Menü

Testmozgással a rák ellen!

Nem kell bemutatni, hiszen mindenki tudja a rendszeres mozgás és az egészség kapcsolatát, ám, hogy mégis milyen szerepe van a testedzésnek a rák megelőzésében és az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek gyógyításában, arról mai cikkünkben lesz szó.

A szervezet ellenállóképessége, az immunrendszerünk erőssége és a rosszindulatú daganatok között nagyon szoros kapcsolat van, gondoljunk csak a szervezet öngyógyító folyamataira, az immunrendszer erősítésében pedig a rendszeres mozgásnak van hatalmas szerepe.

Melyek azok az öngyógyító folyamatok?

Az öngyógyítás egy természetes, spontán folyamat, melyet a testünk indít el valahányszor szükségét látja anélkül, hogy mi közbeavatkoznánk. Az emberi test rendelkezik ugyanis azzal a fantasztikus képességgel, hogy magától regenerálódjon és helyreálljon, külső befolyás nélkül.

A testmozgás egyik legfontosabb hatása szervezetünkre, hogy aktiválja a daganatos sejtek pusztulásában szerepet játszó sejteket és növeli a szervezet ellenállóképességét.

Egyszerűbben fogalmazva a mozgás egy sor olyan folyamatot indít be a szervezetben, amik hatékonyan segíthetik a hagyományos rákellenes kezeléseket.

Melyik mozgást válasszuk?

Lényegében minden mozgás, fizikai aktivitás hatékony lehet a rák ellen, természetesen nem kell a megterhelő edzéstípusokat választani, inkább kisebb intenzitású edzésekre gondoljunk.

Az aerob tréning elsősorban az állóképességet, és a légzési-, keringési rendszer kapacitását növeli, ezek közé tartozik a gyaloglás, a nordic walking, a futás, az úszás, a kerékpározás és a lépcsőzés, a másik mozgásforma az anaerob tréning, ami jellemzően rövid ideig tartó, nagy intenzitású, nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatokból áll, mint a súlyzózás vagy a tempófutás.

Számos olyan kutatás és tanulmány van, mely arról szól, miként nyújthat a testmozgás védelmet a rák ellen, milyen hatással van a vércukorszintre, a hormonokra, a gyulladásra, az immunrendszer működésére, amelyek mind kihatnak a rákbetegségek kockázati szintjére. Szoktam mondani, minden mindennel összefügg. A testmozgás segít abban is, hogy fittek legyünk, formában maradjunk, megőrizzük ideális testsúlyunkat, ezek pedig tovább csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.