Menü

Brüsszel nevezetességei és látnivalói

Belgium fővárosa, Brüsszel, leginkább az Európai Unió fő székhelyeként ismert (holott több intézménye is máshol van). Lévén, hogy Brüsszel már elég messze van Magyarországtól így nem nevezhető “kedvelt” célpontnak, viszont egy nagyon hangulatos, divatos és sokszínű várost ismerhetünk meg rengeteg programmal ha leküzdjük a több, mint 1000 kilométeres távolságot.

Grand Place

Brüsszel gótikus és barokk vonásokkal rendelkező középkori kinézetű városközpontján, és a városháza épületével körülölelt főterén állva egy nagyon grandiózus látvány fogad bennünket. Itt található a közismert városháza is, amely nem szimmetrikusan épült fel, valamint az épület kapuja sem középen van, az alapvetően szimmetrikusan tervezett épületen. A főtéren és a belvárosban folyamatos programok tömkelege fogad bennünket, és rengeteg étterem található itt. Valamint maga az egész belváros a Grand Place köré épült, emiatt a turisták többségét is itt találhatjuk.

Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

A közel ezer éves székesegyház Belgium legismertebb temploma, mely eredetileg román stílusban épült, viszont a 13. században gótikussá alakították. A templomnak magyar vonatkozása is van, hiszen belsejében található üvegfestményeken II. Lajost, illetve I. Ferdinánd királyt is megtalálhatjuk. Valamint a templom ingyenesen látogatható, és egyszerre nézelődnek itt turisták, valamint tartanak miséket, imádságokat is.

Igazságügyi Palota

A brüsszeli Igazságügyi Palota a világ legnagyobb törvényszéki épülete, melynek alapterülete nagyobb a vatikáni Szent Péter-bazilikánál is. Az épületbe belépve a díszítésnek és a szobroknak köszönhetően úgy érezhetjük magunkat, mintha visszacsöppentünk volna az ókorba. Ráadásul magának az épületnek a bejárásával is könnyedén el lehet tölteni fél napot. Valamint a palota a város legmagasabb pontján fekszik, így a kilátásért is megéri felmenni, habár annyira talán nem lesz lenyűgöző, mintha az Atomium tetejéről néznénk a várost.

Atomium és Mini Europe

Az Atomium-ot szintén érdemes megnézni, valamelyest messze van a városközponttól, emiatt más nevezetességekhez is eljuthatunk, ha ide kilátogatunk. Az 1-es metróval, vagy a 7-es villamossal teljesen könnyedén megközelíthető az egész terület. Maga a furcsa kialakítású emlékmű ikonikus része a városnak, ráadásul itt található a Mini Europe is, amely szintén egy bő 2 órás elfoglaltság. A kettő együtt már egy jó program lehet egy családnak, de akár kettesben is, és bőven el lehet vele tölteni egy napot. Az Atomium tetejére feljutni mindig időbe telik, viszont a kilátásért megéri felmenni a legfelső gömbbe.

Autoworld

Az Autoworld lényegében véve egy folyamatosan változó veterán autós kiállítás. A Parc du Cinquantenaire/Jubelpark déli csarnokában található, több mint 250 európai és amerikai autóból álló változatos gyűjteményt mutat be a 19. század végétől az 1990-es évekig. Többek között itt találhatunk Elvis Presley, és különböző amerikai szenátorok autójából is felújított példányokat. Valamint láthatjuk a belga gyártású Minerva autó különböző példányait, és a királyi család korábbi autói is itt találhatóak meg.

Képregény Múzeum

A Képregény Múzeum tökéletes családi program, ami nem csak kicsiknek fog tetszeni, hiszen a múzeum egy gyönyörű szecessziós épületben kapott helyet. Valamint itt rengeteg olyan történet is van, amely a felnőtt közönségnek szól. A kiállítások bemutatják a belga képregény figurákat és megalkotóikat, továbbá megismerhetjük a műfaj történetét és a képregények elkészítési módját is.

Manneken Pis és “társai”

Szerintem sokan nem is igazán értik, hogy miért ez a szobor Brüsszel fő nevezetessége, de ez az. Kicsi, aranyos, és olyan mintha pisilne. A szobor már-már egyfajta zarándokhely, a turisták többsége folyamatosan fotózkodik a szoborral, van, hogy átöltöztetik és az évszakhoz illő ruhát kap. Ráadásul a kisgyereket ábrázoló szobor a főtérhez is közel található. Társai a pisilő kislány és a kutyus is, akiket szintén érdemes felkeresni.

