Menü

Megelőzhető-e az ételallergia?

Egy baba hozzátáplálásának kezdete hatalmas mérföldkő mind a szülő, mind a baba számára. Rengeteg kérdés merül fel közben, és hamar előkerülnek az allergia lehetőségei is. Melyek azok, amelyek a leggyakrabban előfordulnak? Hogyan lehet őket megelőzni?

A legújabb kutatások kimutatták, hogy nem gond, ha egyszerre több dolgot vezetünk be a baba étrendjébe, sőt biztonságos, és az immunrendszer erősítését is segítheti, ezáltal szerepe lehet az ételallergiák kialakulásának csökkentésében. A téma teljeskörű felderítéséhez természetesen további vizsgálatok szükségesek.

A potenciálisan allergiát okozó ételek bevezetésekor mégis egyszerre csak egyfélét adjunk a kicsinek, mert így fogjuk tudni mihez kötni az esetlegesen megjelenő allergiás reakciókat. Mellette nyugodtan kaphatja azokat az ételeket, amelyeket már bevezettünk neki.

Minden étel bevezetésekor figyeljük a baba szervezetének reakcióit. Több, mint 160 allergén étel létezik, egyesek jobban, mások kevésbé allergizáló hatásúak. A leggyakrabban viszont a következő ételek okoznak allergiát: tehéntej, tojás, mogyoró- és diófélék, hal, szója, búza és kagyló.

A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy nem kell megvárni, hogy a baba idősebb legyen ahhoz, hogy bevezethessük neki ezeket az ételeket. Ha készen áll a szilárd ételek fogyasztására, nyugodtan bevezethetjük neki ezeket is. Figyelni kell a reakcióit, lesz-e tőle hasmenése, kiütései, okoz-e hányást, és ha bármi probléma merül fel, orvoshoz kell fordulni.

Ha a baba allergiás valamire, az allergiás reakciók rendszerint nagyon hamar jelentkeznek – ez néhány perctől néhány óráig terjedő időszakot jelenthet. A következő tünetekre érdemes odafigyelni: csalánkiütések, illetve egyéb kiütések, kipirosodott bőr, arc-, nyelv- vagy ajakdagadás, hányás és/vagy hasmenés, köhögés, nehézlégzés, eszméletvesztés.

Súlyos tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni!

Kellő odafigyelést igényel, ha a családban már van ételallergiával küzdő személy, hiszen ez a baba esetében is növeli az érzékenység kialakulásának esélyeit.

Ha a baba csak enyhe tüneteket mutat, mint például kiütéseket, érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, aki szakmai tanáccsal fog ellátni. Valószínűleg javasolni fogja, hogy tartsunk szünetet az adott étel bevezetésében, és ha megszűntek a tünetek, próbálkozzunk ismét. Továbbá elküldhet egy specialistához, aki bőrtesztet (ez babáknál, illetve kisgyerekeknél elég megbízhatatlan, mert nem tudnak elég hosszú ideig egy helyben ülni) vagy vérvételt fog javasolni.

Jó hír, hogy számos allergia típus idővel elmúlik. A tojás-, illetve a tejallergiát ki lehet nőni, de a mogyoró-, diófélékre, illetve kagylóra való érzékenység egy életre megmarad. A mogyorófélékre való allergia esetében pedig már immunterápia is elérhető, ami akár már nagyon pici gyerekek esetében is szép eredményeket hoz.

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.

Öregségi foltok eltüntetése házilag

A napfény csak az egyik összetevő, ugyanis a foltok megjelenésében szerepet játszhat például az öregedés, a genetika, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, a stressz vagy a várandósság is. Ha a kiváltó okokat elkerüljük, például azzal, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet vagy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk.