Menü

Közeleg a nyár vége – hogyan élvezd ki?

Bár a napközbeni hőmérsékleteken még nemigen látszik, mégis érezzük és tudjuk, hogy az augusztus beköszöntével a nyár vége is vészesen közeleg. Hogyan élvezhetjük ki hát azt a hátralévő kis időt, amíg még sokáig van világos, és velünk van a szabadság érzése, ami legközelebb ennyire erősen csak jövő tavasszal érint meg minket ismét? Bemutatom a saját ötleteimet.

Ma reggel, miután háromnegyed hatkor lefőztem a kávémat, megfőztem a kisfiam kakaóját, és negyed hétkor kihúztam a sötétítő függönyt. Feltűnt, hogy a nap már nem olyan magasról süt, mint eddig, és mintha a sugarai is sokkal sárgásabbak lennének, nem annyira világítanak, mint ezt megelőzően. Persze, lehet, hogy megint sivatagi por van a levegőben, és az okozta ezt a jelenséget, mégis eszembe juttatta, hogy vészesen közeleg a nyár vége. Sokszor érzem azt ilyenkor, hogy egész évben a nyarat várom, az pedig egy szempillantás alatt elszáll, majd jön a karácsony, és januártól kezdve túl sokáig tart a sötét tél, amikor kevesebbet tudunk kint játszani az udvaron, és a fák is kopárak.

Az idei nyarat sok szempontból is kifejezetten érdekesnek találom, így biztosan felkerül a fejben számon tartott „kedvenc nyaraim” listára. Imádom, hogy néha nagyon meleg van, és nehéz kitartani a forróságban, hogy szinte ki sem lehet dugni az orrunkat napközben, csak hajnalban vagy késő este. Mellette nagyon kedvelem a hűvösebb napokat – kivéve, amikor az egynapos kiránduláson végig esik az eső, és nincs nálunk megfelelő öltözék. Továbbá nagyon szeretem a rendszeres záporokat, zivatarokat, amik sokszor éjszaka törnek ránk. Megelégedéssel tölt el, hogy látom, milyen üde utána a szomjas növényzet a kertünkben és a természetben egyaránt. Peckesen állnak a paradicsomok levelei, a kukorica széle nem pöndörödik össze a forró napsütéstől. Mintha minden résztvevő kicsit leengedne, megnyugodna, és bennem is hasonló érzést kelt az időjárásnak e változása.

De hogyan is élvezem én a nyár végét?

Esténként, miután a kisfiam elaludt, igyekszem még időt tölteni a kertben – még ha sötétben is – és élvezem, hogy olykor már fázni kezdek, miután az egész napos rohanás után kicsit leülök és megnyugszom. Hiszen az éjszakák már nem olyan melegek, mint a nyár közepén. Élvezem látni, ahogy a paradicsomok ugrásszerű növekedésbe és érésbe kezdenek. Szinte roskadoznak a sok terméstől. Az esti öntözésnél nemcsak ők, de én is feltöltődöm. Annál nagyobb élmény, amikor a gyermekem szedi le az érett (és sokszor a még éretlen, zöld) termést a növényről, és boldogan harap bele a napérlelte, igazi gyümölcsbe.
Igyekszem sokat olvasni.

A szabadban a könyveket bújni, nyáron könnyű regényeket olvasni eltérő érzést ad, mint ősszel vagy télen egy forró itallal a sarokban kuckózva ugyanezt tenni.
Hagyok időt a pihenésre. Habár régen a nyár a munka évszaka volt, mára ez teljesen megfordult, ahogyan mi is eléggé elfordultunk a természettől. Napjainkban a nyár a pihenésé, a szabadságé. Ilyenkor engedjük el igazán magunkat az egész éves hajtás után. Olykor igyekszem csak ülni, a világot szemlélni, hallgatni a madárcsicsergést, az autók zaját, a csendet. Ami éppen adott. Hiszen télen ezt úgysem fogom megtenni.

Ma este, amikor kimegyek majd a kertbe öntözni, ismét megcsodálom, ahogyan a lenyugvó nap sugarai nyárutót idézve más színekben pompáznak.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.