Menü

Mi is az a turbolya?

A turbolya a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem néven is ismerhetjük. A francia konyhában igen kedvelt növény, hazánkban azonban nem igazán ismert. Petrezselyemhez hasonló apró leveleiről, édeskés és ánizsos illatáról, másrészt jellegzetes: 20–70 cm hosszú szárairól, ernyős, apró pici fehér virágairól biztosan felismeri az ember. Mivel vadon nő, így garantáltan vegyszermentes, így az egészségünkre is figyelhetünk.

A növény őshonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet –Európában, de igénytelensége lévén, mindenféle talajon megél. Termesztett változat elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.

Perzsák mellett az egyiptomiak is szerették, mivel több sír feltárása során is találtak turbolyamagokat. A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s arcfiatalító tonikot készítettek belőle, amelybe pitypangot, gyermekláncfüvet és vizitormát is kevertek. Úgy gondolták ez a keverék, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után A rómaiakat az aromája mellett hittek benne, hogy a növény javítja a memóriát. A középkori emberek nem csak ették, hanem a pestis ellen is bevetették. De ebben a korban a kolostori gyógyászat elengedhetetlen gyógynövénye volt. Kelésekre turbolyás kenőcsöt készítettek disznózsírral, illetve bőrgyulladásokra, a legkülönfélébb emésztőrendszeri panaszokra és láz esetén is használták.

Illóolaj tartalma igen magas, emellett tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot. Magas C-vitamin-, karotin-, vas- és magnéziumtartalmú levelei a vértisztító kúrához alkalmazhatók, serkentik a méregtelenítő szervek működését. Teaként fogyasztva, máj, epe és vese panaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen is használható. A rómaiak elgondolása a gyógynövényről nem is állt messze a valóságtól, ugyanis keringésjavító, serkenti az agyműködését, jó hatással van az emlékezetkiesés ellen.

A turbolya nem bírja a szárítást vagy a főzést. Jellegzetes illata és aromaanyagai elvesznek, ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhetőek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni, ha nem egyszerre, vetik el az összes magot, hanem elcsúsztatva. Ha több ideig is szeretnénk eltárolni, vagy tartósítani, akkor friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni.

Levelek szárnyasan összetettek. A tűző napot nem szereti és közepesen vízigényes. Gyengébb fényviszonyok között is szépen fejlődik. Ligetes erdőkben, irtásréteken helyenként tömegesen fordul elő. Ha tavasszal szeretnénk termeszteni, akkor a téli csapadék elegendő a fejlődéséhez. Száraz időben öntözés nélkül csak szenved, és illóolajtartalma jelentősen lecsökken. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez, amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.

Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak ezért is nevezik édespetrezselyemnek.

Nagyon fontos! Az illat az ernyős virágzatú növényeknél fontos meghatározó tényező, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van. A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező foltos bürökkel. Küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van. Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze a turbolyát, de annak levele durvább és nem ánizs illatú.

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.

A hulladék kérdése – kihívás és lehetőség egyszerre

A hulladékkezelés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amely nemcsak a városainkat és vidékeinket érinti, hanem globális kihívást is jelent.