Menü

Egy idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás életet menthet

Mindig szeptember második szombatján ünnepeljük az elsősegélynyújtás világnapját. Ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire fontosak az elsősegélynyújtás általános alapismeretei. Aki ezekkel tisztában van, életet menthet!

Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja. A világnap tizenhat európai ország kezdeményezésére jött létre. Az Országos Mentőszolgálat mindig felhívja a figyelmet az életmentő beavatkozások fontosságára, hiszen több ezer olyan esettel találkoznak, ahol a beteg élete az elsősegélynyújtók bátorságán és talpraesettségén múlik.

Gondoljunk csak egy erős vérzésre, esésre, balesetre, félrenyelésre, vagy akár egy újraélesztésre, ahol egy nyomókötés, egy Heimlich fogás, vagy az újraélesztő mellkasi nyomások alkalmazása életet ment.

Az ÉletMentő applikáció régóta a telefonomon van, sohasem lehet tudni mikor van szükség egy gyors segélyhívásra. Az ingyenes Életmentő applikáció nem csak a villámgyors segélyhívásban segít, hanem hasznos elsősegély ismereteket is tartalmaz, ezért a letöltését a szakemberek mindenki számára ajánlják.

Az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása tulajdonképpen meglehetősen egyszerű, akár egy kisdiák is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, egy megfelelő információkat tartalmazó segélyhívásra. Számtalanszor hallani olyat, hogy mindössze néhány éves kisgyermek azzal, hogy tudta a megfelelő teendőket, megmentette édesanyja, édesapja, nagymamája életét.

Sajnos sokan a döbbenet és az ijedtség miatt nem tudják mi a teendőjük, pedig amíg a mentőkre várnak, minden egyszerű és begyakorolt mozdulat életmentő lehet (ne)-

Legyünk tisztában az alapokkal, legyünk talpraesettek és bátrak, kezdjük meg a segítségnyújtást!

Az Országos Mentőszolgálat oldalán is tájékozódhatunk azokról az oktatásokról, tanfolyamokról, amelyeken az alapismeretek megszerezhetők, bővíthetők és számtalan oktatófilm, segédanyag van fent a világhálón, melyeket elsajátíthatunk.

Az ember sokszor bonyolult és nehezen érthető teendőkre számít, pedig a valóság az, hogy egyszerű és jól alkalmazható mozdulatokról van szó, amelyet – mint említettem is – sok esetben egy kisiskolás is megért és ügyesen alkalmaz.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!