Menü

A fekete bodza

A fekete bodza sok kertben megtalálható, sőt, elszórtan az utak mellett is gyakran láthatjuk, mivel egy rendkívül igénytelen növény, amelyet, ha nem gondozunk túl sűrűn, akkor is remekül érzi magát. Persze mutatós, kellemes illatú növény, mely nyár elején virágzik, nem csak díszként állja meg a helyét. Termését és virágát is felhasználhatjuk, ráadásul egészségünk is meghálálja, ha így teszünk.

Virágából teát és szörpöt, terméséből teát, szörpöt és lekvárt is készíthetünk. A terméséből készült lekvár egyébként az 1900-as évek elején érvényben lévő Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelt, főként hashajtó tulajdonsága miatt. Ezen kívül a belőle készült tea főként meghűléses betegségeknél került elő a házi orvosságok közül.

Mielőtt kitérünk arra, hogyan készíthető a bodza részeiből gyógyhatású készítmény, nézzük meg, milyen egészségügyi hatásai ismertek ennek az egyszerű, ám annál nagyszerűbb növénynek. Gyulladáscsökkentő, valamint immunrendszert erősítő hatását igazolták kísérletesen, azonban a hagyományos, nép gyógyászatban számos más, igaz nem bizonyított tulajdonsága miatt is alkalmazzák. Tartalmaz antioxidánsokat is, melyek kétségkívül hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez, valamint szervezeten kívüli vizsgálatokban vízhajtó tulajdonságot is felfedeztek benne.

Virágából készülhet tea, melynek izzasztó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vízhajtó tulajdonsága is van. Leggyakrabban meghűléses tünetek enyhítésére alkalmazzák. A tea elkészítéséhez nagyjából 2,5 gramm aprított bodza virágra van szükség, melyet 1,5 dl vízzel leforrázunk és 15 percen át kevergetünk. Ha kihűlt, leszűrve fogyasztható, de legfeljebb naponta háromszor fogyasszuk, valamint várandós édesanyák és gyermekek esetében kerüljük. A teának gyenge köptető hatása is van.

A bodza terméséből lekvár, szörp és tea is készülhet, ám a leggyakoribb felhasználási mód a lekvár. A bodza termése bogyótermés, jellegzetes savanykás és édes ízű. Tartalmaz antocianidint, mely egy erős antioxidáns, emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is, ráadásul magas a glükóz-, fruktóz- és pektintartalma is. Hasonló tulajdonságok jellemzők a termésre is, így megfázásra, illetve hashajtóként gyakran alkalmazzák, bár gyógyászati céllal érdemes teát készíteni belőle, mivel a meleg ital nyugtatóan hat a gyulladt torokra is.

Magunk is gyűjthetünk a növény virágából és terméséből, azonban nem árt odafigyelni arra, honnan szerezzük be ezeket. Kerüljük az utak mellett és forgalmas környéken termő bodzabokrokat, ugyanis a kipufogógázból rárakódhatnak káros anyagok. Az is fontos, hogy a növény levelei, ágvége és ágai nem fogyaszthatók, tehát ezeket mindenképpen vágjuk le teljesen, mielőtt felhasználnánk bármilyen részét. Ha lekvárhoz szeretnénk termést gyűjteni, várjuk meg az ősz beköszöntét, mivel csak a teljesen érett bogyók fogyaszthatók, az éretlen termés hasmenést és hányást is okozhat, különösen kisgyermekek esetében.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!