Menü

Testmozgással a rák ellen!

Nem kell bemutatni, hiszen mindenki tudja a rendszeres mozgás és az egészség kapcsolatát, ám, hogy mégis milyen szerepe van a testedzésnek a rák megelőzésében és az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek gyógyításában, arról mai cikkünkben lesz szó.

A szervezet ellenállóképessége, az immunrendszerünk erőssége és a rosszindulatú daganatok között nagyon szoros kapcsolat van, gondoljunk csak a szervezet öngyógyító folyamataira, az immunrendszer erősítésében pedig a rendszeres mozgásnak van hatalmas szerepe.

Melyek azok az öngyógyító folyamatok?

Az öngyógyítás egy természetes, spontán folyamat, melyet a testünk indít el valahányszor szükségét látja anélkül, hogy mi közbeavatkoznánk. Az emberi test rendelkezik ugyanis azzal a fantasztikus képességgel, hogy magától regenerálódjon és helyreálljon, külső befolyás nélkül.

A testmozgás egyik legfontosabb hatása szervezetünkre, hogy aktiválja a daganatos sejtek pusztulásában szerepet játszó sejteket és növeli a szervezet ellenállóképességét.

Egyszerűbben fogalmazva a mozgás egy sor olyan folyamatot indít be a szervezetben, amik hatékonyan segíthetik a hagyományos rákellenes kezeléseket.

Melyik mozgást válasszuk?

Lényegében minden mozgás, fizikai aktivitás hatékony lehet a rák ellen, természetesen nem kell a megterhelő edzéstípusokat választani, inkább kisebb intenzitású edzésekre gondoljunk.

Az aerob tréning elsősorban az állóképességet, és a légzési-, keringési rendszer kapacitását növeli, ezek közé tartozik a gyaloglás, a nordic walking, a futás, az úszás, a kerékpározás és a lépcsőzés, a másik mozgásforma az anaerob tréning, ami jellemzően rövid ideig tartó, nagy intenzitású, nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatokból áll, mint a súlyzózás vagy a tempófutás.

Számos olyan kutatás és tanulmány van, mely arról szól, miként nyújthat a testmozgás védelmet a rák ellen, milyen hatással van a vércukorszintre, a hormonokra, a gyulladásra, az immunrendszer működésére, amelyek mind kihatnak a rákbetegségek kockázati szintjére. Szoktam mondani, minden mindennel összefügg. A testmozgás segít abban is, hogy fittek legyünk, formában maradjunk, megőrizzük ideális testsúlyunkat, ezek pedig tovább csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.