Menü

Testmozgással a rák ellen!

Nem kell bemutatni, hiszen mindenki tudja a rendszeres mozgás és az egészség kapcsolatát, ám, hogy mégis milyen szerepe van a testedzésnek a rák megelőzésében és az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek gyógyításában, arról mai cikkünkben lesz szó.

A szervezet ellenállóképessége, az immunrendszerünk erőssége és a rosszindulatú daganatok között nagyon szoros kapcsolat van, gondoljunk csak a szervezet öngyógyító folyamataira, az immunrendszer erősítésében pedig a rendszeres mozgásnak van hatalmas szerepe.

Melyek azok az öngyógyító folyamatok?

Az öngyógyítás egy természetes, spontán folyamat, melyet a testünk indít el valahányszor szükségét látja anélkül, hogy mi közbeavatkoznánk. Az emberi test rendelkezik ugyanis azzal a fantasztikus képességgel, hogy magától regenerálódjon és helyreálljon, külső befolyás nélkül.

A testmozgás egyik legfontosabb hatása szervezetünkre, hogy aktiválja a daganatos sejtek pusztulásában szerepet játszó sejteket és növeli a szervezet ellenállóképességét.

Egyszerűbben fogalmazva a mozgás egy sor olyan folyamatot indít be a szervezetben, amik hatékonyan segíthetik a hagyományos rákellenes kezeléseket.

Melyik mozgást válasszuk?

Lényegében minden mozgás, fizikai aktivitás hatékony lehet a rák ellen, természetesen nem kell a megterhelő edzéstípusokat választani, inkább kisebb intenzitású edzésekre gondoljunk.

Az aerob tréning elsősorban az állóképességet, és a légzési-, keringési rendszer kapacitását növeli, ezek közé tartozik a gyaloglás, a nordic walking, a futás, az úszás, a kerékpározás és a lépcsőzés, a másik mozgásforma az anaerob tréning, ami jellemzően rövid ideig tartó, nagy intenzitású, nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatokból áll, mint a súlyzózás vagy a tempófutás.

Számos olyan kutatás és tanulmány van, mely arról szól, miként nyújthat a testmozgás védelmet a rák ellen, milyen hatással van a vércukorszintre, a hormonokra, a gyulladásra, az immunrendszer működésére, amelyek mind kihatnak a rákbetegségek kockázati szintjére. Szoktam mondani, minden mindennel összefügg. A testmozgás segít abban is, hogy fittek legyünk, formában maradjunk, megőrizzük ideális testsúlyunkat, ezek pedig tovább csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.