Menü

Mi az a digitális detox?

A modern világ velejárója a megnövekedett képernyőidő, a több digitális jelenlét, valamint a közösségi média forradalma. Az elektronikus készülékek használata sokszor elkerülhetetlen, például a munka világában is nap mint nap szükséges a számítógépek többórányi igénybevétele. Ám mindez időnként súlyos hatást gyakorol a jólétünkre nézve, és rengeteg negatív következményt idéz elő.

Mi is pontosan a “digitális detox”?

Röviden digitális detoxnak nevezzük azt, amikor egy időre felhagyunk legtöbbször a telefonunk használatával. Ehhez pedig hozzájárul a számítógépünk, tévénk, laptopunk, és más digitális eszközünk használatának felfüggesztése is. A folyamat pedig lehet néhány napos, de akár hosszabb időszakra is felhagyhatunk vele. Valamint a különböző eszközökön belül is dönthetünk úgy, hogy csak bizonyos funkciókat kerülünk el, mint például az állandó értesítések megnézése, vagy éppen a hírek böngészése.

Hogyan hat ránk a túlzott okoseszköz használat?

Az időérzék elvesztése, a valósággal való egyre erősebb kapcsolatvesztés, és a túl sokáig “ragadunk” le a számítógép előtt érzés nagyon tipikus jelei annak, hogy túlzásba vittük a kütyüzést, és a digitális függőség bennünket is utolért. Ráadásul mindezt követi a FOMO érzése, és a folyamatos depresszió is, ami a túlzott híráradat miatt alakul ki legtöbbször. A tartós elektronikus készülékek használatának hatására:

háttérbe szorulhatnak a társas kapcsolataink
az alvásunk minősége romolhat
a folyamatos ingerek rontják a koncentrációs képességet, elvonják a figyelmünket
a túlzásba vitt használat visszavetheti a hatékonyságunkat
növelheti a magány és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezdjünk neki?

Ha nem tudjuk teljes egészében kikapcsolni digitális eszközeinket, akkor is vannak dolgok, amiket a használat csökkentése érdekében tehetünk. Ilyen például, hogy limitálhatjuk a naponta képernyő előtt töltött időt, kikapcsolhatjuk az üzenetjelző hangokat. Sokszor már az is segítség, ha a digitális detox részeként bizonyos dolgokat elhagyunk, mint például a folyamatos chatelés, vagy éppen az értesítések kikapcsolása is segíthet. Ha a videójátékok okozzák a problémát, akkor elsősorban azokat érdemes mérsékelni. Ennek megfelelően nem kell mindent megvonni magunktól, már az is fél siker ha csak bizonyos eszközök használatát csökkentjük, tehát fél siker ha leülünk a számítógép elé, viszont a telefonunkat nem nyomkodjuk. A digitális detox lényegében egy folyamatos kilépés a túlzott digitalizációból, amelynek rengeteg pozitív hatása is van.

A detox előnyei

Már néhány napnyi digitális detox hatására is javul az alvásunk minősége, kipihentebbek leszünk, és a mindennapi híráradattal járó stresszt is csökkenthetjük. Hosszabb távon pedig többet tudunk beszélgetni a családunkkal, barátainkkal, több időnk lesz az otthoni dolgokra. Ezentúl javíthatja a fizikai állapotunkat is, valamint a koncentrációra is jó hatással van, az olyan egészségügyi kockázatokat, mint a szem romlása, derékfájdalom a sok üléstől szintén érdemes ide sorolni. A fáradalmakat pedig lehet jutalmazni is, ha valamit szeretünk, akkor jó lehetőség, hogy ezeket egy önmegtartóztatás után megadjuk magunknak. Emellett ha tudunk ebben a folyamatban társat/társakat szerezni, az még inkább támogatólag hathat ránk, és sokszor együtt könnyebben tudjuk elhatározni magunkat bizonyos dolgokban.

Összességében havonta érdemes beiktatni pár teljesen digitális-mentes napot. Persze egy kúrának sem szabad úgy neki kezdeni, hogy előző nap még mindent megtettünk ami ellene volt, és ez igaz a digitális detoxra is. A legjobb, ha fokozatosan szoktatjuk rá magunkat a kütyümentes napokra. Egyik nap csak a közösségi site-któl búcsúzzunk el, majd az e-maileket és mobilokat is iktassuk ki. A legjobb néha az egész folyamatot hétvégére időzíteni, mivel így a munkahelyi dolgokból is kevésbé maradunk ki, valamint egy-egy drasztikusabb napot előzetesen érdemes átgondolni, hogy mit hogyan akarunk kiiktatni az életünkből.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.