Menü

Az olvasás ezért egészséges

Kutatások szerint már napi 30 perc olvasás is jótékonyan hat az egészségre. Ebbe minőségi újságcikkek olvasása éppúgy beleszámíthat, mint a könyveké, a közösségi oldalak posztjainak követése viszont kevésbé hasznos e tekintetben.

Stresszoldó tevékenység

A krónikus stressz egészségkárosító hatása közismert. Számos betegség kialakulásának kockázatát fokozza, ezért minden olyan eszköz, amely kicsit is enyhíti a stresszt, egészségesnek tekinthető. Az olvasás is e körbe tartozik: egy tanulmány szerint a rendszeres olvasás akár 68 százalékkal is csökkentheti egy ember stressz-szintjét, azaz hatékonyabb még a sétánál és a zenehallgatásnál is.

Az agyat rendszeresen stimuláló tevékenységek azért is fontosak, mert segítik az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzését, késleltetését. Egy korábbi kutatás során boncolási eredmények összehasonlítása révén derült ki, hogy azok agyában, akik életükben sokat olvastak, kevesebb szöveti károsodás és olyan lerakódás jött létre, amelyek hajlamosítanak az Alzheimer-kórra és a memóriavesztésre.

Álmatlanság ellen

Inszomniával, álmatlansággal küzdők számára szintén jó ötlet, ha lefekvés előtt fellapoznak egy könyvet. Fontos, hogy ne telefonon vagy valamilyen elektronikus eszközön olvassunk ilyenkor, mert az ezekből az eszközökből áradó kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmust.

A rendszeres olvasás akár az életet is meghosszabbíthatja egy brit kutatás szerint, amely arra az eredményre jutott, hogy azok az emberek, akik tagjai valamilyen könyvklubnak, hosszabb ideig élnek. Az olvasás mellett hozzájárul ehhez az is, hogy az ilyenkor folytatott társasági élet szintén óvja a szellemi és érzelmi egészséget. Egy másik kutatás szerint a rendszeres olvasás a depresszió kockázatát is csökkentheti, akár 28 százalékkal is, továbbá enyhítheti a kedélybetegség tüneteit, mivel csökkenti a szorongást és a magányosság érzetét.

Bővíti a szókincsed

Azt hiszem ez nem különösen meglepő, hogy minél többet olvasol, annál bővebb lesz a szókincstárad. Mindegy, hogy szakcikkeket olvasol, vagy szépirodalmat, a való életben és a szakmádban is fogod tudni hasznosítani az olvasottakat. Tájékozottabb leszel és magabiztosabban fejezed majd ki magad.

Fejleszti a memóriád

Ha egy hosszabb sztorit olvasol, több mindent meg kell jegyezned, hogy élvezd és értsd is az olvasottakat. Ráadásul minden plusz információ, amit megjegyzel, növeli az új szinapszisokat (agyi pályákat), és erősíti a régieket, amely által javul a rövid távú memória.

Fejleszti a kreativitást

Ahhoz, hogy jó ötleteink legyenek, problémamegoldásra fókuszálhassunk, alternatív megoldóútvonalak találjunk ki, rugalmasan alkalmazkodjunk a változáshoz, szükségünk van egy csomó új szinapszisra az agyunkban. Olyan információ összekapcsolódásokra, amelyek eddig nem találkoztak. Ahhoz, hogy találkozzanak, minél több inger kell, hogy érjen bennünket, mondjuk ezért is érdemes sokat utazni, sok emberrel megismerkedni, számos szituációt kipróbálni stb.

Az olvasás egy klassz utazás az agynak, egy fantáziahullámvasút, ami által gyarapszanak az ismereteink és nő a szinapszisok száma. Persze ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, nőnie kell a figyelemkapacitásunknak is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.