Menü

Egy idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás életet menthet

Mindig szeptember második szombatján ünnepeljük az elsősegélynyújtás világnapját. Ilyenkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire fontosak az elsősegélynyújtás általános alapismeretei. Aki ezekkel tisztában van, életet menthet!

Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja. A világnap tizenhat európai ország kezdeményezésére jött létre. Az Országos Mentőszolgálat mindig felhívja a figyelmet az életmentő beavatkozások fontosságára, hiszen több ezer olyan esettel találkoznak, ahol a beteg élete az elsősegélynyújtók bátorságán és talpraesettségén múlik.

Gondoljunk csak egy erős vérzésre, esésre, balesetre, félrenyelésre, vagy akár egy újraélesztésre, ahol egy nyomókötés, egy Heimlich fogás, vagy az újraélesztő mellkasi nyomások alkalmazása életet ment.

Az ÉletMentő applikáció régóta a telefonomon van, sohasem lehet tudni mikor van szükség egy gyors segélyhívásra. Az ingyenes Életmentő applikáció nem csak a villámgyors segélyhívásban segít, hanem hasznos elsősegély ismereteket is tartalmaz, ezért a letöltését a szakemberek mindenki számára ajánlják.

Az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása tulajdonképpen meglehetősen egyszerű, akár egy kisdiák is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, egy megfelelő információkat tartalmazó segélyhívásra. Számtalanszor hallani olyat, hogy mindössze néhány éves kisgyermek azzal, hogy tudta a megfelelő teendőket, megmentette édesanyja, édesapja, nagymamája életét.

Sajnos sokan a döbbenet és az ijedtség miatt nem tudják mi a teendőjük, pedig amíg a mentőkre várnak, minden egyszerű és begyakorolt mozdulat életmentő lehet (ne)-

Legyünk tisztában az alapokkal, legyünk talpraesettek és bátrak, kezdjük meg a segítségnyújtást!

Az Országos Mentőszolgálat oldalán is tájékozódhatunk azokról az oktatásokról, tanfolyamokról, amelyeken az alapismeretek megszerezhetők, bővíthetők és számtalan oktatófilm, segédanyag van fent a világhálón, melyeket elsajátíthatunk.

Az ember sokszor bonyolult és nehezen érthető teendőkre számít, pedig a valóság az, hogy egyszerű és jól alkalmazható mozdulatokról van szó, amelyet – mint említettem is – sok esetben egy kisiskolás is megért és ügyesen alkalmaz.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.