Menü

Egy idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás életet menthet

Mindig szeptember második szombatján ünnepeljük az elsősegélynyújtás világnapját. Ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire fontosak az elsősegélynyújtás általános alapismeretei. Aki ezekkel tisztában van, életet menthet!

Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja. A világnap tizenhat európai ország kezdeményezésére jött létre. Az Országos Mentőszolgálat mindig felhívja a figyelmet az életmentő beavatkozások fontosságára, hiszen több ezer olyan esettel találkoznak, ahol a beteg élete az elsősegélynyújtók bátorságán és talpraesettségén múlik.

Gondoljunk csak egy erős vérzésre, esésre, balesetre, félrenyelésre, vagy akár egy újraélesztésre, ahol egy nyomókötés, egy Heimlich fogás, vagy az újraélesztő mellkasi nyomások alkalmazása életet ment.

Az ÉletMentő applikáció régóta a telefonomon van, sohasem lehet tudni mikor van szükség egy gyors segélyhívásra. Az ingyenes Életmentő applikáció nem csak a villámgyors segélyhívásban segít, hanem hasznos elsősegély ismereteket is tartalmaz, ezért a letöltését a szakemberek mindenki számára ajánlják.

Az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása tulajdonképpen meglehetősen egyszerű, akár egy kisdiák is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, egy megfelelő információkat tartalmazó segélyhívásra. Számtalanszor hallani olyat, hogy mindössze néhány éves kisgyermek azzal, hogy tudta a megfelelő teendőket, megmentette édesanyja, édesapja, nagymamája életét.

Sajnos sokan a döbbenet és az ijedtség miatt nem tudják mi a teendőjük, pedig amíg a mentőkre várnak, minden egyszerű és begyakorolt mozdulat életmentő lehet (ne)-

Legyünk tisztában az alapokkal, legyünk talpraesettek és bátrak, kezdjük meg a segítségnyújtást!

Az Országos Mentőszolgálat oldalán is tájékozódhatunk azokról az oktatásokról, tanfolyamokról, amelyeken az alapismeretek megszerezhetők, bővíthetők és számtalan oktatófilm, segédanyag van fent a világhálón, melyeket elsajátíthatunk.

Az ember sokszor bonyolult és nehezen érthető teendőkre számít, pedig a valóság az, hogy egyszerű és jól alkalmazható mozdulatokról van szó, amelyet – mint említettem is – sok esetben egy kisiskolás is megért és ügyesen alkalmaz.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.