Menü

6 jel, hogy egy szociopatával van dolgod

A pszichopaták általában manipulatívabbak és próbálják minimalizálni a kockázatokat a bűncselekmények elkövetése közben. A szociopaták ezzel szemben jellemzően kiszámíthatatlanabbak és dühöngőbbek – ennek következtében veszélyesebbek is.

Amikor a jó és a rossz elhatárolásáról van szó, a szociopaták számára egyszerűen az lesz a helyes, ami a saját érdekeiket szolgálja. Ha valami számukra jó, akkor úgy gondolják, hogy a cselekedeteik teljesen jogosak. Ez azt jelenti, hogy a szociopaták zéró bűntudatot éreznek, függetlenül attól, hogy ki sérül meg, vagy milyen károkat okoznak.

A személyiségük elbűvölő és magával ragadó, hogy így tudjanak manipulálni

Vannak szociopaták, akikből hiányzik az impulzuskontroll, ezért számos függőséget okozó és önpusztító viselkedésformától valamint szokástól szenvedhetnek. De azok a legkártékonyabbak, akik képesek késleltetni a kielégülést és a hosszú távú céljaikra fókuszálni. Ők ugyanis aprólékosak és kifinomultak tudnak lenni. Kivételesen jó első benyomást tudnak kelteni: melegszívűnek, empatikusnak, sőt önzetlennek tűnnek.

Nem mindig tűnnek őszintének

A szociopatáknak nincs valódi énérzetük, ezért különösen oda kell figyelniük arra, hogy fenntartsák azt a benyomást, amit keltenek és kivetítenek a világra. Már eleve egy maszkot viselnek, és a becstelenség csak egy újabb réteg lesz ezen.

Ez azt jelenti, hogy amikor egy szociopata hazudik, inkább tűnik egy őszinte ember karikatúrájának, mint egy valóban őszinte embernek. Szeretik ismételgetni úja és újra a mondanivalójukat, és túlzó kifejezéseket használni, hogy így próbálják meg eladni a saját igazságukat. Például: „100%-ban nem vagyok bűnös” vagy „esküszöm, hogy soha nem tettem ilyet”.

Tudják, hogyan hozzanak ki a sodrodból

A szociopaták tudják, hogyan kell úgy viselkedni egy kapcsolatban, hogy megszerezzék az irányítást. Ha azt érzik, hogy a másik a hatásuk alá került, igyekeznek aláásni a célpontjuk érzelmi stabilitását. Szeretnek például kiszámíthatatlanok lenni – egyszer odaadóan, aztán jéghidegen viselkednek.

Hamis alázatot mutatnak

Egy másik árulkodó jel a hamis sebezhetőség. A szociopaták alázatot színlelhetnek azzal, hogy szelídnek és szerénynek mutatják magukat. Egy hozzá nem értő megfigyelő azt hiheti, hogy az érintett szociopata lelepleződött. Pedig ez csak egy újabb álarc.

A legrosszabb hajlamaik gyorsan felszínre törnek, amikor úgy érzik, hogy elveszítik a célpontjuk feletti kontrollt

Amikor egy szociopata rájön, hogy a másik nem elég engedelmes, támadó üzemmódba kapcsol. Ekkor már az udvariasság látszatát sem próbálja meg fenntartani. Minden vádat rád zúdít, és bárki előtt, aki hajlandó őt meghallgatni, elkezd befeketíteni téged.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.

Mit jelent a szürke kő technika és mikor alkalmazzuk?

Egyszer megkérdezték tőlem, ismerem-e a szürke kavics módszerét, s bevallom nem tudtam miről van szó, most már azt gondolom jó, ha mindenki ismeri és alkalom adtán alkalmazza bizonyos emberekkel szemben ezt a technikát.

A kiégés leggyakoribb jelei

A burnout (kiégés) szindrómát először Freudenberger írta le 1974-ben. Krónikus, emocionális megterhelés és stressz kapcsán fellépő fizikai, illetve mentális kimerülést értünk alatta. Együtt jár a reménytelenség és az inkompetencia érzésével, a célok és ideálok elvesztésével; valamint a saját személyre, a munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jelenlétével.

Mi az a digitális detox?

A modern világ velejárója a megnövekedett képernyőidő, a több digitális jelenlét, valamint a közösségi média forradalma. Az elektronikus készülékek használata sokszor elkerülhetetlen, például a munka világában is nap mint nap szükséges a számítógépek többórányi igénybevétele. Ám mindez időnként súlyos hatást gyakorol a jólétünkre nézve, és rengeteg negatív következményt idéz elő.