A fekete bodza
- Dátum: 2023.06.28., 21:19
- Balogh Emese
- képek:pexels.com, pixabay.com
- ág, antioxidáns, ásványi anyag, bodza, bodzalekvár, bodzaszörp, bodzatea, cserje, dísznövény, egészség, fekete bodza, gyulladáscsökkentő, hashajtó, immunerősítő, lekvár, levél, megfázás, meghűlés, növény, szörp, tea, termés, virág, vitamin, vízhajtó
A fekete bodza sok kertben megtalálható, sőt, elszórtan az utak mellett is gyakran láthatjuk, mivel egy rendkívül igénytelen növény, amelyet, ha nem gondozunk túl sűrűn, akkor is remekül érzi magát. Persze mutatós, kellemes illatú növény, mely nyár elején virágzik, nem csak díszként állja meg a helyét. Termését és virágát is felhasználhatjuk, ráadásul egészségünk is meghálálja, ha így teszünk.
Virágából teát és szörpöt, terméséből teát, szörpöt és lekvárt is készíthetünk. A terméséből készült lekvár egyébként az 1900-as évek elején érvényben lévő Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelt, főként hashajtó tulajdonsága miatt. Ezen kívül a belőle készült tea főként meghűléses betegségeknél került elő a házi orvosságok közül.

Mielőtt kitérünk arra, hogyan készíthető a bodza részeiből gyógyhatású készítmény, nézzük meg, milyen egészségügyi hatásai ismertek ennek az egyszerű, ám annál nagyszerűbb növénynek. Gyulladáscsökkentő, valamint immunrendszert erősítő hatását igazolták kísérletesen, azonban a hagyományos, nép gyógyászatban számos más, igaz nem bizonyított tulajdonsága miatt is alkalmazzák. Tartalmaz antioxidánsokat is, melyek kétségkívül hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez, valamint szervezeten kívüli vizsgálatokban vízhajtó tulajdonságot is felfedeztek benne.
Virágából készülhet tea, melynek izzasztó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vízhajtó tulajdonsága is van. Leggyakrabban meghűléses tünetek enyhítésére alkalmazzák. A tea elkészítéséhez nagyjából 2,5 gramm aprított bodza virágra van szükség, melyet 1,5 dl vízzel leforrázunk és 15 percen át kevergetünk. Ha kihűlt, leszűrve fogyasztható, de legfeljebb naponta háromszor fogyasszuk, valamint várandós édesanyák és gyermekek esetében kerüljük. A teának gyenge köptető hatása is van.

A bodza terméséből lekvár, szörp és tea is készülhet, ám a leggyakoribb felhasználási mód a lekvár. A bodza termése bogyótermés, jellegzetes savanykás és édes ízű. Tartalmaz antocianidint, mely egy erős antioxidáns, emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is, ráadásul magas a glükóz-, fruktóz- és pektintartalma is. Hasonló tulajdonságok jellemzők a termésre is, így megfázásra, illetve hashajtóként gyakran alkalmazzák, bár gyógyászati céllal érdemes teát készíteni belőle, mivel a meleg ital nyugtatóan hat a gyulladt torokra is.
Magunk is gyűjthetünk a növény virágából és terméséből, azonban nem árt odafigyelni arra, honnan szerezzük be ezeket. Kerüljük az utak mellett és forgalmas környéken termő bodzabokrokat, ugyanis a kipufogógázból rárakódhatnak káros anyagok. Az is fontos, hogy a növény levelei, ágvége és ágai nem fogyaszthatók, tehát ezeket mindenképpen vágjuk le teljesen, mielőtt felhasználnánk bármilyen részét. Ha lekvárhoz szeretnénk termést gyűjteni, várjuk meg az ősz beköszöntét, mivel csak a teljesen érett bogyók fogyaszthatók, az éretlen termés hasmenést és hányást is okozhat, különösen kisgyermekek esetében.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.