Menü

Élet a menstruációs ciklus tudatos követésével

Ma már túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy szinte a csapból is az egészséges étkezés különböző irányzatai folynak, mellette a társadalom mégis egyre betegebb. A diétás trendek elhatalmasodó méreteket öltöttek, sokszor fejünket kapkodva nem tudjuk eldönteni, ha éppen fogyni vágyunk, melyikhez nyúljunk.

A szezonális étkezés már a múlté, hiszen minden zöldség és gyümölcs elérhető az év bármely szakában. Már nem csodálkozunk, ha szőlőt látunk februárban vagy áprilisban az üzletekben, és az sem lep meg minket, hogy egész évben tudunk lecsót készíteni. Arra azonban gondolunk-e, hogy régen nemcsak a szezonális étkezés volt jelen az egyszerű ember életében, de a nők ciklusuknak megfelelően is étkeztek és igyekeztek élni, ezzel elősegítve szervezetük egészséges működését?

Napjainkban a legtöbben arra gondolnak, hogy ha egy nő éppen menstruál, akkor nyűgös, nyavalyog, kötözködik, rosszkedvű, semmi sem tetszik neki, mert éppen van mire fognia. Nem fordul meg a fejükben, hogy ez okkal van így, és ez méginkább így lesz, ahogyan egyre jobban kezdünk eltávolodni a test és lélek összefüggéseinek megértésétől.

Amikor egy nő menstruál, az azt jelenti, hogy éppen nem vár babát. Ilyenkor alacsony az energiaszintje, zsírosabb ételekre van szüksége a szervezetének, például zsíros halakra, vörös húsra. A zöldségek közül érdemes céklát fogyasztani, és jó szolgálatot tehet a gombaevés is. Ebben a pár napban érdemes csökkenteni az alkohol- és koffeinfogyasztást. Ha nem kívánatos, lehet hanyagolni a mozgást, ha mégis szükség van rá, remek választás a séta, a jóga és a nyújtás. Ezt az időszakot gyakran méregtelenítő fázisnak is hívják.

A follikuláris szakaszban megnő az energiaszint, de még nem éri el a maximumát. Csökken az étvágy, ezért jó ötlet ilyenkor egy-egy nap böjt bevezetése, illetve a könnyebb ételek előnyben részesítése, ezért ajánlott többek között sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A mozgásformák ilyenkor lehetnek magas intenzitásúak, például futás, túrázás, kardió, súlyokkal való edzés stb. Ez a szakasz a produktív fázis.

Az ovulációs szakaszban, tehát amikor a teherbeesés megvalósulhat, a legmagasabb az energiaszint, ezért az edzésformák is ilyenkor lehetnek a legintenzívebbek (intervallum edzés, sprint, futás, kocogás, kerékpározás stb.). A színes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül ajánlott. Kiváló szolgálatot tehet a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a magvak és az avokádó.

A luteális szakaszban (amikor a terhesség elvben létrejöhetett) az energiaszint csökkent, megjelenhet a sóvárgás. Ajánlott sok édesburgonyát, könnyebb zsíros ételeket fogyasztani. Jók ilyenkor a saláták, a napraforgó-, valamint a szezámmag. Nem ajánlott a tejtermékek, a túl zsíros ételek és a hozzáadott cukor fogyasztása. Közepes intenzitású mozgásformák tehetnek jó szolgálatot, például pilates, jóga, könnyű kardió és erőnléti edzések. Ez a szakasz a táplálás és a pihenés időszaka.

Ezeket nem a nők találták ki, ez a természet rendje, a test változásainak tudatos követése, amely ma már kutatásokkal is igazolható, és amennyiben ezeket a lépéseket nőként megtesszük, megkönnyítjük a magunk és környezetünk életét is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.