Menü

Minden, amit a kókuszdióról tudni érdemes

A kókuszdió szó hallatán legtöbbünk szeme előtt valószínűleg egy trópusi tengerparti nyaralás képe jelenik meg, és talán bele sem gondolunk abba, hogy mennyire tápláló, egészséges eledel a kókusz. Pedig így van! Az indonézek nem véletlenül mondják azt, hogy a kókuszpálma megad mindent, ami az élethez kell. Tudj meg te is többet az „élet fájáról”, pontosabban annak terméséről: olvass tovább!

A kókuszdió a kókuszpálma termése, aminek pontos eredete nem ismert, de valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. Ennek köszönhetően ma már a trópusokon – nagyjából a 25. északi és déli szélesség között – mindenütt megtalálható.

Az érett diók önmaguktól esnek le a földre, de akkor már túl szárazak, ezért emberekkel vagy egyes országokban külön e célra betanított majmokkal szedik le a diót a kókuszpálmáról.

A kókuszdiót az Ezeregyéjszaka meséiben is említik, de természetesen a történeti feljegyzések is tanúskodnak jelentőségéről. Az első történeti forrás Kr. e. 545-ből maradt fenn róla, ezt egy Kozmasz Indikopleusztésznevű egyiptomi szerzetes írta, aki Indiában és Srí Lankában látott kókuszpálmákat. Európában Marco Polo számolt be elsőként a kókuszpálmáról.

A kókuszdiónak kulturális és vallási jelentősége is van számos társadalomban, kiváltképpen Indiában, ahol központi szerepe van a hindu szertartásokban. A hindu néphagyomány szerint a kókuszdió 99 -féle betegség gyógyítására alkalmas!

A kókuszdió jótékony hatásai

• A kókuszdió egy nagyon sokoldalú, és egyben létfontosságú élelmiszer a trópusi övezetben élő emberek számára. Teljes értékű, kalóriadús étel, ami vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Egy közepes méretű kókuszdió kb. 40 dkg ehető húst és 30-150 ml iható vizet tartalmaz; egy átlagos testalkatú ember napi vitamin-, ásványi anyag- és energiaigényét szinte teljesen kielégíti.

10 dkg kókuszdióbél 354 kalóriát tartalmaz. Ennek jelentős része a zsírokból és fehérjéből származik. Habár a kókuszdió nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, ennek legnagyobb része laurinsav, ami egy közepes láncú zsírsav, kedvező élettani hatásokkal.

• A kókuszdióban található laurinsav megnöveli a jó HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL-koleszterin ((high density lipoprotein – magas sűrűségű lipoprotein) jótékony hatással van a koszorúerekre, mivel megelőzi az érszűkület, érelzáródás kialakulását. Az orvosok emiatt tartják kedvezőnek a HDL-koleszterin magas arányát az összkoleszterinen belül.

A kókuszvíz egy igazán frissítő ital, ami segít a trópusi nyári szomjúság megszüntetésében. Tartalmaz egyszerű cukrot, elektrolitokat, ásványi anyagokat, és bioaktív vegyületeket (pl. citokinin), továbbá enzimeket (pl. savfoszfatáz, kataláz, dehidrogenáz, peroxidáz, polimerázok, stb.). Együttesen ezek az enzimek segítik az emésztést és az anyagcserét.

• A kókuszdió szárított fehér húsából, azaz a koprából kinyert kókuszolaj kitűnő bőrápoló. Használható sütéshez-főzéshez, bevethető tápláló hajpakolásként, de a természetes gyógyításban is számos téren ősidők óta alkalmazzák.

• Kutatások szerint a kókuszvízben található citokinin vegyületek (pl. kinetin és transz-zeatin) erőteljes öregedésgátló, rákellenes és vérröggátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

• A kókuszdióbél kiváló forrása olyan ásványi anyagoknak, mint a réz, a kalcium, a vas, a mangán, a magnézium és a cink.

• Nagyon jó forrása a B-komplex vitaminoknak is, például folátok, riboflavin, niacin, tiamin, és piridoxin. Ezek mind esszenciális vitaminok, melyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell beszereznünk őket.

• A kókuszhús és a kókuszvíz káliumtartalma sem elhanyagolható. 10 dkg friss kókuszhús 356 mg káliumot, azaz a napi beviteli szükséglet 7,5%-át tartalmazza.

A kókuszdió vásárlása, tárolása

A kókuszdiót egész évben árulják, hipermarketekben, piacon, zöldségesnél és kisebb boltokban is megtalálhatjuk. Friss kókuszdió mellett vásárolhatunk kókusz chipset, kókuszreszeléket, kókuszvizet, kókusztejet, kókuszkrémet, kókuszolajat is.

A Magyarországon kapható kókuszdió vásárlásakor érdemes a gyümölcsöt kicsit megrázni. Ha lötyögést hallunk benne, tehát van benne folyadék, akkor fiatal gyümölccsel van dolgunk, vagyis nyugodtan megvehetjük azt.

Sokan tévesen a kókusz belsejében található folyadékról gondolják, hogy az a kókusztej, pedig az valójában kókuszvíz. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, ami alumíniumdobozban, papírdobozban és por formájában is megtalálható a boltok polcain.

A kókuszdió hűvös, száraz, páramentes helyen akár hónapokig tárolható. Feltörés után a friss, érett kókuszhús azonban hamar romlásnak indulhat, ha akár pár óráig is szobahőmérsékleten hagyjuk. A megtisztított kókuszhúst vízbe téve, hűtőben tárolhatjuk néhány napig. A szárított kókuszreszeléket légmentesen záródó dobozban, a konyhaszekrényben kell tárolni.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.