógyszereink. (Az iratok és igazolványok érvényességét az utazás előtt néhány héttel ellenőrizni kell!)

Ha valaki repülővel utazik, akkor természetesen a repüléssel kapcsolatos iratok, repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, egészségbiztosítási kártya, bankkártya, készpénz – ezek mind létfontosságú holmik.

A szállásfoglalást igazoló foglalási visszaigazolásokat kinyomtatva mindig magamnál hordom, vagy kifotózva a telefonomban, illetve előkészítem a címet, hogy ne induláskor kelljen gondolkozni, mit írjunk a navigációba.

Gyermekeimnél mindig van diákigazolvány, személyi, erre osztályprogramoknál a tanító is mindig felhívja a figyelmet, a nagyszülőknél nyugdíjas-igazolvány is fontos, hiszen számos kedvezményre jogosítja őket.

Ha utazni indulunk, s kisgyerekekkel tesszük, sajnos nálunk a kütyük, tabletek, mese lejátszók is az utazás részét képezik, egy laptop, vagy tablet hosszú ideig lefoglalja őket, bár ezt mindig akkor szoktuk bevetni, ha már tényleg elfogyott a türelem, ami rendszerint negyedóra múlva jelentkezik a „mikor érünk már oda” kérdésekkel.

A gyógyszereket már említettem a cikk elején, ne induljunk el a saját és családtagjaink állandó gyógyszerei nélkül, illetve készüljünk fel sok eshetőségre, amit esetleg a nyaralás alatt orvosolnunk kell, legyen nálunk ragtapasz, lázcsillapító, allergiagyógyszer.

A ruházattal a hideg-meleg időjárás esetére is készüljünk fel, nyáron is lehetnek esősebb, hidegebb napok, jó, ha a meleg ruházat is szerepel a nyaralási listán.

Mi a napfényes Horvátországban is töltöttünk már 3 napot vacogva a nyaralóban pulcsiban, ezért érdemes felkészülni mindenféle hőmérsékletre.

A pihenés arról kell, hogy szóljon, hogy elengedjük magunkat, jól érezzük magunkat, nem feszengünk, ezért a nagyon csinos, de sosem hordott ruházat helyett kényelmes és praktikus ruhákat tanácsolok bepakolni. Mindenkinek jó pihenést kívánok, kivéve akik három gyerekkel nyaralnak, mint mi, nekik kitartást.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.