Menü

Hogyan lehet ledolgozni a combon lerakódott zsírt?

Keskenyebb derék, keskenyebb csípő vagy feszesebb fenék. A legtöbb nő karcsúbb combról álmodik, hiszen az még miniszoknyában vagy rövidnadrágban is önbizalommal tölti el őket. És ezt túlzásba vitt diétával vagy egy-egy combgyakorlat több tíz vagy több száz ismétlésével próbálják elérni.

Cserébe nem bírják sokáig az éhezést és a testmozgást, nem kitartóak, és feladják az álomalakért tett erőfeszítéseiket. A mai cikket ezért nekik szánjuk, illetve mindenki másnak, aki nem csak a combjáról szeretne fogyni. Bemutatjuk a tartós eredményekhez vezető úton fontos egyes lépéseket

Talán csak pár centit kell leadni a combodról, és máris elégedett leszel a külsőddel. Sajnos a testünkkel nem ez a helyzet – van egy adott terület, elkezdünk többet edzeni, majd a rajta lévő zsír szépen eltűnik, mintegy varázsütésre.

Akár a combodról, a fenekedről vagy a hasadról szeretnél fogyni, az átfogó megközelítés mindig fontos. Ez azt jelenti, hogy az étrendet és az edzést érdemes úgy beállítani, hogy a felhasznált energia több legyen, mint a bevitt, és így kalóriadeficitbe kerülj. Ez a testzsírszázalék általános csökkenéséhez vezet, ami fokozatosan fogyást eredményez. Azt, hogy a hasra, a fenékre vagy a combra lerakódott zsír tűnik-e el hamarabb, elsősorban a genetika és a szervezet hormonális környezete határozza meg.

A megfelelő gyakorlatok pedig segítenek a combok feszesítésében és formálásában. De azért azt nem várhatod el, hogy pont olyanok legyenek, mint egy világklasszis modellnek vagy fitnesz influencernek. Ráadásul a közösségi hálózatok tele vannak szerkesztett fotókkal, és gyakran nem a valóságot tükrözik. Ahhoz, hogy nyomon követhesd, hogyan változik a tested, a legjobb, amit tehetsz, hogy összehasonlítod az eredményeidet az egy hónappal vagy egy évvel ezelőtti alakoddal.

1. Megfelelő kalóriabevitel beállítása

Fogyni csak akkor kezdünk el, ha az energiafelhasználás (alapanyagcsere, általános napi mozgás, sport) meghaladja a bevitt energiát (étrend, italok, táplálékkiegészítők). A szervezet ekkor a saját energiatartalékait használja, és elkezdi égetni a testzsírt. Így következik be a kalóriadeficit. De mennyi kalóriát kell bevinni ennek az eléréséhez? Ez az alapanyagcsere-aránytól, testmozgástól és más átlagos tevékenységektől függ, amelyek során energiát égetünk. Az energiabeviteli és makrotápanyag számológépünk segít meghatározni a megfelelő kalóriabevitelt a fogyás érdekében.

Ezután próbáld meg néhány hétig betartani ezt a kiszámított kalóriabevitelt, aztán el tudod dönteni, hogy ez mennyire felel meg neked, és hogy vannak-e eredmények. Az olyan táplálkozási alkalmazások, mint például a MyFitnessPal, segíthetnek a kalóriabevitel ellenőrzésében. Átlagosan az egészséges fogyás mértéke heti 0,5-1 kg.

2. Válassz megfelelő fehérje-, zsír- és szénhidrátforrásokat

Számológépünk nem csak az energiabevitelt, hanem az alapvető makrotápanyagokat, azaz a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat is kiszámítja. Mindegyiknek fontos szerepe van a szervezetben az egészség, de a fogyás szempontjából is.

A fehérje segít megvédeni és építeni az izomtömeget, miközben jobb a kalóriadeficit beállításához is, mivel ez laktat a legjobban.

A szénhidrátok energiát adnak az edzéshez és a mindennapi működéshez, és jó rostforrások, amelyek szintén laktatók.

A zsírok viszont segítenek fenntartani a kiegyensúlyozott hormonális környezetet, ami szintén elengedhetetlen a fogyáshoz. Az étrend megtervezésekor fektess arra is hangsúlyt, hogy ezeket a tápanyagokat minőségi forrásból juttasd be. Jobb, ha több az átlagos, minimálisan feldolgozott élelmiszer.

3. Kevesebb feldolgozott élelmiszer és édesített ital

Másrészt próbáld meg korlátozni az iparilag feldolgozott élelmiszereket, például a különböző sós rágcsálnivalókat (chips stb.), gyorséttermi ételeket, édességeket, süteményeket, péksüteményeket (croissant), kekszeket, csokoládét, zsíros kolbászokat stb. Ezek az élelmiszerek kis mennyiségben is sok energiát tartalmaznak, viszont nem sok fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag van bennük. Valószínűleg hamar megéhezel utánuk, így a szokásosnál többet fogsz enni, ami lelassítja a fogyókúrás folyamatokat. Persze nem gond, ha időnként eszel egy jó minőségű étcsokoládét vagy más apró édességet.

Bár a zsírégetők és más fogyókúrás kiegészítők nem csodatabletták, amiktől csak úgy le lehet fogyni, segíthetnek abban, hogy a folyamat könnyebben és gyorsabban menjen.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.