Menü

A cukorbetegség szokatlan tünetei

A fokozott szomjúság, éhség és vizelés a cukorbetegség leggyakoribb tünetei. De sok más tünet is előfordulhat, például a fogínybetegség, a sötét bőrfoltok és a fertőzések számának növekedése.

Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, hetektől évekig tarthat a tünetek kialakulása. Míg az 1-es típusú cukorbetegség tünetei néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek, a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek kialakulása több évig is tarthat.

A lehető legkorábbi diagnózis azt jelenti, hogy hamarabb lehet elkezdeni a kezelést, csökkenteni a szövődmények kockázatát, ezért fontos tudni, hogy mik ezek.

A diagnózis idején klasszikus tünetek a fáradtság, a fokozott vizeletürítés, valamint a túlzott szomjúság és éhség. A cukorbetegségnek azonban számos egyéb tünete is lehet, amelyek figyelmeztető jelek, de kevésbé nyilvánvalóak.

Fogínygyulladás

A parodontitis az ínybetegség súlyos formája, amikor az íny lehúzódik a fogtól. Ez a fogak kilazulását vagy kiesését okozhatja.

A parodontitis két-háromszor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint másoknál. Az ínybetegség nemcsak gyakoribb, de valószínűleg gyorsabban is alakul ki és súlyosabb lesz a cukorbetegek körében.

A kapcsolat kétirányú: a cukorbetegség súlyosbíthatja a fogágygyulladást, a parodontitis pedig a magas vércukorszint (hiperglikémia) kockázati tényezője lehet. A parodontitis magasabb A1C-szinttel jár együtt (az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja).

A krónikus gyulladás mind a cukorbetegség, mind a fogágybetegség progresszióját jelzi. A cukorbetegek és a parodontitisben szenvedők magasabb gyulladásos markerekkel rendelkeznek.

A cukorbetegségben fellépő gyulladás csontvesztéssel jár, ez a parodontitis legsúlyosabb stádiuma, amikor a fogak kilazulhatnak vagy kieshetnek.

Bőrelváltozások

Bizonyos bőrbetegségek a cukorbetegség első jelei lehetnek.

Ilyen például az acanthosis nigricans. Ez egy bársonyos, sötét, gyakran vastag folt a bőrön, amely általában a bőr ráncaiban vagy redőiben alakul ki, például a nyak hátsó részén, a hónaljban (ahol a kar a vállhoz kapcsolódik) és az ágyékban. Ezek a foltok a kezeken, lábakon, könyökökön és térdeken is előfordulhatnak.

Az inzulinszint emelkedése acanthosis nigricanst okozhat. Néha a sejtek ellenállnak az inzulinnak, és válaszul több inzulin termelődik. A megnövekedett inzulinszint az inzulinrezisztenciát jelzi, amely a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség előfutára.

Más bőrbetegségek, amelyek a cukorbetegség figyelmeztető jelei lehetnek

Digitális szklerózis: Ez vastag foltokként jelenik meg, amelyek merevvé teszik a bőrt. Leggyakrabban a kéz hátsó részén alakul ki, de lehet a homlokon, a lábfejen és az ujjakon is. Az 1-es típusú cukorbetegek körülbelül egyharmadánál jelenik meg.

A cukorbetegség megkétszerezi a halláskárosodás kockázatát. Ennek oka a hallóideg károsodás, amelyet a magas vagy alacsony vércukorszint okozhat.

A tartósan magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket. A tartósan alacsony vércukorszint károsíthatja az idegi jelek továbbítását a belső fülből az agyba.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.