Menü

Itt a boltkórosság ellenszere

Ismét nyitva vannak a vendéglátóipari egységek, te pedig egyre többet ülsz be meginni valamit? Esetleg a ruhatáradat kezdted felfrissíteni indokolatlanul? Vagy szimplán a távmunka alatt az online vásárlási láz téged is elkapott? Nem vagy ezzel egyedül, azonban, ha szereted a kihívásokat, vagy szeretnél ismét ura lenni a pénztárcádnak, próbáld ki a vásárlásmentes hónapot!

Attól függetlenül, hogy te hol költesz a legtöbbet, érezheted úgy, hogy kicsúszik a pénz a kezed közül. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a vásárlásmentes hónapot. Ez nem csak abban segít, hogy ismét ura legyél a kiadásaidnak, hanem abban is, hogy megfigyeld költekezési szokásaidat, valamint átszervezhesd azokat.

Természetesen a vásárlásmentes hónap első hangzásra nagy falatnak tűnik, de ezt sem kell azonnal tökéletesen csinálni. Pár hasznos tippel azonban te is bele tudsz vágni!

Ha tudod, hogy egész nap nem leszel otthon, tegyél el nasit és inni valót magadnak, így amikor megéhezel, nem fogsz impulzusból vásárolni, ráadásul akár egészségesebben is ehetsz.

Amennyiben a vásárlással gyűlik meg a bajod, úgy iratkozz le a hírlevelekről, vagy csak állítsd le a követést egy - két közösségi média oldalnál, esetleg tarts magadnál csak annyi készpénzt amennyire tényleg szükséged lehet, ezzel kikerülve a vásárlás lehetőségét.

Próbálj ki több ingyenes, olcsó szabadidős programot, és döntsd el, hogy számodra melyik a legideálisabb. Lehet így felfedezel valamit, amit a vásárlásmentes hónap után is szívesen csinálnál. Ezen kívül több városban vannak ingyenes programok, legyen szó kiállításról vagy koncertről.

Harminc nap nem olyan hosszú idő, éppen ezért fontos, hogy ne csüggedjünk. Ne adjuk fel, és ha nem sikerül elsőre tökéletesen a vásárlásmentes hónapunk, ne bátortalanodjunk el, hiszen a fél sikerrel is tudunk spórolni. Csalódottság helyett legyünk kitartóak, tudatosak és próbálkozzunk bátran újból!

Különösen érdemes belekezdenünk a vásárlásmentes hónapba, ha úgy érezzük, hogy számunkra a vásárlás már több, mint kikapcsolódás, és inkább függőség alakult ki.

Gyakorlatban jobban megérthessük a boltkórosságot, hasonlíthatjuk a vásárlásfüggőséget az internetfüggőséghez. Legfőképp abból a szempontból, hogy utóbbi sem része például diagnosztikai kézikönyveknek, de a kutatók már nagyon közel vannak ahhoz, hogy tudományosan is kellően megalapozva bevezessék az elismert betegségek sorába.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?