Menü

Szemszárazság okai és tünetei

A könnyeknek három rétegük van. Van az olajos külső réteg, a vizes középső réteg és a nyálkás belső réteg. Ha a könnyek különböző elemeit termelő mirigyek nem működnek megfelelően, nem termelnek elegendő vizet, olajat vagy nyálkát, akkor szemünk kiszáradhat.

A felmérések szerint a szemszárazság tüneteitől a lakosság 20-30 százaléka szenved, de az idősebbek körében ez az arány 50-60 százaléka is lehet, de gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.

Száraz szem különböző okok miatt alakulhat ki, például hormonális problémák, szél, száraz levegő, télen előfordul a fűtési időszak miatt, de lehet oka allergia is vagy a szem egyes betegségei, műtét utáni időszak, illetve bizonyos gyógyszerek, órákig tartó képernyő előtti munka, vagy hosszú távú kontaktlencse-viselés is.

A szemszárazság többszörösen is kényelmetlen, ráadásul a szemek gyorsabban elfáradnak, mint korábban, nehezebb olvasni, dolgozni a homályos látás miatt, de az is előfordul a tünetek között, hogy olyan érzésünk van, mintha homok lenne a szemünkben.

Minden szemprobléma jelentősen rontja az életminőséget, kezeletlenül pedig veszélyessé is válhat, mert a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti.

Szemproblémáink lehetnek allergia miatt is, esetleg pajzsmirigybetegségből kifolyólag, vagy vitaminhiánytól, mások úgy vélik a számítógép képernyőiről kibocsátott kék fény okoz sok szemet érintő betegséget.

Mi a megoldás?

Ha száraz a szemünk, szúrást tapasztalhatunk., akkor megpróbálhatjuk csökkenteni a tüneteket otthoni gyógymódokkal, vagy vény nélkül kapható szemcseppekkel, műkönnyekkel, ezek a termékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek megkötni a nedvességet, nyugtató összetevőkkel rendelkeznek.

Vegyük figyelembe, hogy számos szemcsepp felbontást követően csak rövid ideig (4-6 hétig) őrzi meg a szavatossági idejét és figyelni kell a megfelelő tárolásra is.

Vannak szemcseppek, melyek felbontás után hűtést is igényelnek.

Milyen otthoni módszerek léteznek?

Otthonunk levegőjének páratartalma meghatározó. Ha száraz a levegő, párásítással tudjuk növelni a levegő nedvességtartalmát, emellett érdemes korlátozni a kontaktlencse használatát és a televízió, vagy laptop elő teltöltöt időt, illetve kerüljük a cigarettafüstöt.

Ha a probléma tartósan fennáll, akkor mindenképp szakorvost kell felkeresni, aki felméri a helyzetet és hosszú távon a legjobb megoldást ajánlja. Ha súlyos fokozata van, és más kezelésekkel nem múlik el, orvosa műtétet javasolhat, azonban a korai felismerés itt is sokat számít a betegség kezelésében.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.