Menü

Miért fontos már gyerekkorban a sport?

Szülőként és sportolóként régóta hangoztatott véleményem, mely szerint a mozgás - legyen az bármilyen sporttevékenység - minden életkorban fontos, legyen az akár 4 éves óvodás, vagy akár 70 éves nyugdíjas. Szerencsére futócsoportunkban mindenféle korosztály megfordul, ahol együtt élhetjük át a futás, biciklizés, mozgás örömét. Miért fontos már gyerekkorban a sport és miért fontos, hogy a szülő is rendszeresen mozogjon? Elmondjuk.

Egyrészt azért, mert kisebbek elsőként a szülőtől látnak példát, s ha a felnőtt sportol, akkor gyermeke természetesnek veszi a rendszeres mozgást. Ha valaki már gyerekkorától kezdve egyesületekben sportol, csapatban játszik, az már fiatal korban is rengeteg előnnyel jár: a testünk karbantartásán kívül fejleszti a kreativitást, logikai gondolkodást, hiszen a pályán rengeteg játékhelyzetet meg kell oldani. A csapatsportok, egyéni sportok előnye, hogy a gyermek megtanulja, hogy mennyi munka és gyakorlás van a sikerben, mennyit kell dolgozni egy győztes gólért, egy dobogós eredményért.

Egy sportoló céltudatos, kitartó és elszánt. Ez a mai fiatalokból azonban hiányzik. A sport segít megtanulni, mit jelent koncentrálni, odafigyelni, csapatban gondolkodni, alkalmazkodni, átélni együtt a sikert, vagy akár a kudarcot. Ezeket számítógépasztal és mobiltelefon mellől nem lehet elsajátítani.

Amikor a fiaim rossz jegyet hoznak az iskolából, kapnak büntetéseket, de sporttól való eltiltást soha! Bár ezzel foghatnám meg leginkább őket, hisz a foci a mindenük, de azt gondolom ez rossz döntés. Kedves szülők soha ne büntessétek sportmegvonással a gyerekeiteket! Inkább vegyük el a televíziót, a kütyüt, a telefont, de a mozgást ne!

Soha, de soha ne büntessük az edzés tiltásával!

Mit tehetünk szülőként, ha a gyermekünk lustább, nincs kedve mozogni, nem szeretne sportolni, nehezen mozdul ki?

Egy nagyon jól bevált motivációs tipp, hogy ha alkalom van, szülinap vagy karácsony, akkor ne újabb videójátékot, telefont, vagy tabletet vegyünk, hanem sportfelszerelést, ezzel is lehet motiválni a gyermeket! Keressük meg neki a megfelelő, neki tetsző sportágat és keressünk mellé egy jó edzőt!

Engedjük több sportágat kipróbálni, hadd ismerjen meg többfélét! Ne akarjuk, hogy mindenáron kosarazzon, vagy focizzon, válasszon ő! Sportoljunk vele, kísérjük el edzésre, vigyük el futni, biciklizni, túrázni!

Vegyük komolyan a tanulást is – figyeljünk arra, hogy sose menjen a sport az iskola rovására.

Az egyik legfontosabbat a végére hagytam: tanítsuk meg arra, hogy nem nyerhet mindig, a kudarc is az élet része és ettől szebben csillog az érem, jobban értékeljük a végre elért sikert, a dobogós helyezést! A sport mindenre megtanít.

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.