Menü

A könyökfájás lelki oka

A keleti orvoslás szerint a testet, és lelket egységbe kell kezelni, ha általános egészségünkről szeretnénk gondoskodni. A lélek egészsége nélkül nem beszélhetünk testi egészségről, és fordítva. Ha valamilyen fizikai tünetünk van, gondoljunk arra, hogy milyen lelki problémánk lehet.

Ha az elvárások túl nagy nyomással nehezednek ránk, és nem tudunk megfelelni, akkor könyökproblémák alakulnak ki. A könyök a világgal való kapcsolatunk jelképe is, hiszen segítségével “ölelünk át”, vagy “taszítunk el” valamit/valakit.

Ha a könyökünkön megvastagodik a bőr, ún. pikkelyek alakulnak ki, akkor azt jelzi, hogy vastag páncélt növesztünk a világ, és közénk, nagyon bezárkózunk. Minél merevebbek vagyunk, annál több problémánk adódik a könyökünkkel. Ha elveszítjük rugalmasságunk, akkor problémáink lesznek a könyökünk hajlékonyságával.

Ha úgy érezzük, hogy elveszítettük a “fegyvereinket” egy bizonyos üggyel szemben, akkor a könyökünk is jelezni fog, hiszen kemény harc vár rá az életben. Próbáljuk meg feladni az állandó ellenállást, ne álljunk mindig harcban valakivel, vagy valamivel, élvezzük a jelen pillanat nyújtotta örömöket.

Ha a jobb könyökkel adódnak problémáink, akkor női oldalunk sérült (vagy valamelyik nőnemű családtagunk véleményét nem tudjuk elfogadni), ha a bal könyökünk jelez, akkor a férfias énünk nem tud megküzdeni valamivel (vagy valamelyik hímnemű családtagunk véleményét nem tudjuk elfogadni).

Az ízületi fájdalomnak is lehetnek pszichológiai okai. Akik ettől a kórtól szenvednek, gyakran nagyon kritikusak a környezetükkel szemben, magasra teszik a morális mércét, és erősen sztereotipizálnak is. Elfojtott indulataik és folytonos haragjuk nem hagyja, hogy megbocsássanak másoknak, vagy hogy átalakítsák nézőpontjukat.

A blokkolt ízületek természetesen nem csak az ember általánosságban vett, feszült életmódjára utalhatnak. Sok esetben egy bizonyos élethelyzetre reagál testi tünetekkel a pszichénk. Ez egy védekezőmechanizmus, amivel azt üzeni a testünk, hogy a lelki feszültséget nem vagyunk képesek feldolgozni. Ilyenkor érdemes átgondolnunk, mi az az életünkben, amivel elégedetlenek vagyunk, milyen helyzet okozza a lelki konfliktust, és ezen gondok megoldására vagy megszüntetésére kell törekednünk.

Pszichoszomatikus tünetek bárkinek bármilyen életkorban jelentkezhetnek. Tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos körülmények között nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szomatikus tünetek. Ilyen a kaotikus életmód, az érzelmek felismerésének és kifejezésének nehézségei, a gyermekkori elhanyagolás, a szexuális zaklatás, depresszió, személyiségzavarok, alkoholizmus vagy kábítószer-függőség, illetve munkanélküliség.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.