Menü

A gabonafélék egészségre gyakorolt hatása

Egyre többen fedezik fel a különféle gabonafélék egészségre gyakorolt hatásait. Az egyik ilyen egészséges gabonaféle nem más, mint a barna rizs, amely sok fehérjét tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterin értékeit, szabályozza a vércukorszintet és segít a bélrendszerben a jó bélbaktériumok elszaporodásában.

A cirok egy gluténmentes gabona, amely sokféle betegség kezelésében segíthet, úgymint lisztérzékenység, autizmus vagy irritábilisbél-szindróma. A hajdina mintegy kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz és a gazdag forrása a B-vitaminoknak.

Az árpának már az ókori Egyiptomban is nagy kultusza volt. Nyakláncot készítettek az árpaszemekből és ezzel temették el a halottaikat. Nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, mint a béta-glükán, amely alacsonyan tartja a koleszterinszintet és aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Az árpa ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz.

A zab is bővelkedik rostokban, így könnyen eltelít bennünket, kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz és ilyen módon segíthet nekünk a fogyásban. A zab segítséget nyújt az inzulintermelődésben és ennek köszönhetően a vércukorszintet is egyensúlyba hozhatja.

A kölest Afrikában sör készítésére használják, míg Indiában kenyeret sütnek belőle. Nagyon sok értékes ásványi anyagot, többek között mangánt tartalmaz, amely nemcsak az agy, hanem a csontok állapotára is pozitívan hat.

A quinoa egy gluténmentes teljes kiőrlésű gabona, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, mangánt, magnéziumot, folátot és B1-vitamint, éppen ezért nagyon hasznos lehet a rendszeres fogyasztása.

A bulgurt sokféleképpen elkészíthetjük. Nagyon sok rostot tartalmaz, lehetővé teszi a bél egészségének fenntartását, sőt egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok kivédésében is segítségünkre lehet.

A rozs rendkívül sok rostot tartalmaz, de csak alacsony a glikémiás indexe. Egyik nagy előnye, hogy segít stabilan tartani a vércukorszintet, éppen ezért lehet nagyon előnyös a rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára.

Gluténmentes diétában felhasználható alapanyagok

– burgonyaliszt

– burgonyakeményítő

– burgonyapehely

– kukoricaliszt

– kukoricakeményítő

– kukorica pehely

– kukorica pehelyliszt

– kukoricadara

– rizsliszt, barna riszliszt

– rizsdara

– rizspehely

– zabliszt, ha garantáltan gluténmentes

– zabpehely, ha garantáltan gluténmentes

-kölesliszt

-hajdinaliszt, tápiókakeményítő, lenmagliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, amarantliszt

A gluténmentes diétában fogyasztható élelmiszereket végignézve és összehasonlítva korszerű táplálkozási ajánlásokban szereplő alapanyagokkal, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékre vonatkozó javaslatok lógnak ki a sorból. A nagy választékban kapható gluténmentes lisztkeverékekből szinte az összes tésztaféle elkészíthető, azonban ezek kalória és szénhidráttartalma magasabb, fehérje és rost tartalma alacsonyabb a búzaliszthez képest, elkészítésükhöz több zsiradékot igényelnek.

Ezeket is figyelembe véve próbáljunk kevesebb kenyérfélét fogyasztani, illetve a kínálatból válasszuk, a lassan felszívódó, rostban gazdag változatokat, ezek egészségesebbek és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.