Menü

Progeszteron – a női hormon, amire szükségünk van

Nagyon sokféle hormonnal működik a szervezetünk, elengedhetetlenek a helyes életfunkciók fenntartásához, az endokrin rendszer működteti a testünket, például a növekedést, de a progeszteronra, ami egy nemi hormon, a nőknek szükségük van a ciklusuk működéséhez.

Az belső elválasztású mirigyek, vagyis az endokrin mirigyek azért vannak a szervezetünkben, hogy szabályozzák életműködésünket azáltal, hogy hormonjainkat a véráramba juttassák. A progeszteron, más néven sárgatest hormon a petefészekben termelődik. A tüszőrepedés, azaz ovuláció után a tüsző hámja és a belső tok átalakul és sárgatest alakul ki. Ez teszi lehetővé, hogy a méhben olyan körülmények alakuljanak ki, amik elősegítik a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A beágyazódáshoz szükség van egy kellően vastag méhnyálkahártyához, ami tápanyagban gazdag.

Ez azért fontos, hogy a méhlepény kialakulhasson és az embrió fejlődésnek induljon. Ezen folyamatok alatt a progeszteron szintje változik. A tüszőrepedés előtt alacsony és a ciklus előrehaladtával növekszik. Amennyiben létrejön a terhesség, akkor a sárgatest hormonnak továbbra is fontos szerepe van. Abban lesz segítségünkre, hogy védje a méh nyálkahártyáját és megakadályozza, hogy korán kialakuljanak összehúzódások, amik ahhoz vezethetnek, hogy a szervezet kilökje az embriót. A másik esetben nem teljesül be a terhesség, ilyenkor ez kiürül a szervezetből.

A terhesség kialakulásának egyik legfőbb eleme ez a hormon, az orvostudomány ennek hiányát véli a legnagyobb kockázatnak a meddőség kialakulásában. Okozhatja stressz, különböző betegségek, alváshiány, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód és ezek mind együtt is.

A progeszteron szintjét vérből mérik. Amikor a szint túl magasnak mutatkozik, akkor jelezhet terhességet, de utalhat petefészek- vagy mellékvese daganatra is. Az alacsony szint a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémára mutathat rá, de a méhen kívüli terhesség, illetve vetélés jele is lehet. A hormon hiányának jelei a következők lehetnek. Érezhetünk sokszor migrént, fáradtságot, dekoncentráltságot, töredezhet a körmünk, csökkenhet a libidó, a bőrünk száraz és pattanásos lehet, leadhatatlan kilókkal gyarapszunk, alvászavar alakulhat ki amellett, hogy állandó hangulatingadozással küzdünk. Amikor ez felmerül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Vérvizsgálatot fognak elrendelni, amiből kimutatható a hormon szintje. Amennyiben beigazolódik, gyógyszeres kezelést alkalmaznak, és D-vitamin pótlásra lesz szükség.

Fontos odafigyelni a testünk adta jelekre, mivel hormonjaink igen sokféle élettani folyamatot irányítanak, és ha ezek nem termelődnek megfelelően, akkor felborul harmónia. A progeszteronhiány időben felismerve jól kezelhető, nem kell elfogadni a kellemetlenségekkel járó állapotot.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?