Menü

Elektromos fogkefék pro és kontra

Sajnos manapság mindig aktuális, hogy felhívjuk a figyelmet a fogmosás fontosságára, ezzel kapcsolatban pedig megemlítendő, hogy nem mindegy milyen eszközt és milyen technikát használjunk. Fogorvosomat például megkérdeztem, hogy melyiket ajánlja, a manuális-hagyományos vagy az elektromos fogkefét. Az elektromos vagy a hagyományos fogkefék jobbak? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogkefék versenyében nemcsak az eszköz lényeges, hanem a fogmosási technika is, hiszen lehet jól használni a kézit és rosszul az elektromos fogkefét is. Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai, a hatékonyság pedig a helyes technikán is múlik.

Az elektromos fogkefe előnyei közé sorolható, hogy segít elérni a nehezen hozzáférhető helyeket is, a fej mozgásának köszönhetően pedig valamivel nagyobb tisztító hatás érhető el, miközben az ínyt is masszírozza.

Van rajt időzítő, mely segít betartani a helyes fogmosási időt (kb. 2 perc)

Az elektromos fogkefék számos más előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik, illetve további előny a magas mozdulatszám, pláne a korszerűbb modellek esetében. Hátrányai, hogy drágább a manuális fogkefénél, rendszeresen tölteni kell, különben lemerül, több helyet foglal egy piperetáskában és valamennyire hangos.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban, ám a legújabb vélemények szerint a korszerű modellek olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi, ha túl erős nyomással végezzük a fogmosást.

Ezzel szemben áll a hagyományos fogkefe, melynek előnye, hogy olcsóbb, helytakarékosabb, mivel kisebb helyet foglal a táskában, nem merül le, míg negatívumként az is elmondható, hogy kevésbé hatékonyan tisztít.

Klinikai tesztek alapján azonban kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról és fogaink egészségéről, mint a hagyományos, azaz manuális fogkefék.

A választásban érdemes fogorvosunk segítségét kérni, aki egy gyors vizit alkalmával is rá tud mutatni, hogy helyesen mossuk-e a fogainkat, vagy néhol lepedékes marad. A megfelelő fogkefe és fogmosási technika mellett a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos, illetve érdemes beiktatni a fogápolási rutinba a fogselyem és a szájvíz használatát is.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.