Menü

Szemszárazság okai és tünetei

A könnyeknek három rétegük van. Van az olajos külső réteg, a vizes középső réteg és a nyálkás belső réteg. Ha a könnyek különböző elemeit termelő mirigyek nem működnek megfelelően, nem termelnek elegendő vizet, olajat vagy nyálkát, akkor szemünk kiszáradhat.

A felmérések szerint a szemszárazság tüneteitől a lakosság 20-30 százaléka szenved, de az idősebbek körében ez az arány 50-60 százaléka is lehet, de gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.

Száraz szem különböző okok miatt alakulhat ki, például hormonális problémák, szél, száraz levegő, télen előfordul a fűtési időszak miatt, de lehet oka allergia is vagy a szem egyes betegségei, műtét utáni időszak, illetve bizonyos gyógyszerek, órákig tartó képernyő előtti munka, vagy hosszú távú kontaktlencse-viselés is.

A szemszárazság többszörösen is kényelmetlen, ráadásul a szemek gyorsabban elfáradnak, mint korábban, nehezebb olvasni, dolgozni a homályos látás miatt, de az is előfordul a tünetek között, hogy olyan érzésünk van, mintha homok lenne a szemünkben.

Minden szemprobléma jelentősen rontja az életminőséget, kezeletlenül pedig veszélyessé is válhat, mert a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti.

Szemproblémáink lehetnek allergia miatt is, esetleg pajzsmirigybetegségből kifolyólag, vagy vitaminhiánytól, mások úgy vélik a számítógép képernyőiről kibocsátott kék fény okoz sok szemet érintő betegséget.

Mi a megoldás?

Ha száraz a szemünk, szúrást tapasztalhatunk., akkor megpróbálhatjuk csökkenteni a tüneteket otthoni gyógymódokkal, vagy vény nélkül kapható szemcseppekkel, műkönnyekkel, ezek a termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek megkötni a nedvességet, nyugtató összetevőkkel rendelkeznek.

Vegyük figyelembe, hogy számos szemcsepp felbontást követően csak rövid ideig (4-6 hétig) őrzi meg a szavatossági idejét és figyelni kell a megfelelő tárolásra is.

Vannak szemcseppek, melyek felbontás után hűtést is igényelnek.

Milyen otthoni módszerek léteznek?

Otthonunk levegőjének páratartalma meghatározó. Ha száraz a levegő, párásítással tudjuk növelni a levegő nedvességtartalmát, emellett érdemes korlátozni a kontaktlencse használatát és a televízió, vagy laptop elő teltöltöt időt, illetve kerüljük a cigarettafüstöt.

Ha a probléma tartósan fennáll, akkor mindenképp szakorvost kell felkeresni, aki felméri a helyzetet és hosszú távon a legjobb megoldást ajánlja. Ha súlyos fokozata van, és más kezelésekkel nem múlik el, orvosa műtétet javasolhat, azonban a korai felismerés itt is sokat számít a betegség kezelésében.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.