Menü

Mi is az a turbolya?

A turbolya a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem néven is ismerhetjük. A francia konyhában igen kedvelt növény, hazánkban azonban nem igazán ismert. Petrezselyemhez hasonló apró leveleiről, édeskés és ánizsos illatáról, másrészt jellegzetes: 20–70 cm hosszú szárairól, ernyős, apró pici fehér virágairól biztosan felismeri az ember. Mivel vadon nő, így garantáltan vegyszermentes, így az egészségünkre is figyelhetünk.

A növény őshonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet –Európában, de igénytelensége lévén, mindenféle talajon megél. Termesztett változat elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.

Perzsák mellett az egyiptomiak is szerették, mivel több sír feltárása során is találtak turbolyamagokat. A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s arcfiatalító tonikot készítettek belőle, amelybe pitypangot, gyermekláncfüvet és vizitormát is kevertek. Úgy gondolták ez a keverék, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után A rómaiakat az aromája mellett hittek benne, hogy a növény javítja a memóriát. A középkori emberek nem csak ették, hanem a pestis ellen is bevetették. De ebben a korban a kolostori gyógyászat elengedhetetlen gyógynövénye volt. Kelésekre turbolyás kenőcsöt készítettek disznózsírral, illetve bőrgyulladásokra, a legkülönfélébb emésztőrendszeri panaszokra és láz esetén is használták.

Illóolaj tartalma igen magas, emellett tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot. Magas C-vitamin-, karotin-, vas- és magnéziumtartalmú levelei a vértisztító kúrához alkalmazhatók, serkentik a méregtelenítő szervek működését. Teaként fogyasztva, máj, epe és vese panaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen is használható. A rómaiak elgondolása a gyógynövényről nem is állt messze a valóságtól, ugyanis keringésjavító, serkenti az agyműködését, jó hatással van az emlékezetkiesés ellen.

A turbolya nem bírja a szárítást vagy a főzést. Jellegzetes illata és aromaanyagai elvesznek, ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhetőek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni, ha nem egyszerre, vetik el az összes magot, hanem elcsúsztatva. Ha több ideig is szeretnénk eltárolni, vagy tartósítani, akkor friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni.

Levelek szárnyasan összetettek. A tűző napot nem szereti és közepesen vízigényes. Gyengébb fényviszonyok között is szépen fejlődik. Ligetes erdőkben, irtásréteken helyenként tömegesen fordul elő. Ha tavasszal szeretnénk termeszteni, akkor a téli csapadék elegendő a fejlődéséhez. Száraz időben öntözés nélkül csak szenved, és illóolajtartalma jelentősen lecsökken. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez, amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.

Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak ezért is nevezik édespetrezselyemnek.

Nagyon fontos! Az illat az ernyős virágzatú növényeknél fontos meghatározó tényező, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van. A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező foltos bürökkel. Küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van. Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze a turbolyát, de annak levele durvább és nem ánizs illatú.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.