Brüsszel tömegközlekedése

Brüsszelben 4 metróvonal, 22 villamos, 72 buszvonal és éjszakai buszvonalak is vannak, amelyek nagyon jól lefedik a várost, így annak bármely pontja könnyedén elérhető. Viszont a közlekedési bérletek kissé furcsák. Különböző jegyek közül választhatunk, amelyek közös jellemzője, hogy egy órán át használhatóak korlátlanul egy egységért. Vehetünk egy egyszer használatos jegyet, amellyel egy órán keresztül annyit és olyan eszközzel utazhatunk, amennyit akarunk.

Emellett vehetünk 10 utazásra szolgáló kártyát, amelyet aztán újratölthetünk, és a városi járatokon használhatjuk. Viszont ezek a kártyák nem névre szólóak, tehát bárki használhatja őket. Ilyenkor azonban értelemszerűen fejenként számolja az egységeket, tehát ugyanazon járműre azonos időpontban két ember ugyanazt a kártyát két “csippantásért” veheti igénybe. Viszont kisebb nehézség, hogy nincsenek időalapú bérletek, mint például 72 órás, emiatt az utazást csak úgymond darabszámra tudjuk vásárolni. Ha pedig lejárt, akkor marad az újratöltés, vagy a bliccelés, viszont az utóbbi drága tud lenni ha elkapják az embert.

Hogyan juthatunk el Brüsszelbe?

Brüsszel már egy olyan hely, ami hazánktól eléggé messze van. Autóval is érdemes lehet menni, viszont az utazás szűk 20 óra körül van, és városon belül nem érdemes autózni, a tömegközlekedés sokkal egyszerűbb. Az utat szinte 100%-ban autópályán meg lehet tenni, tehát Ausztrián, Németországon keresztül tudunk úgy menni, hogy semmit sem látunk a két országból, csak a kilométereket szeljük. Érdekes választás lehet a vonat, amelyet akár a MÁV oldalán is kiválaszthatunk, és “csekély” 16-18 óra eljuthatunk vonattal Budapestről-Brüsszelbe, 2-3 átszállással, hát ez azért sok embernek rosszul hangzik elsőre. Ráadásul olyan járatokat találni, ahol az átszállási idő is jó, szintén eléggé körülményes.

Repülővel az út 2,5 óra, viszont itt kompromisszumot kell kötni a csomagokkal, be kell jutni a repülőtérről, és ez pont az a táv, amelyre még nem mindenképp repülővel érdemes elindulni. Összességében az utazás ránk van bízva, ha sok csomagot viszünk, akkor az autó lehet jó választás, ha kevés csomaggal megyünk, akkor repülőgéppel célszerűbb utazni.

A hazai sztereotípiákkal szemben Brüsszel egy abszolút élhető, biztonságos város. A belváros nagyon zsúfolt, és folyamatosan turistákkal van tele. Rengeteg program és látnivaló van, amelyeket meg lehet nézni, ha a városban vagyunk, akkor mindenképp érdemes kipróbálni a helyi gofrit, amely teljesen más, mint a hazai ízvilág. Megemlíteném, hogy a brüsszeli sült krumpli is helyi ételnek számít, viszont ott nincs akkora különbség, mint a gofri esetén.

Ráadásul számomra érdekes, hogy a város központja teljesen más képet mutat, mint akár a néhány kilométerre lévő épületek. Jó tanács, hogy készüljünk az esőre, nagy betűvel leírva, ugyanis a városban rengeteget esik az eső, valamint legtöbbször jóval hidegebb is van, mint Magyarországon, ez eleinte szokatlan lehet, és esernyővel mindenképp készülni kell, mivel itt tényleg néha dézsából ömlik. Brüsszel összességében egy ezerszínű város, ha tehetjük, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a városba.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Hibiszkuszvirág gyógyhatása

A virág szirmaiból elkészített, jótékony hatású, üdítő, élénkpiros színű, kellemesen savanykás ízű tea, nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. Rendszeresen iható. Kis mértékben köptető hatású. Magas C-vitamin tartalma, és egyéb vitamin, hasznos anyag tartalma révén segít a megfázás, influenza kialakulásának megelőzésében; a kialakult légúti betegségek gyógyításában.

Életre kelt kövek

Hogyan kelhet életre egy kő? Úgy, hogy díszítést és funkciót adunk neki. Hazánkban egyre népszerűbbé válik a kavicsfestés. Hiszen színesek, vidámak, szépek és nem mellesleg a díszítésük remek időtöltés lehet számunkra, vagy akár az egész család számára. A festet kavicsokkal díszíthetjük kertünket, készülhet könyvtámasz, de akár gyerekjátékot is varázsolhatunk belőle.

Új hobbik 60 felett

Nemrég a 60 év felettieknek ajánlott sportokról, mozgásformákról írtam, ma inkább az életkor előrehaladtával választható új hobbikról esik néhány szó, hiszen a 60-as években is megannyi érdekes és új dolgot lehet kipróbálni.

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.