Menü

Sportpszichológia. Mi a célja, mire jó, mikor van rá szükség?

A sportpszichológia célja lényegében egyszerűsítve a teljesítmény fokozása, pszichológiai háttérrel. A testedzés pszichológiai kérdéseivel foglalkozó tudomány. Sportpszichológiával éppoly fontos foglalkoznia egy olimpikonnak, mint egy gyermekekkel foglalkozó testnevelőnek, edzőnek.

Mire jó a sportpszichológia?

A sport és a pszichológia rengeteg ponton kapcsolódik egymáshoz, egy pszichológus rengeteg támogatást és segítséget tud adni a nyomás alatt lévő profi élsportolónak, vagy éppen egy demotivált gyermeknek.

Egy jó sportpszichológus tapasztalt a sport terén is, nemcsak a sportpszichológiában jártas, hanem a versenysportban is, ezért tudja megfelelően ötvözni a kettőt és munkája során meg tudja érteni mind a sportolók, mind az edzők érzéseit, problémáit.

Milyen problémákkal foglalkozik a sportpszichológia?

A terület igencsak sokféle, rengeteg társtudománnyal kapcsolódik, s olyan fontos dolgokra fókuszál, mint az önbizalomhiány, a nagyon erős izgulás például a versenyeken és az ezzel járó koncentrációs problémák. Segíthet motiválatlanság vagy túl nagy bizonyítási vágy esetén, segít kezelni érzelmileg a sérülések alatti időszakot, a rosszabb eredmények és kudarcok feldolgozását, de valahol közvetítő és segítő is lehet konfliktus esetén, akár az edzővel vagy csapattársakkal.

Hogyan dolgozik egy sportpszichológus?

Mint minden szakember, először a probléma gyökerét kell megtalálnia, majd azt kell megérteni, ahogy mi okozta ezt, miért jelent meg és hogyan alakult ki, ez alapján állítja össze a további teendőket. Egy jó sportpszichológus együttműködik a sportolóval, a szülőkkel és az edzővel.

Ha egy sportoló rendben van mentálisan és fizikálisan, hisz önmagában és a képességeiben, akkor nagyobb valószínűséggel fog a stresszel és kihívásokkal teli versenyhelyzetekben is jól teljesíteni, a feladatra fókuszálni.

A mozgás öröme és a sport egészségre gyakorolt jótékony hatása minden életkorban kulcsfontosságú, hiszen megtapasztaljuk általa a mozgás feszültségoldó hatásait, a testünkre, lelkünkre gyakorolt pozitív hozadékait, ám bizonyos szint felett ez átcsaphat szorongásba, megfelelési kényszerbe, félelmekbe, konfliktusokba, kiemelkedési vágyba, étkezési zavarokba, függőségekbe, ekkor szükség lehet a sportpszichológus segítségére, aki különböző terápiákkal (mentálhigiénés tanácsadás, relaxációs módszerek, meditáció) segít a problémán.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.