Menü

Mi az a hisztaminintolerancia?

Mi a hisztaminintolerancia? Mi az a hisztamin? Lényegében egy biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. többek között allergiás reakciók, intolereancia kiváltásában van szerepe, de más feladata is van. Az intolerancia nem keverendő az allergiával.

Milyen tünetei vannak a hisztamin túlérzékenységnek?

Legfőképp bélrendszeri és bőrgyógyászati tünetek formájában jelenik meg ez az érzékenység.

Tünetek között szerepel a hányás, haspuffadás, szem körüli ödéma, fejfájás, viszkető bőr, orrfolyás és tüsszögés, hasi fájdalmak és görcsök, asztma jellegű problémák, anafilaxiás reakció. Fiataloknál és középkorúaknál gyakrabban fordul elő és inkább nőket érint.

A hisztaminintolerancia tünetei bizonyos ételek felfogyasztása után jelennek meg, egyeseknél allergiás jellegű tüneteket válthat ki. Általában a leggyakoribbak a bőrpanaszok arcon, nyakon, de bélpanaszokat is okozhat és légúti problémákat is, mint például orrfolyás és tüsszögés.

Súlyos esetben komoly szívritmuszavar, vérnyomásesés, hasmenés kíséretében anafilaxiás reakció is jelentkezhet, de a tünetek mindenkinél mások.

A panaszokat elsődlegesen a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza, s hogy miért alakul ki, annak több oka is feltételezhető, többek közt IBS, gluténérzékenység is állhat a háttérben.

Arra még folynak a vizsgálatok, hogy a hisztaminintolerancia genetikai eredetű-e, azaz örökletes.

Kezelése során kerülni kell a hisztamint tartalmazó ételeket, italokat, illetve azokat a gyógyszereket is, amelyek gátolják a hisztamint bontó enzim működését. A gyógyszerek között ilyenek egyes fájdalomcsillapítók és helyi érzéstelenítők, de vannak ilyen antibiotikumok is. Az ételek közül a tengeri herkentyűket, halakat és a rákokat kell kerülni, a savanyú káposztát és a kovászos uborkát is ajánlott kiiktatni az étrendből, de ide tartoznak a penészes sajtok, illetve a nagyobb mennyiségű tojásfehérje is. Sok hisztamint tartalmaznak a füstölt áruk, zöldségek közül pedig a spenót, a paradicsom, a padlizsán, a bab, a szója és az olyan olajos magvak, mint a földimogyoró, a dió és a kesudió. Le kell mondani a kakaós dolgokról, sajnos a csokoládéról is ezesetben és az ecet sem kedvez a betegségnek,

A hisztamin hőre nem bomlik, így sajnos hőkezeléssel ezen nem lehet változtatni.

Italok közül kerülendő minden alkohol, a fekete és a zöld tea.

A betegséget a fent említett ételek és italok, gyógyszerek kiiktatásával előzhetjük meg, mivel ezzel elkerülhetőek a bélgyulladások, bélkárosodások, amelyek szerepet játszanak a hisztaminintolerancia kialakulásában.

A betegségben szenvedőknek nagyon rossz az életminőségük, ezért nekik a diétára nagyon oda kell figyelni.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.