Menü

Mi az a digitális detox?

A modern világ velejárója a megnövekedett képernyőidő, a több digitális jelenlét, valamint a közösségi média forradalma. Az elektronikus készülékek használata sokszor elkerülhetetlen, például a munka világában is nap mint nap szükséges a számítógépek többórányi igénybevétele. Ám mindez időnként súlyos hatást gyakorol a jólétünkre nézve, és rengeteg negatív következményt idéz elő.

Mi is pontosan a “digitális detox”?

Röviden digitális detoxnak nevezzük azt, amikor egy időre felhagyunk legtöbbször a telefonunk használatával. Ehhez pedig hozzájárul a számítógépünk, tévénk, laptopunk, és más digitális eszközünk használatának felfüggesztése is. A folyamat pedig lehet néhány napos, de akár hosszabb időszakra is felhagyhatunk vele. Valamint a különböző eszközökön belül is dönthetünk úgy, hogy csak bizonyos funkciókat kerülünk el, mint például az állandó értesítések megnézése, vagy éppen a hírek böngészése.

Hogyan hat ránk a túlzott okoseszköz használat?

Az időérzék elvesztése, a valósággal való egyre erősebb kapcsolatvesztés, és a túl sokáig “ragadunk” le a számítógép előtt érzés nagyon tipikus jelei annak, hogy túlzásba vittük a kütyüzést, és a digitális függőség bennünket is utolért. Ráadásul mindezt követi a FOMO érzése, és a folyamatos depresszió is, ami a túlzott híráradat miatt alakul ki legtöbbször. A tartós elektronikus készülékek használatának hatására:

háttérbe szorulhatnak a társas kapcsolataink
az alvásunk minősége romolhat
a folyamatos ingerek rontják a koncentrációs képességet, elvonják a figyelmünket
a túlzásba vitt használat visszavetheti a hatékonyságunkat
növelheti a magány és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezdjünk neki?

Ha nem tudjuk teljes egészében kikapcsolni digitális eszközeinket, akkor is vannak dolgok, amiket a használat csökkentése érdekében tehetünk. Ilyen például, hogy limitálhatjuk a naponta képernyő előtt töltött időt, kikapcsolhatjuk az üzenetjelző hangokat. Sokszor már az is segítség, ha a digitális detox részeként bizonyos dolgokat elhagyunk, mint például a folyamatos chatelés, vagy éppen az értesítések kikapcsolása is segíthet. Ha a videójátékok okozzák a problémát, akkor elsősorban azokat érdemes mérsékelni. Ennek megfelelően nem kell mindent megvonni magunktól, már az is fél siker ha csak bizonyos eszközök használatát csökkentjük, tehát fél siker ha leülünk a számítógép elé, viszont a telefonunkat nem nyomkodjuk. A digitális detox lényegében egy folyamatos kilépés a túlzott digitalizációból, amelynek rengeteg pozitív hatása is van.

A detox előnyei

Már néhány napnyi digitális detox hatására is javul az alvásunk minősége, kipihentebbek leszünk, és a mindennapi híráradattal járó stresszt is csökkenthetjük. Hosszabb távon pedig többet tudunk beszélgetni a családunkkal, barátainkkal, több időnk lesz az otthoni dolgokra. Ezentúl javíthatja a fizikai állapotunkat is, valamint a koncentrációra is jó hatással van, az olyan egészségügyi kockázatokat, mint a szem romlása, derékfájdalom a sok üléstől szintén érdemes ide sorolni. A fáradalmakat pedig lehet jutalmazni is, ha valamit szeretünk, akkor jó lehetőség, hogy ezeket egy önmegtartóztatás után megadjuk magunknak. Emellett ha tudunk ebben a folyamatban társat/társakat szerezni, az még inkább támogatólag hathat ránk, és sokszor együtt könnyebben tudjuk elhatározni magunkat bizonyos dolgokban.

Összességében havonta érdemes beiktatni pár teljesen digitális-mentes napot. Persze egy kúrának sem szabad úgy neki kezdeni, hogy előző nap még mindent megtettünk ami ellene volt, és ez igaz a digitális detoxra is. A legjobb, ha fokozatosan szoktatjuk rá magunkat a kütyümentes napokra. Egyik nap csak a közösségi site-któl búcsúzzunk el, majd az e-maileket és mobilokat is iktassuk ki. A legjobb néha az egész folyamatot hétvégére időzíteni, mivel így a munkahelyi dolgokból is kevésbé maradunk ki, valamint egy-egy drasztikusabb napot előzetesen érdemes átgondolni, hogy mit hogyan akarunk kiiktatni az életünkből.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.