Menü

Élet a menstruációs ciklus tudatos követésével

Ma már túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy szinte a csapból is az egészséges étkezés különböző irányzatai folynak, mellette a társadalom mégis egyre betegebb. A diétás trendek elhatalmasodó méreteket öltöttek, sokszor fejünket kapkodva nem tudjuk eldönteni, ha éppen fogyni vágyunk, melyikhez nyúljunk.

A szezonális étkezés már a múlté, hiszen minden zöldség és gyümölcs elérhető az év bármely szakában. Már nem csodálkozunk, ha szőlőt látunk februárban vagy áprilisban az üzletekben, és az sem lep meg minket, hogy egész évben tudunk lecsót készíteni. Arra azonban gondolunk-e, hogy régen nemcsak a szezonális étkezés volt jelen az egyszerű ember életében, de a nők ciklusuknak megfelelően is étkeztek és igyekeztek élni, ezzel elősegítve szervezetük egészséges működését?

Napjainkban a legtöbben arra gondolnak, hogy ha egy nő éppen menstruál, akkor nyűgös, nyavalyog, kötözködik, rosszkedvű, semmi sem tetszik neki, mert éppen van mire fognia. Nem fordul meg a fejükben, hogy ez okkal van így, és ez méginkább így lesz, ahogyan egyre jobban kezdünk eltávolodni a test és lélek összefüggéseinek megértésétől.

Amikor egy nő menstruál, az azt jelenti, hogy éppen nem vár babát. Ilyenkor alacsony az energiaszintje, zsírosabb ételekre van szüksége a szervezetének, például zsíros halakra, vörös húsra. A zöldségek közül érdemes céklát fogyasztani, és jó szolgálatot tehet a gombaevés is. Ebben a pár napban érdemes csökkenteni az alkohol- és koffeinfogyasztást. Ha nem kívánatos, lehet hanyagolni a mozgást, ha mégis szükség van rá, remek választás a séta, a jóga és a nyújtás. Ezt az időszakot gyakran méregtelenítő fázisnak is hívják.

A follikuláris szakaszban megnő az energiaszint, de még nem éri el a maximumát. Csökken az étvágy, ezért jó ötlet ilyenkor egy-egy nap böjt bevezetése, illetve a könnyebb ételek előnyben részesítése, ezért ajánlott többek között sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A mozgásformák ilyenkor lehetnek magas intenzitásúak, például futás, túrázás, kardió, súlyokkal való edzés stb. Ez a szakasz a produktív fázis.

Az ovulációs szakaszban, tehát amikor a teherbeesés megvalósulhat, a legmagasabb az energiaszint, ezért az edzésformák is ilyenkor lehetnek a legintenzívebbek (intervallum edzés, sprint, futás, kocogás, kerékpározás stb.). A színes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül ajánlott. Kiváló szolgálatot tehet a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a magvak és az avokádó.

A luteális szakaszban (amikor a terhesség elvben létrejöhetett) az energiaszint csökkent, megjelenhet a sóvárgás. Ajánlott sok édesburgonyát, könnyebb zsíros ételeket fogyasztani. Jók ilyenkor a saláták, a napraforgó-, valamint a szezámmag. Nem ajánlott a tejtermékek, a túl zsíros ételek és a hozzáadott cukor fogyasztása. Közepes intenzitású mozgásformák tehetnek jó szolgálatot, például pilates, jóga, könnyű kardió és erőnléti edzések. Ez a szakasz a táplálás és a pihenés időszaka.

Ezeket nem a nők találták ki, ez a természet rendje, a test változásainak tudatos követése, amely ma már kutatásokkal is igazolható, és amennyiben ezeket a lépéseket nőként megtesszük, megkönnyítjük a magunk és környezetünk életét is.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!