Menü

Megelőzhető-e az ételallergia?

Egy baba hozzátáplálásának kezdete hatalmas mérföldkő mind a szülő, mind a baba számára. Rengeteg kérdés merül fel közben, és hamar előkerülnek az allergia lehetőségei is. Melyek azok, amelyek a leggyakrabban előfordulnak? Hogyan lehet őket megelőzni?

A legújabb kutatások kimutatták, hogy nem gond, ha egyszerre több dolgot vezetünk be a baba étrendjébe, sőt biztonságos, és az immunrendszer erősítését is segítheti, ezáltal szerepe lehet az ételallergiák kialakulásának csökkentésében. A téma teljeskörű felderítéséhez természetesen további vizsgálatok szükségesek.

A potenciálisan allergiát okozó ételek bevezetésekor mégis egyszerre csak egyfélét adjunk a kicsinek, mert így fogjuk tudni mihez kötni az esetlegesen megjelenő allergiás reakciókat. Mellette nyugodtan kaphatja azokat az ételeket, amelyeket már bevezettünk neki.

Minden étel bevezetésekor figyeljük a baba szervezetének reakcióit. Több, mint 160 allergén étel létezik, egyesek jobban, mások kevésbé allergizáló hatásúak. A leggyakrabban viszont a következő ételek okoznak allergiát: tehéntej, tojás, mogyoró- és diófélék, hal, szója, búza és kagyló.

A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy nem kell megvárni, hogy a baba idősebb legyen ahhoz, hogy bevezethessük neki ezeket az ételeket. Ha készen áll a szilárd ételek fogyasztására, nyugodtan bevezethetjük neki ezeket is. Figyelni kell a reakcióit, lesz-e tőle hasmenése, kiütései, okoz-e hányást, és ha bármi probléma merül fel, orvoshoz kell fordulni.

Ha a baba allergiás valamire, az allergiás reakciók rendszerint nagyon hamar jelentkeznek – ez néhány perctől néhány óráig terjedő időszakot jelenthet. A következő tünetekre érdemes odafigyelni: csalánkiütések, illetve egyéb kiütések, kipirosodott bőr, arc-, nyelv- vagy ajakdagadás, hányás és/vagy hasmenés, köhögés, nehézlégzés, eszméletvesztés.

Súlyos tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni!

Kellő odafigyelést igényel, ha a családban már van ételallergiával küzdő személy, hiszen ez a baba esetében is növeli az érzékenység kialakulásának esélyeit.

Ha a baba csak enyhe tüneteket mutat, mint például kiütéseket, érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, aki szakmai tanáccsal fog ellátni. Valószínűleg javasolni fogja, hogy tartsunk szünetet az adott étel bevezetésében, és ha megszűntek a tünetek, próbálkozzunk ismét. Továbbá elküldhet egy specialistához, aki bőrtesztet (ez babáknál, illetve kisgyerekeknél elég megbízhatatlan, mert nem tudnak elég hosszú ideig egy helyben ülni) vagy vérvételt fog javasolni.

Jó hír, hogy számos allergia típus idővel elmúlik. A tojás-, illetve a tejallergiát ki lehet nőni, de a mogyoró-, diófélékre, illetve kagylóra való érzékenység egy életre megmarad. A mogyorófélékre való allergia esetében pedig már immunterápia is elérhető, ami akár már nagyon pici gyerekek esetében is szép eredményeket hoz.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.