Menü

Szemszárazság okai és tünetei

A könnyeknek három rétegük van. Van az olajos külső réteg, a vizes középső réteg és a nyálkás belső réteg. Ha a könnyek különböző elemeit termelő mirigyek nem működnek megfelelően, nem termelnek elegendő vizet, olajat vagy nyálkát, akkor szemünk kiszáradhat.

A felmérések szerint a szemszárazság tüneteitől a lakosság 20-30 százaléka szenved, de az idősebbek körében ez az arány 50-60 százaléka is lehet, de gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.

Száraz szem különböző okok miatt alakulhat ki, például hormonális problémák, szél, száraz levegő, télen előfordul a fűtési időszak miatt, de lehet oka allergia is vagy a szem egyes betegségei, műtét utáni időszak, illetve bizonyos gyógyszerek, órákig tartó képernyő előtti munka, vagy hosszú távú kontaktlencse-viselés is.

A szemszárazság többszörösen is kényelmetlen, ráadásul a szemek gyorsabban elfáradnak, mint korábban, nehezebb olvasni, dolgozni a homályos látás miatt, de az is előfordul a tünetek között, hogy olyan érzésünk van, mintha homok lenne a szemünkben.

Minden szemprobléma jelentősen rontja az életminőséget, kezeletlenül pedig veszélyessé is válhat, mert a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti.

Szemproblémáink lehetnek allergia miatt is, esetleg pajzsmirigybetegségből kifolyólag, vagy vitaminhiánytól, mások úgy vélik a számítógép képernyőiről kibocsátott kék fény okoz sok szemet érintő betegséget.

Mi a megoldás?

Ha száraz a szemünk, szúrást tapasztalhatunk., akkor megpróbálhatjuk csökkenteni a tüneteket otthoni gyógymódokkal, vagy vény nélkül kapható szemcseppekkel, műkönnyekkel, ezek a termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek megkötni a nedvességet, nyugtató összetevőkkel rendelkeznek.

Vegyük figyelembe, hogy számos szemcsepp felbontást követően csak rövid ideig (4-6 hétig) őrzi meg a szavatossági idejét és figyelni kell a megfelelő tárolásra is.

Vannak szemcseppek, melyek felbontás után hűtést is igényelnek.

Milyen otthoni módszerek léteznek?

Otthonunk levegőjének páratartalma meghatározó. Ha száraz a levegő, párásítással tudjuk növelni a levegő nedvességtartalmát, emellett érdemes korlátozni a kontaktlencse használatát és a televízió, vagy laptop elő teltöltöt időt, illetve kerüljük a cigarettafüstöt.

Ha a probléma tartósan fennáll, akkor mindenképp szakorvost kell felkeresni, aki felméri a helyzetet és hosszú távon a legjobb megoldást ajánlja. Ha súlyos fokozata van, és más kezelésekkel nem múlik el, orvosa műtétet javasolhat, azonban a korai felismerés itt is sokat számít a betegség kezelésében.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.