Menü

Honnan tudjuk, hogy nincs rendben a vércukrunk?

A magas vércukorszint alattomos egészségügyi probléma, mivel nem okoz súlyos panaszokat, s a tünetei enyhék, így sokan észre sem veszik, hogy baj van. A kezeletlen és fel nem ismert probléma azonban súlyos betegségekhez vezethet, nézzük mely tünetek esetén keressük fel feltétlen az orvosunkat!

A cukorbetegek 90-95 százaléka azonban a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat.

Mikor beszélünk magas vércukorszintről?

A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti értéket kapunk.

Egy vércukormérő eszköz minden háztartásban hasznos dolog, de ha épp nincs ilyesmi kéznél, akkor bizonyos jelek vércukorproblémákra utalhat, ilyen például, ha nagyon szomjasok vagyunk, a szokásosnál több folyadékot iszunk és éjjel gyakran járunk emiatt mosdóba.

Fáradtság. Ha a szokásostól eltérő mértékben álmosabbak, fáradtabbak vagyunk, enerváltak és kimerültebbek, az is intő jel lehet.

A diabétesz gyakran okozza a látás romlását, hatással van a szemek egészségére s nem ritka, ha zsibbadnak a végtagjaink.

Súlyos és veszélyes tünet, ha a lábunk sebes, a seb pedig könnyen elfertőződhet, valamint a bőrviszketés és a száraz bőr is ilyesmiről árulkodhat.

A fent említett zsibbadás gyakran bizonytalan járást okoz, ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes megméretni a vércukorszintünket.

Koncentrálási nehézség és idegi problémák is jelezhetik a vércukorszint nem megfelelő mértékét, ahogy a gyomorpanaszok és az impotencia is, sok esetben nem gondolnak ekkor a vércukorproblémákra, pedig sok baj forrása lehet.

A krónikusan magas vércukorszint rendkívül veszélyes a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet.

Mint oly sok minden esetben, a megfelelő, és jól összeállított étrend itt is sokat segíthet, azzal, hogy szabályozza a vércukrot. Ilyen például az áfonya, az avokádó, a chia mag, nagyon jól kordában tartja a vércukorszintet a fahéj, remek az olívaolaj, a tojás, az almaecet, ajánlott a mangó fogyasztása és az olyan fűszereké, mint például a görögszéna mag és a kurkuma, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.